Menü Bezárás

Egy európai színvonalú katolikus középiskola

Nincs szakadt nadrág, haspóló, mobiltelefon és pirszing

A szekszárdi Kolping-iskola harmincadik tanéve a mostani. A 43 tanár 830 gyereket oktat. Az igazgató öt éve Koller Tamás, aki száműzte a lazaságot, nagy hangsúlyt fektetve a katolikus szellemiségű nevelésre.

A szociális gondozó és ápoló osztály tanulóit Pestiné Rábli Zsuzsanna oktatja (a fotó az online oktatásra való áttérés előtt készült)

A szekszárdi Kolping volt Tolna megye első egyházi középiskolája a rendszerváltozás után, és az ország 15 hasonló intézménye közül is az elsőként induló, ami máig a legnagyobb. Házvezetőnő-képzéssel kezdtek, aztán jöttek sorra az új szakok: szabás-varrás, kézimunka, sütés-főzés, kertészeti ismeretek, házi gondozás, betegápolás, csecsemőgondozás, családellátás és háztartás-gazdaságtan. Kertészeti telephelyüket 1994-ben alakították ki, később egy ottani épülettel is bővült az intézmény. Sorra szerveztek képzéseket egyre több szakmában, a szakközépiskolai oktatás és az esti gimnázium is elindult.

‒ Ez az egyetlen egyházi fenntartású szakképző iskola Tolna megyében – mondja Koller Tamás igazgató. ‒ A képzési rendszer most picit bonyolult, mert zajlik a szakképzés átalakítása. Vannak még kifutó és vannak már új képzéseink. Oktatunk leendő szakácsokat, kertészeket, szabókat, szociális gondozókat és másokat. Szakközépiskolai és szakmunkásképzés is folyik, továbbá esti gimnáziumi osztályt is indítunk azoknak, akik munka mellett szeretnének leérettségizni. Emellett művészeti iskolát is működtetünk, táncot, bábszínészetet tanítva.

‒ Régebben eléggé „szakmunkásos” híre volt a Kolpingnak, Szekszárdon…

‒ Igen, tudom. Idekerülésemkor, öt éve, pont ezen akartam, és remélem, hogy tudtam is változtatni. Ma már egyértelműen katolikus az oktatási intézmény. Bevezettük a kéthetenkénti szentmiselátogatást. Módosítottuk a házirendet: nincs szakadt nadrág, haspóló, mobiltelefon, pirszing. Az ünnepségeken alkalomhoz illő ruházatban kell megjelenni, s akinek nem telik erre, azt segítjük, főként a Karitásztól és a Máltai Szeretetszolgálattól kapott adományoknak köszönhetően. Ezt elfogadták a gyerekek is, a szülők is, és figyelmeztetik szeptemberben az újakat, hogy öltözzenek fel rendesen, mert ez a suli már nem az a suli. Hanem egy európai katolikus középiskola.

‒ A jegyek is javulnak? Többen tanulnak tovább?

‒ Mi alapvetően nem a továbbtanulásra gyúrunk. A névadónknak, Kolping atyának volt négy alapelve: légy jó szakember, jó családapa (anya), jó hazafi és jó keresztény. Ha ezeket megvalósítjuk, és kisugározzuk a városba, a megyébe, a világba, már nem éltünk hiába. Jó embereket, felkészült szakembereket szeretnék útnak indítani az életbe.

Wessely
A szerző fotója

 

Vélemény, hozzászólás?