Menü Bezárás

A krisztusi béke a szív mélyén kezdődik – laudes kedden a NEK-en

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 7-i, keddi napján – mely tematikusan a Békesség Napja nevet viseli – Ternyák Csaba egri érsek laudese, Gérald Lacroix quebeci érsek katekézise, majd Louis Raphael Sako bíboros tanúságtétele követte egymást. A szentmisét Jose Serofia Palma, Cebu érseke főcelebrálta.

Ternyák Csaba a reggeli laudes keretében elmondott szentbeszédében emlékeztetett: Jézus búcsúbeszédében azt mondta, „békességet hagyok rátok, az én békémet adom nektek”. Jézus békéje pedig onnan fakad, hogy egész életében az Atya akaratát kereste, neki akart kedvében járni. Ennek az akaratnak a teljesítése volt a benne lakozó béke záloga, amelyet az Atya közelében talált meg – mutatott rá Ternyák Csaba, hozzáfűzve, mi is az Atya közelségében keressük a békességet, hogy töltsön el vele bennünket és az egész világot. A főpásztor rámutatott: amikor béke van, akkor „nyugodt a lelkünk, akkor életünk folyása egyenletes, terveinket meg tudjuk valósítani, harmóniában élhetünk, fejlődés, szolidaritás, társadalmi kohézió, felelősségvállalás jellemzi tágabb környezetünket is”. Aláhúzta, békében a gyengéket felkarolják, a rászorulókat támogatják, a békétlenség, a vetélkedés, az acsarkodás viszont nemcsak egyes népek életét teheti pokollá, hanem személyes kapcsolatainkat is mérgezi.

Az érsek hangsúlyozta: a krisztusi béke nemcsak a háború hiányát jelenti, hanem a szív mélyén kezdődik, szolgálva a személy, a társadalom, az egész emberiség békéjét. A főpásztor kiemelte: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ráirányítja figyelmünket a szentáldozás, a szentségimádás, az imádság és jócselekedetek fontosságára. Mindegyik hatékony segítség egyéni békevágyunk és az emberiség békéjének megvalósításában. A főpásztor azt kérte imájában, hogy árassza el a híveket Krisztus békéje, s hogy ez a béke, amely a szentáldozásban lelkünkbe költözik, erősebb legyen ösztönös természetünknél. Aláhúzta, dinamikus kapcsolat van imádságaink és a szentség ereje között, előbbi erősíti vágyunkat, utóbbi hatékonyan munkálja a békét.

Homíliája végén Ternyák Csaba azért imádkozott, hogy a feltámadt Krisztus békéje töltse el a zarándokokat, végül Assisi Szent Ferenccel, Kalkuttai Szent Terézzel és a kassai vértanúkkal együtt a béke imájának kezdő szavait idézte: „Tégy engem a Te békéd eszközévé!”

Forrás: NEK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.