Menü Bezárás

Biszak Zsuzsa Márta: Az Oltáriszentség a legfőbb támaszunk

Biszak Zsuzsa Márta címzetes vallástanár Kézdivásárhelyen született 1981. november 4-én, szülei, János és Márta egyetlen gyermekeként. Életének már nagyon korán részese lett a Jó Isten. „Már kisbabaként elvittek szüleim a templomba, talán már akkor elindult bennem e gyönyörű hivatás csírája” – jegyzi meg önmagáról a bemutatkozásakor. Iskoláit szülővárosában végezte, az elemit az akkori 1-es általánosban, mai Petőfi Sándor Gimnáziumban, a líceumi osztályokat pedig a nagy múltú Nagy Mózes Elméleti Líceumban járta, amely az elültetett csírát végképp ki is hajtotta. Tanulmányait Kolozsváron folytatta, amely ma is „szíve városa”. „Igen mély nyomot hagyott bennem. Tizenkét év távlatából is szép emlékek törnek fel bennem, hogy hogyan is készültem egy-egy szemináriumi dolgozat megírására vagy éppen a bemutatására” – magyarázza Biszak Zsuzsa Márta, aki jelenleg a torjai Kicsi Antal Gimnázium és a kézdivásárhelyi Turóczi Mózes Gimnázium címzetes vallástanára, immár hetedik éve. Tavaly óta I. fokozatos tanár is. Az Aporok falujában már nyolcadik éve tanít.

Amikor ez év január végén meglátta a hittan.ro Őáltala, Ővele és Őbenne című diákpályázati felhívását, nagyon megörvendett, mert – mint mondja – a világjárvány sok verseny megszervezését megakadályozta, ez a kiírás pedig jó lehetőséget kínált a diákjainak arra, hogy megmérettessenek. A feladatot újszerűnek és korszerűnek találta, összhangban azzal, hogy napjainkban egyre modernebb feladatoknak, elvárásoknak kell megfelelni. „Úgy gondoltam, remek lehetőség számukra, hiszen sok új ismeretet is tudnak ezáltal szerezni” – fűzte hozzá a hitoktató.

Biszak Zsuzsa Márta nyolc diákjával vett részt a versenyen. Amikor felolvasta nekik a teendőket, azonnal jelentkeztek, de volt köztük olyan is, akit bátorítani kellett. „Nagyon örvendtem, hogy ilyen sokan jelentkeztek, annak ellenére, hogy új kihívások elé állította őket a feladat teljesítése. Nagyon szorgalmas diákok, ezt a pályázat is bebizonyította és meg is erősítette őket” – összegezte a tanárnő.

Az alkotói munkafolyamatról elmondta: eleinte voltak nehézségek, de amint a diákok belelendültek, minden szépen haladt. „Én csak bátorítottam őket, hogy jó lesz, szép lesz, csak ki kell tartani. Amikor sikerült megírni a kiskönyvet, átküldték nekem, igyekeztem korrigálni, majd küldték is tovább a megadott módon. Teljesen önállóan dolgoztak, és ez nagy dolog volt, hiszen először írtak ilyen pályázatot” – folytatta a visszatekintést a felkészítő pedagógus.

A pályázatot értékelve hangsúlyozta: ez az aktivitás tanárt és diákot még jobban összekovácsolt és a tanulók is szorosabbra fűzték a kötelékeket egymás között. Ezen kívül sok új információval gazdagodtak. „Én is nagyon sokat utánaolvastam a megadott kritériumoknak, hogy tudjam a gyermekeket eligazítani, ha szükséges, így bizonyos szinten én is megírtam a pályamunkát” – tette hozzá Biszak Zsuzsa Márta.

Megkérdeztük tőle azt is, szerinte miért fontos, hogy az Eucharisztia-tisztelet jelen legyen egy család életében. Ezt válaszolta: „A családnak nagyon nagy szerepe van minden gyermek életében és ez faluhelyen még inkább mélyebb kapcsolatokat jelent. Fontos, hogy a gyermek lássa, hogy a szülei részt vesznek a szentmisén, áldoznak, és ez által megértse, hogy Jézus Krisztus így költözik be a lelkükbe, így lesz az életük része. A generációk, nagyszülők, szülők és gyermekek együtt mennek vasár- és ünnepnapokon a templomba és ez egy élő kapocs Isten és közöttük. A szentáldozás pedig az életünk csúcspontja és forrása is egyben. Ez a mai ember legfőbb támasza – és a családoknak úgyszintén.”

Napjaink fiataljairól Biszak Zsuzsa Márta úgy látja, a mai rohanó világban nehezebb őket megszólítani, de ez egy elbeszélgetéssel, egy rövid kisfilm levetítésével és sok más eszközzel lehetséges. Sok fiatal igényli ugyanis, hogy figyeljenek rá, hallgassák meg őket, mert sajnos sok családban nem figyelnek kellő figyelemmel rájuk. „Leginkább ifjúsági órákon, ifjúsági szentmiséken, a modernebb ifis énekeken keresztül tudnak közelebb jutni az Oltáriszentséghez” – véli a tanárnő.

Végül, de nem utolsósorban tájékoztatott bennünket arról is, hogy az ő közösségében is készülnek a szeptemberi budapesti eucharisztikus kongresszusra. Minden szentmisén elimádkozzák a készület idejére megfogalmazott imádságot, így is szívükben hordozva a világeseménnyel kapcsolatos reményeiket és várakozásaikat, a sikerében vetett bizakodásukat. Szentségimádást is tartottak a fiatal és az idősebb korosztálynak is, hogy lelkileg még inkább fel tudjanak készülni erre a nagy horderejű világtalálkozóra.

Varga Gabriella
Fénykép: Biszak Zsuzsa Márta archívuma

 

A Biszak Zsuzsa Márta által felkészített diákok digitális kiskönyvei

 

Giligor Kincső
Kicsi Antal Általános Iskola, Torja, VI. osztály

 

Héjja Beáta
Kicsi Antal Általános Iskola, Torja, V. osztály

 

Kádár Boglárka
Kicsi Antal Általános Iskola, Torja, V. osztály

 

Molnár Gábor Nikoletta
Kicsi Antal Általános Iskola, Torja, VII. osztály

 

Szőcs Kriszta Lilla
Kicsi Antal Általános Iskola, Torja, VI. osztály

 

Szőcs Noémi
Kicsi Antal Általános Iskola, Torja, VI. osztály

 

Timár Eszter
Kicsi Antal Általános Iskola, Torja, VII. osztály

 

Váradi Bernadett
Kicsi Antal Általános Iskola, Torja, V. osztály

 

SZERETETTEL GRATULÁLUNK!

 Szerkesztőség

 

1 Comment

  1. Pingback:Az Oltáriszentség a legfőbb támaszunk – interjú Biszak Zsuzsa Mártával – hittan.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.