Menü Bezárás

A vallásos vers ünnepe – július 3-án tartják az Eucharisztikus Szavalóverseny gáláját

Neves meghívottjai lesznek annak a gálának, amelyet az Eucharisztikus Szavalóverseny döntőjéhez kapcsolódóan szervez az Éltető Lélek Alapítvány, a miskolci Versbarátok köre és a Keresztény Értelmiségiek miskolci csoportja. A program az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készülethez kötődik és egy online szavalóverseny előzte meg, amelyre Magyarországról és a határokon túlról is számosan neveztek.

Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész lesz az Eucharisztikus Szavalóverseny zsűrijének elnöke 2021. július 3-án, szombaton a Miskolci Akadémiai Bizottság Székházában, de a gálán részt vesz Petrás Mária Príma Primissima- és Magyar Örökség-díjas népdalénekes is előadásával. Ugyanakkor a verseléshez szorosan kötődő művészek, közéleti személyiségek, egyházi méltóságok is jelen lesznek az eseményen, mint Ötvös Éva előadóművész, Kincses Károly Déryné-díjas színművész, Koós Ede, az Egri Érseki Papnevelő Intézet tanára és Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus, akik egyben értékelik is a döntőbe jutott alkotásokat.

A rendezvényen részt vesz Fábry Kornél, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára, Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány és a NEK művészeti albizottságának elnöke, Juhász Ferenc plébános, pápai káplán, főszékesegyházi kanonok, esperes.

Corpus Christi címmel a Versbarátok Körének előadása is látható lesz az eseményen, és az alkalomhoz illő komolyzenei darabokkal jelentkezik Vihula Mihajlo zeneszerző-gitárművész. Műsorvezető Farkas Erzsébet, a Szent István Rádió riportere. A kezdeményezők, a program szervezői Hortai Rita és Várhelyi Krisztina.

Az egészségügyi krízisre tekintettel halasztották el a kongresszust tavalyról az idei évre, 2021. szeptember 5–12. között tartják. Magyarországon 1938. májusában rendezték meg a 34. Eucharisztikus Világkongresszust, így hazánkban az idei esemény a második ilyen alkalom lesz, az ünnepi zárómisét Ferenc pápa tartja. Az eseményre való előkészülethez kapcsolódik a szavalóverseny és a gálaműsor is. A megmérettetésre amatőr versmondók nevezhettek három kategóriában korcsoportos megoszlásban és az eucharisztia témakörében szavalatokat küldhettek online. Magyar szerzők műveiből válogattak a fiatalok, akik videófelvételekkel csatlakoztak a felhíváshoz. A döntőben már személyesen mutatják be tehetségüket a határon belüli és kívüli versenyzők, akik a hazaiak mellett Erdélyből, Felvidékről és Délvidékről érkeznek.

Számos segítő mellett, a program főtámogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő és Miskolc Város Önkormányzata. A pályamunkákat és a részleteket a www.eltetolelek.hu weboldal Versmondóverseny menüpontja alatt találják az érdeklődők.

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?