Menü Bezárás

A forrás őrzői – Elindult a 14. Ferences Biciklitúra Torockóról

A Torockón megtartott esti szentmisén köszöntötte Bonaventura testvér a 14. Ferences Biciklitúra zarándokait. Nyolcvanöten határozták el, hogy együtt töltik a következő napokat vasárnapig, amíg elérnek Csíksomlyóra, a hegynyeregbe. Ezúttal végig a csapattal tart Csaba testvér is, aki az ifjú Bonaventura atyával együtt azon lesz, hogy segítsen mindenkinek a lelkét, belső forrásait megtisztítani, felfrissíteni. Bonaventura atya szentbeszédében példázatban mutatott rá ennek a fontosságára. A történet szerint egy alpesi kis faluban foglalkoztattak egy embert, hogy őrizze a falu tisztavizét adó forrását. Amikor takarékossági okokból a forrás őrzőjét elbocsátották, a patak vize zavarossá, ihatatlanná vált. Így lett nyilvánvaló, hogy a forrás látszólag semmittevő őrzője milyen nélkülözhetetlen munkát végez. Ehhez hasonló jelentőségűek lesznek a következő napok – hangzott el –, amikor a zarándoklat résztvevői megtisztogathatják a saját lelküket, saját forrásukat is a lelkivezetők segítségével.

A kerékpáros zarándoklat az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelszavát választotta mottójául: „Minden forrásom belőled fakad!” (Zsolt 87,7). Zarándoklatukat felajánlják a kongresszus sikeréért, és mindenkit arra hívnak, hogy a lehetőségeihez mérten vegyen részt annak programjain, mert mindannyiuknak egyénenként, de a társadalmunknak is nagy szüksége van arra, hogy visszatérjen a forráshoz, Jézus Krisztushoz. A biciklitúrán együtt töltött idő alkalmat ad majd arra, hogy megnyíljanak egymás előtt, s egységben és szeretetben, egymást biztatva küzdjék majd le az előttük álló nehézségeket és távolságot. Amikor elbizonytalanodnak vagy az erejük megfogyatkozik, akkor imádkozzanak Istenhez, bízzanak Jézusban, és ne restelljenek segítséget kérni a mellettük haladótól – biztatott mindenkit a szónok.

Azzal a reménnyel indulnak útnak csütörtökön reggel, hogy útközben sikerül rátalálni majd arra a belső útra is, amely a mindannyiuk legbensőbb forrásához vezet. Ha felfedezik magukban ezt, akkor a szívükben érezhetik majd Jézus Krisztus szeretetét, támogató erejét. Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a ferences biciklitúra idei programját Bonavetura testvér, és mindenki biztatott: Ne feledjük a célt, nyeregbe fel!  

Gulyás László

Vélemény, hozzászólás?