Menü Bezárás

Elfelejtett NEK-es?

Remélem, NEM. A napokban egyre több szó esik a tavalyról az idei évre áthelyezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról, amelyet a világ katolikusaival együtt ünnepelünk szeptember 5-től 12-ig Budapesten. 1938-ban már mi, magyarok rendezhettük a 34. Világkongresszust, a Szent István-emlékünnepségekkel együtt. Ennek a rendezvénynek volt a főszervezője vitéz kisbarnaki Farkas Ferenc.

Vitéz kisbarnaki Farkas Ferenc Xavér Pál néven született Kismartonban, 1892. május 27-én.

1912-ben végezte el a Ludovika Hadiakadémiát. Az első világháborúban kétszer megsebesült, vezérkari századossá léptették elő. 1927-ben vitézzé avatták. 1938–1943 között a Ludovika parancsnoka volt. Közben a Donnál a pécsi IV. hadtest harcait vezette két hónapig. 1943-tól a debreceni VI. hadtest vezetője, altábornagy. E mellett egyik fő szervezője volt a magyar cserkészmozgalomnak. Így került kapcsolatba Teleki Pál miniszterelnök és főcserkésszel, akinek a felkérésére megszervezi az 1933-as gödöllői cserkésztalálkozót. A dzsembori óriási sikere után megbízták az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus megszervezésével is. Amint tudjuk, ezt a feladatot is sikeresen végrehajtotta, amiért pápai kitüntetést is kapott. Később emigránsként többször is járt Rómában, ahol a pápák mindig magánkihallgatáson fogadták. Az 1960-as müncheni 37. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezéséhez is kérték a segítségét.

Középen Vitéz kisbarnaki Farkas Ferenc

A sokak által csak Feri bácsiként emlegetett Farkas Ferenc 1945-ben Németországba menekült és 1980-ban bekövetkezett haláláig Passau közelében lévő településeken lakott. 1947-ben részt vett az augusztus 19-én tartott zarándoklaton, amelyen kb. 10 000 magyar menekült vett részt, és főszervezője volt az un. Altöttingi Országgyűlésnek, amit a közeli Guttenburg kastélyban tartottak meg. Fiát, Ferencet 1944-ben vesztette el.

Felesége 1964. évi halála után Éva leányát is elvesztette 1965-ben. Azután egyedül élt Arnstorf kastélyának egyik szobájában. Itt is fogadta a vendégeit és szoros kapcsolatot tartott az emigrációban élő magyar honfitársaival. Az 1970-es években súlyos beteg lett és a helyi öregotthonba került. 1980 április 14-án adta vissza lelkét Teremtőjének.

A családi sír jelenleg is megtalálható a helyi temetőben a ravatalozó közelében.

Funke Attila, Erding

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.