Menü Bezárás

A mi NEK-ünk

Újra, hála Istennek, egyre több szó esik az idén Budapesten megrendezendő Eucharisztikus Kongresszusról.

Nekünk, München környékén élőknek, ha akkor még nem is éltünk, tudnunk kell, hogy 1960-ban a mi városunk volt a rendezője ennek az eseménynek. Tizenöt évvel a második világháború befejezése után újra sikerült összegyűjteni a katolikus híveket hitünk egyik nagy misztériumának közös megünneplésére.

A szervezésben segédkezett Kisbarnaki Farkas Ferenc, aki az 1938-as budapesti rendezvénynek is főszervezője volt.

A 37. Eucharisztikus Világkongresszus 1960. július 31-től augusztus 7-ig tartott. A szervezőiroda a magyar anyanyelvű hívekre is külön gondolt. Számukra a Karlstrassén található Szent Bonifác-templomot jelölte ki az ünnepségek megtartására. Augusztus 1-től 3-ig mindennap reggel 9 órakor, augusztus 4-én pedig 8 órakor volt szentmise magyar népénekekkel és gyónási lehetőséggel.

A rendezvényeken mintegy 70 magyar pap is részt vett. Ez volt a külföldi magyar papság első nagy találkozója.

Augusztus 5-én délután dr. Habsburg Ottóval is volt egy beszélgetés. A programokon átlagosan 1000-1200 magyar katolikus hívő vett részt. A pénteki és a szombati szentmisét a rádió is közvetítette a magyarországi hívek felé. Kodály Zoltán miséjét a müncheni kórus énekelte.

Ezért az idei NEK számunkra a mi NEK-ünk is, mert az 1938-as és a 2021-es budapesti konferenciák ívén szerepel.

Nekünk, a katolikus Egyház magyar híveinek fontos kell hogy legyen ez az esemény. Vegyünk minél többen részt rajta személyesen vagy online. Szervezzünk közöségeinkben szentmiséket, litániákat, elmélkedéseket, hogy ezzel is támogassuk ezt a kezdeményezést.

Funke Attila, Erding

Az 1960-as müncheni Eucharisztikus Világkongresszusról bővebben olvashatunk többek között a Magyar Papi Egység, a külföldi magyar katolikus papság lapjának 1960. Úrnapi számában, itt (kattintson a képre):

Vélemény, hozzászólás?