Menü Bezárás

A Szűzanya összeköt – Altötting–Máriabesnyő

Altötting

Tavaly sikerült évtizedes tervezgetés után eljutnom a ma már Gödöllőhöz tartozó, kicsit feledésbe merült zarándokhelyünkre. Azóta egyre jobban foglalkoztatott a története és esetleges kapcsolatai más kegyhelyekkel, így próbáltam sorraszedni ezeket a kapcsolódási pontokat.

Rövid felsorolás, fontossági sorrend nélkül:

  • Mind a két helység a Mária-zarándokút mellett fekszik. Vonattal, busszal, gyalog és autóval is könnyen elérhetők.
  • A XIII. században már mind a két helység és templom létezett, igaz, többször átépítették mindkettőt.
  • Egyik helyen sem történt Szűz Mária-jelenés, de több csoda igen.
Máriabesnyő
  • A kegyszobrok is hasonlóak, nem helyben készültek. Mária a jobbján tartja a kis Jézust. Mosolygó Szűzanyát álmodott meg a művész. Mindkét szobron adományozott gyűrű van. Altöttingben XVI. Benedek pápa, Máriabesnyőn I. Ferenc József ajándéka.
  • A híres portás szerzetes, Parzhami Szent Konrád kapucinus szerzetes is összeköti a helységeket.  „Az altöttingi kapus, anélkül, hogy pap, teológus vagy igehirdető lett volna, a szeretet apostolává vált. Megszentelődésének útja persze érdes és kemény volt: a vezeklés útja, a kereszt szegénységének az útja. Konrádban, a hit, a hűséges kötelességteljesítés és keresztény felebaráti szeretet e hősében hiába keresitek más szentek csodálatos nagy tetteit, amelyekre ámulva figyel fel a világ. Meglátjátok azonban benne a szent remeték jámborsága mellett az erénynek azt a hősiességét, amely nem marad el a nagy szenteknek Krisztus Egyházában végzett tevékeny élete mögött” – írja róla XII. Piusz pápa. 1934-ben, szentté avatása alkalmából Máriabesnyőn szobrot készítettek róla.
Altötting
  • Az Altöttingben található kút vize és a máriabesnyői is „gyógyvíz”. Sokan éreztek a fogyasztása után változást. A „bajor” víz leginkább szembajokra ajánlott, akár átvitt értelemben is.
  • A MI Sissink, Erzsébet királyné is kapcsolódási pont. Ö egy Wittelsbach lány volt, altöttingi kegytemplomba őrzik a Wittelsbach hercegek szívereklyéit és a kincstárban a királyné esküvői fejpántját. Gödöllő meg a kedvenc magyarországi tartózkodási helye. A hely közelsége miatt biztosan személyesen is járt és látta a kis csontszobrot.
  • A magyar cserkészet számára is fontos mind a két kegyhely. 1933-ban a közelben volt a cserkészvilágtalálkozó. 1947 augusztus 20-án Altöttingben a zarándoklat keretében 200 cserkész tett új fogadalmat vagy újította meg fogadalmát, ami az emigrációs cserkészet egyik fontos indulópontja volt.
Máriabesnyő
  • Nem utolsósorban mindkét politikus és főcserkész is kapcsolódik a településekhez: Gróf Teleki Pál, aki Máriabesnyőn van eltemetve és Vitéz Kisbarnaki Farkas Ferenc, akit az „Altöttingi Országgyűlés” és a már fent említett cserkészavatás is a bajor városhoz köt.

Nem is gondolná az ember, hogy a két kegyhely, 577 km-es távolság ellenére is mennyi ponton kapcsolódik egymáshoz.

Ha van lehetőségünk, látogassuk meg a most bemutatott helyeket!

Funke Attila, Erding

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.