Menü Bezárás

NEK online előtalálkozó: szeptember 19., a Hűség napja. A második videóüzenetet küldte: Jean-Luc Moens, CHARIS Katolikus Karizmatikus Megújulás Nemzetközi Szolgálata vezetője (Belgium)

Hét szó

Kegyelemnek éli meg a kéthónapos bezártság után az Eucharisztiát Jean-Luc Moens, aki videóüzenetében hitének elmélyüléséről beszél.

Jean-Luc Moens világi ember, matematikus, családapa, nagyapa. 1951-ben született Belgiumban. 1974 óta nős, 7 gyermek édesapja, 11 unokája van. Matematikából doktorált. Felnőttként tért meg, a keresztség szentségében húszéves kora után részesült. Karizmatikus közösségben végzett több mint 45 éves munkáját követően, a Ferenc pápa által alapított CHARIS, avagy a Katolikus Karizmatikus Megújulás Nemzetközi Szolgálatának moderátorává választották. Számos evangelizációs és a kereszt lelkiségét tárgyaló témájú könyv szerzője. Jean-Luc Moens úgy véli, hogy az örömhír terjesztése „félelmetes lehet, ezért azt akarjuk, hogy a Szentlélek biztonságot nyújtson nekünk”. Szavai szerint az evangelizáció olyan, mint az ejtőernyőzés: a Lélek a megfelelő időben érkezik, sem előbb, sem később. A megfelelő pillanatban kinyitja az ejtőernyőt és megadja az ajándékot, amely ahhoz szükséges, hogy elérje az ember szívét. A Szentlélek működése észlelhető és nem szabad korlátozni – hangsúlyozza.

Erdő Péter kiemeli Jean-Luc Moenssal kapcsolatban, hogy tanúságot tett amellett, hogy ez a fajta közösségi imádság, az Eucharisztia körül találja meg a legmagasabb formáját.

Üzenetében Jean-Luc Moens arról beszél, hogy a világjárvány, a kéthónapnyi bezártság rádöbbentette, hogy az Eucharisztia rendkívüli kegyelem. Idézi Gabrielle Bossis francia misztikust, írót, aki hallotta és leírta Jézus szavait az Ő meg én című művében. Az egyik ilyen feljegyzése nagyon megérintett – eleveníti fel olvasmányélményét Moens. „Jézus egy helyen azt mondja Gabrielle-nek: »Szeretem, amikor azt mondod nekem: Jézus, tudom, hogy itt vagy és szeretlek!«”

Ezt éli át elmondása szerint a CHARIS moderátora azóta, hogy a karantén után újra magához veheti az Eucharisztiát. Jean-Luc Moens a jövő évi budapesti találkozásig e rövid, mindössze hét szóból álló imádság elmondására bátorít: „Jézus, tudom, hogy itt vagy és szeretlek!”

Jean-Luc Moens „Jézus, tudom, hogy itt vagy és szeretlek!” címmel közzétett, Erdő Péter bíboros által felvezetett üzenete megtekinthető ITT.

(Forrás: NEK)