Menü Bezárás

Gyulafehérvártól Budapestig tekerNEK – Ópusztaszeren falusfelek találkozása vár a FerBit-esekre

2021. szeptember 9-én érkezik meg Erdélyből Magyarországra a Ferences Biciklitúra (FerBit) zarándokcsapata. A kora reggeli indulás után Máriaradnáról csaknem 160 kilométert kell tekerniük, hogy megérkezzenek Ópusztaszerre, ahol a település plébánosa és alpolgármestere, Ft. Antal Imre fogadja majd a kerékpárosokat.

Ft. Antal Imre ópusztaszeri plébános

– Milyen érzésekkel várja a székelyföldi biciklistákat?

– Azt sokan tudják rólam, hogy a Tatros völgyében nevelkedtem, de azt már kevesebben, hogy együtt jártunk általános iskolába Főcze Imrével. Egyébként is szívesen és örömmel fogadnánk a zarándokcsoportot, de így, hogy ő vezeti őket, egészen különleges érzés. Mindketten elkerültünk Gyimesfelsőlokról, ahol önfeledt boldogságban nőttünk fel. Őt Dévára, a szórványmagyarsághoz szólította a szolgálata, engem pedig a Kisteleki járásba hozott a hivatásom. A közös gyermekkor azonban nagyon erős kötődést jelent közöttünk.

– Meglepte, hogy éppen kerékpáron érkezik majd a ferences rendi pappá vált gyermekkori pajtás?

– Vidám és közvetlen embernek ismerem Imrét, Bonaventura atyát és ebben nagyon hasonlítunk. Tudtam róla, hogy nagy kerékpáros, de szorosan nem követem a hétköznapjait. A kerékpározás, sőt a rollerezés tőlem sem idegen, mert nem gondolom, hogy egy papnak másként kell viselkednie, mint ami a lényéből fakad. Nagyon szeretek az emberekhez közel lenni. Ha valaki autóval suhan végig az utcán, nem tud mindenkinél lassítani, de ha kényelmesen karikázok a kerékpárúton bárki megszólíthat és én azonnal meg tudok állni. Így érzem jól magam. Úgy hallom, hogy Mindszentnél jönnek át a Tiszán, mi sem természetesebb, mint hogy eléjük megyünk és a kompnál várjuk őket, hogy együtt érkezzünk hozzánk haza, Ópusztaszerre. A helyi Magyarok Nagyasszonya-plébánia vendégházában fogjuk elszállásolni őket.

Átkelés a tiszai komppal Mindszentnél

– Milyen különös véletlen, hogy az ópusztaszeri Magyarok Nagyasszonyához érkeznek a Csíksomlyói Szűzanya szentélyéből indult zarándokok!

– Nincsenek véletlenek. Bonaventura atyának és nekem is meghatározó volt életemben Csíksomlyó, a pünkösdi búcsú és égi édesanyánk, a Napbaöltözött asszony. Mindkettőnk hivatása onnan ered, ehhez kétség sem férhet. A lelkészi hivatás azonban messzire szólított engem, és otthonra találtam a kisteleki régióban, itt Ópusztaszeren, ahol 2010-ben kezdtem meg papi szolgálatomat. Ópusztaszer a magyarság másik ősi emlékhelye, amit most az emlékpark és a Feszty-körkép is nyomatékosít. Hasonlóan ikonikus, mint Csíksomlyó, csak ennek a helynek kevésbé lelki, inkább történelmi hagyományai vannak.

Az ópusztaszeri Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom kertje

– Gyönyörű környezetben, minden lehetséges kényelemmel várják majd az utazókat.

– Hosszú, fáradságos útról érkeznek majd, csaknem 160 kilométert tekernek idáig. Megérdemlik a nyugalmat és a pihenést. Ami tőlünk telik, mindent megteszünk értük. Fontos lesz, hogy a lehetőségekhez képest regenerálódjanak, mert még 140 kilométer vár majd rájuk Budapestig. Szeretném a reggeli szentmisén a helyi híveimmel útnak indítani őket, hogy vigyék magukkal az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra a mi imaszándékainkat is.

Fénykép és szöveg: Gulyás László

1 Comment

  1. Magdolna Laczko

    A Jó Isten kísérje Bonaventura atyát és zarándokcsapatát a hosszú úton♥️🙏❗

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.