Menü Bezárás

A kereszténység az örökkévalóságig szól – rövidinterjúk a NEK előadóival, vendégeivel

S.E.R. Székely János szombathelyi püspök, Boldog Ceferino Intézet

„A cigány testvéreknek van egy vele született közelségük Istenhez. Ezer éve vándorok, kitépték a gyökereiket a földből, de talán pont emiatt közel vannak az éghez. Be kell lépniük az egyházba, így részesei lehetnek ennek a csodának. Meg kell nyitniuk az életüket az evangélium gazdagsága felé. A mi életünk pedig a befogadásról kell hogy szóljon. A cigányság nem probléma, hanem ajándék és társadalmi sokszínűség, amit a közös hitünk egyesíthet.”


S.E.R. Josip Bozanic bíboros, zágrábi érsek (Horvátország)

„Az 1938-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszuson Alojzije Stepinac képviselte Horvátországot, ez a megtiszteltetés most nekem jutott. Akkor is nehéz idők voltak, mégis kibírtuk. A mostani helyzetben a pandémia és a megosztottság okoz gondot, ezt a találkozót is el kellett halasztani egy évvel. Azonban így lett újabb üzenete ennek az eseménynek: a kitartás és az összetartozás. A keresztény élet és kereszténység nem mérhető időben vagy térben. Ez az örökkévalóságig szól.”


Dominic Duka bíboros, a prágai főegyházmegye érseke (Csehország)

„A vallásszabadságnak a globalizáció idején, amikor káosz van a világban, több formája van. De tegyük fel a kérdést: ki az, aki szabad? Aki bent van a börtönben vagy aki kint van? A belső szabadság olyan, mint egy ajándék. Mert Jézus Eucharisztiája is ajándék. Engem fogva tartottak a Gulágon, ahol több ezer ember élt, köztük papok, hívők, férfiak, nők, gyerekek, sőt többen már fogságban születtek. Van politikai szabadság és van gazdasági szabadság is. A mai világban arra van szükség, hogy elfogadjuk az igazság elveit. És az igazság az út a szabadsághoz. A szabadság pedig belülről, a lélekből és az elméből fakad.”


Andrew Yeom Soo-jung bíboros (Dél-Korea)

„Hatalmas szeretet fogadott Budapesten. A szervezés fantasztikus, a kongresszusnak pedig nagyon barátságos és meleg légköre van. Tegnap este a Szent István-bazilikában részt vettem a szentségimádáson. Amikor imádkoztam, éreztem Jézus jelenlétét az Eucharisztiában, azt mondta nekem, hogy az idők végezetéig mellettem lesz. Ez volt talán a legmeghatározóbb momentum számomra itt Budapesten. Hálás vagyok Erdő Péter bíborosnak a meghívásért, 2019-ben már egy nemzetközi fórumon találkoztunk Koreában, ahol rendkívül érdeklődő volt az ország helyzete, a szétszakítottság és a problémák iránt.

Budapestre érkezve meglátogattuk a Hableány-emlékhelyet, ahol két évvel ezelőtt sok koreai életét vesztette. Éreztem, hogy a magyarokat megérintette ez a tragédia és őszintén aggódtak a szeretteinkért. Úgy éreztem, hogy osztoztok a szenvedésünkben egy közösségben velünk, ahol Jézus szeretete egyre nagyobb. Szeretve éreztem magamat.”


Baltazar Cardozo bíboros, Merida érseke (Venezuela)

„A részvétel a Kongresszuson lenyűgöző volt, mert a szervezők hozzáállása és felkészültsége kimagasló. Nagyon pozitív élmény itt lenni, sok tapasztalattal térek haza Venezuelába. Az én országomban jelenleg nem könnyű az emberek sorsa, hiányoznak a gyógyszerek és a pandémiával szemben sem állunk jól, mert alacsony a beoltottság. Olyan kormány van hatalmon Venezuelában, amely szétrombolta a lakosság lehetőségeit, a szociális biztonság a múlté. A testvéri érzület nem jöhet létre a társadalomban, ha folyamatos háború és éhezés van jelen, és ahol egyenlőtlenségek vannak az emberek között. Ez a kongresszus rendkívüli módon motivál és megerősít engem, hogy továbbfolytassam a munkát a vallásszabadságért és az emberek segítéséért. A magyar egyház vezetőivel olyan kapcsolat alakult ki, ami biztos vagyok benne, hogy segíteni fog az otthoni szociális tevékenységeimben.”

Forrás: NEK

Vélemény, hozzászólás?