Menü Bezárás

A NEK online előtalálkozójának nyolcadik, zárónapja: szeptember 20., a Szeretet napja. A videóüzenetet küldte: Szabó Konstantin görögkatolikus pap (Kárpátalja/Ukrajna)

Üzenet Kárpátaljáról: Szeretettel fogadott isteni akarat

Szabó Konstantin görögkatolikus pap mindkét szülői ágon papcsaládból származik. Gyermekkora hasonló volt, mint kortársaié, egy lényeges eltéréssel: az iskolában ateizmusra nevelték a fiatalokat, ő viszont titokban, a négy fal között szüleitől sokat hallott Istenről és a zárt ajtók mögött tartott miséken ministrált. Leérettségizett, két évet szolgált sorkatonaként a szovjet hadseregben Magyarországon, kereskedelmi szakiskolába járt. 1979-ben hazatért, megnősült, Ungváron elkezdődött a civil élete. 1982-ben már családapaként kezdte el teológiai tanulmányait, amivel óriási kockázatot vállalt az egész család. A papcsaládokat a diktatúra évtizedeiben az állambiztonsági szervek szoros megfigyelés alatt tartották. „Volt egy pillanat, egy törés, amikor azt mondtam, hogy nem megy, abbahagyom. Elemér bácsi ekkor küldött egy cédulát: »Kölyök – ez volt a fedőnevem –, vigyázz, ne csapd be az ajtót, mert néha nagyon nehéz kinyitni.« Ez a gondolat örökké megmaradt bennem” – idézte fel a tanulás négy kemény évét később Szabó Konstantin. 1986-ban szentelték pappá, amiről csupán édesanyja és felesége tudott, még két idősebb testvérének sem árulta el. Hasonlóan édesapjához, a Szent Liturgiát az első pár évben még otthon kellett végeznie, rejtegetve a történteket a szomszédok elől. Neki és sorstársainak volt a feladata, hogy Ukrajnában a görögkatolikus egyházat újraépítsék a kommunista diktatúra után. 2003-ban esperesi kinevezést kapott, ám egy infarktus miatt le kellett mondania. Nyugdíjazásáig az ungvári Boldog Romzsa Tódor Hittudományi Szeminárium tanára volt.

A hatóságokat kicselezve, titokban készült fel papi hivatására Kárpátalján Szabó Konstantin. A felszenteléséről is csak a legszűkebb környezete tudott, hiszen abban az időben a Görögkatolikus Egyháznak léteznie sem volt szabad, betiltották a működését – derül ki Erdő Péter bíboros felkonferálásából. A rendszerváltozás után, amikor Ukrajnában ismét létezhetett a Görögkatolikus Egyház, akkor lépett papként a hívek elé. A magyar főpásztor a hívek nevében köszöni Szabó Konstantin tanúságtételét.

Az Eucharisztiához való közeledést akadályozta meg a világjárvány – idézi fel üzenetében Szabó Konstantin a bezártság időszakát. A görögkatolikus pap beszél azokról a hitbéli változásokról is , amit ez a rendkívüli időszak okozott. „Sokan át tudtuk élni, hogy van bennünk Istenfélelem.”

A hit erősödésén kívül – hangsúlyozza Szabó Konstantin – ami a legfontosabb, hogy szeretettel tudtuk elfogadni Isten akaratát.

Erősödött bennünk a hit, szeretettel éltük át ezt a nehéz időszakot” címmel közzétett, Erdő Péter bíboros által felvezetett üzenete megtekinthető ITT.

(Forrás: NEK)