Menü Bezárás

Jean-Luc Moens a Kossuth Rádióban – Mi a közös a megtérésben és az ejtőernyőzésben? A NEK előadója elárulta ezt is

Ha a koronavírus miatt fizikailag nem is volt lehetőség a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idei megtartására, az előadókat nem kell(ett) teljesen nélkülöznünk. Az online előtalálkozó után szeptember 27-én sorozat indult a Kossuth Rádióban Találkozz élőben Jézussal! címmel, amely a jövő szeptemberre halasztott világesemény meghívott előadóit mutatja be egy-egy portréinterjú keretében. Az online előtalálkozó videófelvételeihez hasonlóan az egyes adásokhoz ezúttal is Erdő Péter bíboros mond bevezetőt. Elsőként Jean-Luc Moens matematikus válaszolt a kérdésekre.

Döbbenetes élményt élt át esküvője előtt Jean-Luc Moens. Kért egy jelet Istentől. Mi történt az életében ezután? Erről is beszélt a közrádióban az Emmanuel közösség tagja, aki Ferenc pápa kérésére a CHARIS karizmatikus szervezetben szolgál. „Egy templomban voltam, őrült imát folytattam. Akkor már volt menyasszonyom. Épp a matematikatudományi tanulmányaim végén jártam, nagyon szerettem ezt a tárgyat. Azt mondtam a Jóistennek: jelet kérek Tőled. Ha azt akarod, hogy folytassam az életemet mint jó keresztény, aki minden vasárnap imádkozik érted, de semmi több, nem baj, folytatom. De ha mást akarsz, mutass utat! Ha akarsz tőlem valamit, mutatkozz meg! Itt van egy fiú mellettem a templomban. Imádkozzon értem! Eltelt egy kis idő, de nem történt semmi. Épp kimenni készültem, a kilincsen volt már a kezem, amikor meghallottam, hogy valaki szalad utánam. Rátette a kezét a vállamra és azt mondta: »Várj, imádkoznom kell érted.« Megfordultam. Az a fiú volt. És elkezdett értem imádkozni. Egy szót sem hallottam már: önkívületbe estem. Tudtam, hogy Isten létezik. Hogy foglalkozik velem. Hihetetlen esemény volt. Ez a történet megváltoztatta az életemet.”

Moens fiatalon ejtőernyőzött, nem csoda, ha az evangelizációt és az emberi lelket is ehhez az extrém sporthoz hasonlította a beszélgetésben: „Amikor ugrom, egyetlen kérdés foglalkoztat: vajon kinyílik-e az ernyő? Ez mindig izgalommal töltött el, aztán hopp, kinyílik. Ha ugrás előtt akarják megvizsgálni, hogy kinyílik-e, megtehetik a repülőgépen is. Már ott kinyílik az ernyő, de aki így ugrik ki, biztosan meghal. Vagyis az egyetlen megoldás, ha akkor nyomja meg a gombot, amikor már kiugrott. A Szentlélekkel ugyanez a helyzet: csak úgy tudják megtapasztalni, ha ugranak egyet. Vagyis térjenek meg! Higgyenek nekem, mindkettőt megtapasztaltam: az ejtőernyőzést és a megtérést is.”

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előadóival Pásztor Zoltán beszélget.

A Találkozz élőben Jézussal! sorozat adásait minden hónap utolsó vasárnapján 17 óra 05 perctől hallhatjuk a Kossuth Rádióban. Az egyes adások visszahallgathatók a NEK honlapján (www.iec2020.hu) és a www.mediaklikk.hu oldalon.

Az első műsort ITT lehet meghallgatni.

Forrás: NEK

Fotó: CHARIS International