Menü Bezárás

A NEK TV a Magyar Katolikus Rádió Magvetés című műsorában

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus YouTube-csatornáján lassan egy éve rendszeresen jelentkezik a NEK TV. Az online térben való videós megjelenésről a Magyar Katolikus Rádió Magvetés című műsorának első adásában Madocsai Bea a műsorvezető-riporter párost, a NEK TV két műsorvezetőjét: Farkas Viktóriát és Gőbel Ágostont kérdezte.

A NEK TV létrehozásának ötlete tavaly tavasszal a karantén idején született meg – beszélt a kezdetekről Gőbel Ágoston. A NEK kommunikációs referense elmondta: a kongresszus szervezői fontosnak tartják, hogy megmutassák az egyházmegyék életét, bepillantást adjanak abba, hogy országszerte hogyan készülnek a közösségek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A videós anyagok egyébként is népszerűek, de a karantén, a bezártság idején még inkább azzá váltak. Gőbel Ágoston szerint ez is motiváció volt ahhoz, hogy a NEK-kel és az Egyházzal kapcsolatos képes anyagokkal hangsúlyosabban jelenjen meg a világtalálkozó az online térben.

Farkas Viktória hozzáfűzte: a karantén idején fogant meg a gondolat, hogy közel kerüljenek az emberekhez és az internet segítségével minél több ember otthonába eljussanak.

A NEK TV nézőtábora valamennyi korosztályból verbuválódik. Különösen népszerű az Úton rovat, amelyben a műsorvezetők az egyházmegyéket keresik fel. Az adás Papi Civil része elsősorban fiatal papokat mutat be, a velük készített portrébeszélgetések kirajzolják az egyház jövőjét, és olyan oldalukról mutatják be Isten szolgáit, amely nem feltétlenül megszokott még a hívek számára sem. Természetesen a fő hangsúly az Eucharisztiához fűződő viszonyukon van.

A műsorvezetők felidézték a legemlékezetesebb adásokat, forgatásokat is. Például azt, amikor a NEK kulisszái mögé kalauzolták a nézőket, és megmutatták, hol és hogyan készül a NEK bora. (A linkekre kattintva visszanézhetők az adások.) Vagy hogy a Missziós Keresztre, amely a NEK egyik szimbóluma, milyen újabb ereklyék kerültek fel.

Farkas Viktória a népszerű adások közül kiemelte az ózdi plébánossal, iskolalelkésszel készült interjút, és azt a részt, amelyet Fábry Kornél két évtizedes papi szolgálatának alkalmából rögzítettek. Ebből kiderült, hogy a NEK főtitkára az emberek halászatára tette fel ugyan az életét, de nem feltétlenül arra gondolt, hogy egy balatoni vitorlázás során a vízben elmerülő Ágoston életét kell majd megmentenie.

Az adásokkal kapcsolatos visszajelzésekről Farkas Viktória elmondta azt is, hogy sok nem keresztény ismerőse is szívesen nézi meg a NEK TV adásait.

Gőbel Ágoston kiemelte, szerinte hibáznánk, ha csak a kongresszus egy hetére, a szeptember 5–12. közötti időszakra fókuszálnánk. Úgy vélte, hogy a budapesti NEK, annak előkészületei és maga az esemény csak egy lépcsőfok a lelki megújulásunkhoz.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA a 42. perctől hallgatható meg.

Forrás: NEK / Magyar Katolikus Rádió

Fotó: Ambrus Marcsi

 

Vélemény, hozzászólás?