Menü Bezárás

Imázsfilm, himnusz és tizenkét hírnök – újdonságok a NEK körül

Nyolcvanhárom évvel az 1938-as budapesti eucharisztikus világkongresszus után és nyolcvanhárom nappal a 2021-es világesemény előtt, 2021. június 14-én, hétfőn a Szent Máté Kulturális Központban (D50) ünnepélyesen bemutatták az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszát és tizenkét hírnökét.

Régi-új himnusz modern zenei köntösben
Magyarország 2021. szeptember 5–12. között ad otthont a katolikus világeseménynek, amelynek zárószentmiséjén a tervek szerint Ferenc pápa is részt vesz. A szervezők bemutatták Koudela Géza, Bangha Béla Győzelemről énekeljen kezdetű művének újrahangszerelt változatát, amely 1938-hoz hasonlóan most is a kongresszus himnusza lesz. A zenei munkálatokat Kovács Ákos Kossuth-díjas magyar dalszerző, zeneszerző és az After Crying tagjaival a Torzók című filmhez írt zenéjével Oscar-díjra is jelölt Pejtsik Péter végezte.

„Nem akármilyen eucharisztikus kongresszusra készülünk: talán még egyszer sem fordult elő a nemzetközi eucharisztikus kongresszusok történetében, hogy járvány miatt az egész rendezvényt el kelljen halasztani. Nem véletlenül imádkozunk most már ötödik éve a kongresszus sikeréért. Eleinte csak tudtuk, most már tapasztaljuk is, hogy nemcsak a mi előkészítő munkánkon, hanem az isteni gondviselésen is múlik, hogy lesz-e és mi lesz ebből a nagy és az egész egyházról szóló ünnepségből” – kezdte köszöntőszavait a sajtótájékoztatón Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Beszédét így folytatta: „Aki ott volt 2019-ben június legelején Csíksomlyón a pápai misén, emlékszik, hogy ott százezer ember énekelte kívülről, a szöveget is tudva, az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus himnuszát, minden strófát elejétől a végéig. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a budapesti plébániák, és nemcsak Magyországon, hanem azon kívül is, ahol magyar él, ezt az éneket ma is ismerik és tudják. És nemcsak ismerik, de szeretik is. Amikor tehát a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok általános szabályai szerint meg kellett határozni, hogy mi lesz a kongresszus himnusza, akkor nem kis keresés után a püspöki kar úgy döntött, hogy őrizzünk meg a régiből, amit lehet – tehát a Bangha Béla által írt eucharisztikus himnusz szövege maradjon meg. Természetesen a hívek miséken és ünnepségeken énekelhetik a régi dallammal, fogják is. De azért láttuk azt, hogy a legutóbbi kongresszusokon sokkal modernebb zenék is jelen voltak, amikor a himnuszról volt szó, esetleg többféle formában, többféle hangszereléssel. Ezért döntött úgy a püspöki kar, hogy fölkéri Kovács Ákost arra, hogy adjon egy modern zenei köntöst ennek a klasszikussá vált éneknek és himnusznak. Ez nagy örömünkre megtörtént, és azt hiszem, lehetővé teszi, hogy mindenkihez a világon, a legszélesebb körökhöz, olyanokhoz is, akik a magyar kultúrát egyáltalán nem ismerik, eljusson ennek a himnusznak az üzenete.”

A bíboros hozzátette: fontos lesz az is, hogy aki szeptemberben Budapestre látogat, megismerkedjen a magyar zenei élet teljes spektrumával, és erre lesz is lehetőség, hiszen nemcsak a hivatalos délelőtti misék és programok, hanem a délutáni koncertek és különböző kulturális rendezvények is arra fognak szolgálni, hogy bemutatkozzunk minden vendégnek, aki nyitott szívvel érkezik hozzánk. „Adja Isten, hogy az Eucharisztikus Kongresszus régi-új himnusza eljusson minden nemzet szívéhez. Köszönjük szépen a szakértő munkát és az ihletett átírást” – zárta szavait Erdő Péter.

A himnusz angol és magyar nyelvű szöveggel is hallható. A felvételeken a Magyar Állami Operaház kórusa és zenekara is közreműködött.

Középpontban a fiatalok
Három fiatal zenész is bekapcsolódott a himnusz, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus imázsfilmjének elkészítésébe. A zenekedvelők számára valamennyiük neve ismerős lehet, hiszen több tehetségkutató műsorban hallhattuk már őket. Nagy Bogi, Dánielfy Gergő és Czinke Máté alakítja azt a három fiatalt, akiknek a megtéréstörténetével bátorítanak mindenkit a kongresszuson való részvételre és a találkozásra Jézussal. A forgatókönyvet Ákos írta. A film elkészítésében szerepet vállalt Farkas Attila atya, aki gyermekként vett részt az 1938-as eucharisztikus világkongresszuson, valamint Sára Bernadette Jászai Mari-díjas színésznő és Cseke Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató, akinek csupán a karját láthatjuk egyetlen jelenetben, amikor a Czinke Máté által alakított feldúlt fiút elrántja egy száguldó autó elől.

Tizenkét kiválasztott
A sajtóbemutatón Erdő Péter bíboros, prímás köszöntötte az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tizenkét hírnökét is. Az ő feladatuk az esemény és annak fő céljának – az Eucharisztiában jelenlévő Jézus közös megünneplésének – a népszerűsítése. A világesemény tizenkét hírnöke: Baricz Gergő zenész, dalszerző, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, énekes, Kubik Anna színművész, Lackfi János író, költő, Petrás Mária népdalénekes, Sena Dagadu énekes, Szalóki Ági előadóművész, dalszerző, Szikora Róbert, az R-GO frontembere, Pindroch Csaba színművész, valamint Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató.

Fotó: Ambrus Marcsi


A NEK régi-új himnusza magyar nyelven:


A NEK régi-új himnusza angol nyelven:


NEK-imázsfilm:


Erdő Péter bíboros, prímás gondolatai az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszáról magyar felirattal:


Erdő Péter bíboros, prímás gondolatai az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszáról német felirattal:


Erdő Péter bíboros, prímás gondolatai az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszáról angol felirattal:


Erdő Péter bíboros, prímás gondolatai az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszáról olaszul:


Az eseményre itt lehet regisztrálni:

https://www.iec2020.hu/hu/regisztracio

Vélemény, hozzászólás?