Menü Bezárás

Imafelhívás az iraki pápalátogatásért

Felhívásban kérte az iraki katolikus híveket Louis Raphael Sako bagdadi pátriárka, hogy imádkozzanak vasárnaponként Ferenc pápa iraki apostoli látogatásának sikeréért, amelyet márciusra terveznek.

Louis Raphael Sako bagdadi pátriárka, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus meghívott előadója nagy örömmel fogadta Ferenc pápa iraki látogatásának bejelentését, amelyet a remény jelének nevezett a „sokat szenvedett közel-keleti keresztény közösség” számára.

Közel-Kelet egyik legnagyobb keresztény közösségének, a Káld Katolikus Egyháznak a feje a Vatikáni Rádiónak korábban adott interjújában a pápa döntéséről azt mondta: „Ez bátor cselekedet, különösen ezekben az időkben.” A tervbe vett utazás „olyan lesz, mint egy új karácsony” a helyi keresztények számára. „Egy zarándoklat lesz, amely mögött az emberi testvériség üzenete fog húzódni. Az emberek türelmetlenül várják a látogatást és hallani szeretnék a Szentatya szavait. Ferenc pápát a muszlimok is tisztelik” – fogalmazott Sako pátriárka.

A koronavírus-járvány újabb hullámai miatti bizonytalan helyzetben a káld katolikusok vezetője január 14-én mondta el először az imát.

A káld katolikus egyház egyike annak a 23 keleti katolikus egyháznak, amely megmaradt Róma közösségében és amely az egyik legjelentősebb keresztény felekezet Irakban a szír, az örmény, az asszír és az arab keresztények mellett.

Ferenc pápa nemrég egy tévés interjúban kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy valóban meglátogathatja-e a háború sújtotta közel-keleti országot. Tavaly két külföldi útját is le kellett mondania: nem utazhatott el Indonéziába és Pápua Új-Guineába sem. A katolikus egyházfő ennek kapcsán úgy fogalmazott: „Mert magam miatt nem hívhatom össze az embereket nyugodt lelkiismerettel, igaz?” Hozzáfűzte, hogy mivel az élet megváltozott, nem tudja, megvalósulhat-e az iraki útja.

Az iraki szervezők január 13-án tették közzé a pápai látogatás logóját és mottóját. Utóbbit Máté evangéliumából választották: „…ti pedig mindnyájan testvérek vagytok” (Mt 23,8). A látogatás jelmondatát arabul, káldul és kurdul is olvashatjuk a logó felett.

Tavaly decemberben jelentette be a Vatikán, hogy a pápa a tervek szerint március 5–8. között Irakba látogat. Bagdad mellett a keresztények lakta Erbil és Moszul városát is felkeresné az egyházfő.

Louis Raphael Sako bíboros reményét fejezte ki, hogy a pápa meglátogatja Irak középső részén fekvő Najafot is, a amelyet a síita iszlám szellemi és politikai hatalmának egyik központjaként tartanak számon.

A 2019-ben tartott vallásszabadságról szóló panelbeszélgetésen Sako azt javasolta, hogy az egyház írjon alá Najaf síita vezetőivel egy – az Abu-Dzabi dokumentumhoz hasonló – emberi testvériségről szóló nyilatkozatot. Az eredeti, történelmi jelentőségű békedokumentumot Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, Ahmed el-Tayeb, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja írta alá az Egyesült Arab Emírségekben 2019 februárjában.

Ha az út a tervek szerint alakul, Ferenc lesz az első pápa, aki ellátogat az Iszlám Állam pusztításaitól máig sebzett Irakba. Különösen sokat jelentene ez az esemény a kereszténységnek.

Erbil érseke, Bashar Warda 2019-ben azt mondta az Aid to the Church in Need belga segélyszervezetnek, hogy az iraki kereszténység „vészesen közel áll a kihaláshoz”. Hozzátette, a 2003-at megelőző években 1,5 millió volt az iraki keresztény közösség lélekszáma, az ország lakosságának 6 százaléka. Erbil érseke megjegyezte azt is: „Ma alig 250 000-en maradtunk. Talán még ettől is kevesebben. Nekünk, akik megmaradunk, készen kell állnunk a vértanúságra.”

cna, reuters / Fordította: Tóth Franciska
Fotó: CNA
Forrás: NEK

 

Vélemény, hozzászólás?