Menü Bezárás

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel online előtalálkozót tart a NEK szeptember 13–20. között

Mint ismert, a járványhelyzet miatt a Szentszék egy évvel későbbre, 2021 őszére halasztotta a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Ami viszont új hír: az eredetileg kijelölt időszak sem marad esemény nélkül. A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel szeptember 13–20. között online előtalálkozót rendeznek – erről tájékoztatta a sajtó képviselőit szeptember 10-én Mohos Gábor püspök, a NEK Titkárság vezetője és Zsuffa Tünde sajtófőnök.

Több mint nyolcvan év után újra Magyarország rendezheti a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) – ez a kijelentés az igazságtartalmából mára mit sem veszített. Annyi változott csupán, hogy tekintettel az egészségügyi válsághelyzetre, egy évvel későbbre halasztották az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett eseményt.

A kongresszusok 1881 óta íródó történetében kényszerű szünet csak az első és a második világháború miatt volt, utóbbit követően egészen 1952-ig nem rendezték meg a katolikus világtalálkozót. Most először fordult elő, hogy világjárvány akadályozta meg az esemény megtartását. Májusban aztán a Vatikán jóváhagyta Erdő Péter bíboros, prímás javaslatát az új időpontra: a katolikus világeseménynek 2021. szeptember 5–12. között adhat otthont Budapest. Csakhogy a kongresszus eredeti időpontjára, a 2020. szeptember 13–20. közötti hétre olyan régóta és olyan lelkesen készült a világ katolikus közössége, hogy a szervezők szívébe égett az a dátum. Úgy döntöttek tehát: amennyire az adott körülmények között lehetséges, emlékezetessé teszik ezt az időszakot is. Hogyan lehetséges ez? Virtuálisan, az iec2020 YouTube-csatornáján. Erdő Péter bíboros felkérésére a NEK néhány meghívott előadója, tanúságtevője videóüzenetekben osztja majd meg gondolatait. A magyar főpásztort pedig egy új, egészen különleges szerepben is láthatjuk: ő fogja röviden bemutatni a videóüzenetekben megszólaló egyházi és világi személyeket. Érdekes, személyes történeteket is megoszt azokról, akik a különleges előtalálkozóra elküldték gondolataikat Budapesten át az egész világnak.

Öt kontinensről érkeztek a videóüzenetek, amelyek a kongresszus eredetileg tervezett időpontjában naponta kerülnek fel a világhálóra. A megszólalók között látható többek között az exhippi és az „amerikai pápa” is. Különösen megrázóak az üzenetek, amelyek a háború és a világjárvány által egyszerre gyötört nigériai és iraki keresztény közösségek vezetőitől érkeztek. Luis Raphael Sako bagdadi érsek és Valerian Okeke, a nigériai Onitsha érseke is köszönetet mond Magyarország népének és kormányának a támogatásért, amellyel hazánk az ottani keresztényeket a vérontás és a világjárvány idején segíti.

„Amint a koronavírus lecsapott a nyugati társadalmakra, a Google keresőmotorja hirtelen megugrást jelzett az imádság témakörében” – emlékeztet üzenetében Johannes Hartl német teológus, aki szerint a mostanihoz hasonló krízishelyzet mindig nagy lehetőség a keresztények számára, hogy világszerte megmutassák fényességüket. Hartl, hasonlóan a többi meghívotthoz, különlegesen érdekes személyiség. A négygyermekes családapa lázadó hippiből lett keresztény közösség alapítója, emellett vlogger, könyvek szerzője, nemzetközileg elismert előadó.

„Jövőre jobban fog sikerülni, mint valaha!” – ez a mondat már a gyakran csak „az amerikai pápaként” emlegetett Timothy Dolan bíboros bizakodó hangú üzenetéből való. 2021-ben minden meghívott személyesen lesz jelen Budapesten, most azonban, a kongresszus eredeti, járvány által akadályoztatott időpontjában videóüzenetben szólnak a magyar hívekhez és a világ keresztényeihez, jelezve, hogy az Eucharisztia összeköt.

Az online előtalálkozó szeptember 13-án Erdő Péter bíboros köszöntőjével nyílik meg az iec2020 YouTube-csatornán.

Fotók: Ambrus Marcsi