Menü Bezárás

Gondolatok, tervek, előtalálkozó… A NEK a Duna TV Útmutató műsorában

Hogyan kapcsolódott össze a világ Budapesten keresztül egy héten át az Eucharisztia jegyében? Mi lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal, ha elhúzódik a világjárvány? Erről is beszéltek a Duna TV Útmutató című műsorában a NEK Titkárság vezetői.

„Kapunk egy ajándékévet, úgy látszott, hogy valami még hiányzott a felkészülésből” – mondta Fábry Kornél annak kapcsán, hogy a világjárvány miatt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust idén ősz helyett jövő szeptember 5–12. között rendezheti meg Budapest. A NEK főtitkára elmondta, hogy a negyedik felkészülési év középpontjában a hitből fakadó tettek állnak majd.

Mohos Gábor püspök, a NEK Titkárság vezetője szerint a halasztás lehetővé tett egyfajta újragondolást a gyakorlati előkészületek terén. Hozzátette, hogy jövő szeptemberben ugyanazok lesznek a programok és az előadók, mint amit az eredeti időpontra terveztek. A plusz egy év arra jó, hogy megvizsgálják, hogyan lehet erősíteni a virtuális térben való jelenléten, miként lehet még több bekapcsolódási lehetőséget biztosítani az interneten keresztül azoknak, akik nem tudnak majd fizikailag jelen lenni a Kongresszuson.

A világesemény eredeti időpontjában online előtalálkozót szerveztek A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel. A NEK meghívott előadói küldtek öt kontinensről kisfilmeket, amelyeket a kongresszus YouTube-csatornáján tettek közzé. Az online esemény kulisszatitkairól Zsuffa Tünde beszélt. A NEK sajtófőnöke elárulta, hogy miért kérték fel Erdő Péter bíborost a kisfilmek személyes hangvételű felvezetőinek elmondására. Hozzátette azt is, hogy az előtalálkozó célja részben az volt, hogy nem akarták veszni hagyni eseménytelenül a NEK eredeti időpontját, ami a szívekbe égett. Másrészt szerették volna megmutatni, hogy a szlogen mögött, amellyel találkozásra hívják az embereket Budapestre, arcok, sorsok, történetek, fájdalmak állnak.

A műsorból kiderül az is, hogy mi lesz a NEK-kel akkor, ha a világjárvány második hulláma jövő őszig húzódik.

A teljes adás IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Forrás: NEK