Menü Bezárás

Ferenc pápa részt vesz az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti zárószentmiséjén

A Szentatya látogatásáról, a magyar közösséghez való kötődéséről Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyilatkozott március 9-én a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Különleges és ünnepi alkalom, hogy személyesen a pápa jelenik meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson – mondta a rádióinterjújában Erdő Péter. Korábban II. János Pál pápa többször is részt vett ilyen eseményeken, de az a szokás volt legtöbbször érvényben, hogy legátus vett részt a világkongresszusokon a pápa helyett. 1938-ban, amikor szintén Budapesten tartották az Eucharisztikus Kongresszust, XI. Piusz pápa pápai legátust küldött maga helyett. Akkor a bíboros államtitkár Eugenio Pacelli utazott Magyarországra, akit ugyan néhány hónappal később pápává választottak XII. Piusz néven – idézte fel a korábbi világesemény történéseit Erdő Péter.

Az újjáéledés reménye

A bíboros azt mondta: „A mostani év különleges, mert sokan vagyunk, akik szenvedünk a járvány következményeitől: kinek gyász, kinek betegség van a családjában. Nagyon sokan vannak, akik gazdaságilag kerültek nehéz helyzetbe és sokan vannak, akik elkülönültek, izolálódtak, magányosnak érzik magukat, mert nem tudták tartani az emberi kapcsolataikat úgy, ahogy az korábban lehetséges volt. Ebbe a borongós hangulatba kell a reménynek a világosságát elhozni.”

Erdő Péter felidézte Ferenc pápa Irakban elmondott gondolatait is. A Szentatya arról beszélt a járvány és a járvány utáni újjáéledés összefüggésében, hogy úgy látja, a felhők kezdenek elvonulni és megjelenik a remény sugara. A bíboros hozzáfűzte: „Reméljük, hogy az ő látogatása is ezt a reményt, ennek az újjáéledésnek a reményét ki fogja fejezni.”

Magyar kötődések

A beszélgetésben kitértek arra is, hogy Ferenc pápa több szálon is kötődik a magyarokhoz. Ellátogatott már Csíksomlyóra, amely a magyarság legismertebb zarándokhelye. Jálics Ferenc jezsuita szerzetes pedig egykor a lelkivezetője volt a Szentatyának. Erdő Péter úgy vélekedett, hogy Ferenc pápa a magyarságot a szívében hordja, mégpedig azok alapján az emlékek alapján, amelyet Argentínában szerzett az ottani emigráció tagjairól. Személyes szálak kötik őket a magyarsághoz, szokta emlegetni azokat a szerzetesnőket, szerzeteseket, akiket ott megismert.

A bíboros hangsúlyozta azt is, hogy érzelmi kapcsolat is fűzi a pápát azokhoz a közösségekhez, amelyek periférián helyezkednek el. A magyarság, ahogy a szomszédos kis népek is, a nyugati világ perifériájához tartozik. Ferenc pápa látja ezt és érdeklődéssel figyeli a térség történéseit, és értékeli az igyekezetet, hogy a keresztények próbálnak párbeszédet kialakítani.

Iraki látogatása során – tette hozzá Erdő Péter – a pápa kifejezte az ottani üldözött keresztényekkel a szolidaritását és többször jelét adta annak, hogy keresi a párbeszéd lehetőségét a másként gondolkodókkal, különösen az iszlám világgal. Magyarországra is nyitott szívvel érkezik és az itteni keresztény közösség iránti szeretettel.

Találkozás Jézussal

Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záróeseményén, szeptember 12-én a Hősök terén tartott szentmisén vesz részt. A bíboros elmondta, hogy a Statio Orbis azt jelenti, hogy az egész világ nevében, az egész világért tartjuk a szentmisét. A liturgiát az egyetemes főpásztor, Ferenc pápa vezeti majd. Erdő Péter természetesen a szervezési kérdéseken kívül beszélt arról, hogy lelkileg is készülnünk kell a világeseményre. Az Eucharisztikus Kongresszust hirdető plakátokon szerepel: „Találkozz Jézussal Budapesten!”, hiszen az Eucharisztia a Krisztussal való találkozás szentsége. A magyar főpásztor hozzáfűzte: „Krisztus azonban az egész emberiséggel akar találkozni. Nekünk nem szabad a hitünk értékeit, a szentségi kegyelmek értékeit egyszerűen csak magunkba és a köreinkbe bezárni, hanem tovább kell adni a világnak.”

Forrás: NEK / Kossuth Rádió
Fotó: Ambrus Marcsi

 

Vélemény, hozzászólás?