Menü Bezárás

Katekizmus365 – Covid-kompatibilis program a jövő szeptemberi NEK-ig – Olvassuk el együtt egy év alatt A Katolikus Egyház Katekizmusát (KEK)! Lelki tréning napi 7 percben

Kezdetét vette a NEK 3+1. (negyedik) előkészületi éve. Ezt az évet a szeretetből és hitből fakadó tettekNEK szánjuk, amihez jó megismernünk a hitünket, válaszokat kapnunk a kérdéseinkre. A NEK arra hívott az Eucharisztikus Kongresszusra készülve, hogy olvassuk el A Katolikus Egyház Katekizmusát (KEK) a következő év során.

Hogyan?

A NEK 2020. szeptember 21-től 2021. szeptember 4-ig, a Kongresszus kezdetéig minden napra (a vasárnapokat és a főbb ünnepnapokat kivéve) összeállított kb. kétoldalnyi olvasnivalót a KEK-ből, az abban használt számozás segítségével. Ennek elolvasása mintegy 7 percet vesz igénybe naponta.

Hol található a Katekizmus?

A Katekizmust elolvashatjuk nyomtatott formában, a Szent István Társulat kiadásában megjelent könyvben (jelenleg sajnos csak antikvár forgalomban érhető el).

Az interneten a https://archiv.katolikus.hu/kek/ oldalon.

A KEK-applikáció segítségével is olvashatjuk, amit androidos telefonra INNEN tudunk ingyenesen letölteni.

Honnan tudjuk, hogy melyik nap mit kell olvasni?

Az egész évre való beosztás INNEN letölthető pdf-ben, nyomtatható formában. Ezen minden egyes hét végéhez érve kipipálhatjuk az elolvasott részeket, és könyvjelzőként is használhatjuk.

Minden hétfőn kikerülnek az arra a hétre szóló részek a NEK Facebook-oldalára.

Ha valaki e-mailt szeretne kapni hetente az adott héten elolvasandó szöveg linkjeivel, akkor erre feliratkozhat (semmi mást nem küldenek ebben a hírlevélben): FELIRATKOZÁS.

Ha pedig valaki naponta szeretné e-mailben megkapni az aznap olvasandó teljes szöveget, akkor erre is feliratkozhat (semmi mást nem küldenek ebben a hírlevélben sem): FELIRATKOZÁS.

Egyedül olvassuk vagy másokkal?

Olvashatjuk egyedül is, de jó megosztani a tapasztalatainkat, kérdéseinket másokkal. A már működő közösségek, imacsoportok, plébániai kisközösségek rendszeresen meg is beszélhetik az olvasottakat, hetente, kéthetente vagy havonta összegyűlve, esetleg online. De létrehozhatók új, néhány fős KEKO (Katolikus Egyház Katekizmusát Olvasó) csoportok is erre az évre.

Kérdések a feldolgozáshoz:

  1. Miben erősítettek meg az olvasottak?
  2. Mi lepett meg a legjobban?
  3. Mi az, amit eddig másképp tudtam?
  4. Min kell változtatnom az életemben ahhoz, hogy a Katekizmusban olvasottak érvényre jussanak?
  5. Milyen kérdést tennék fel az olvasottakkal kapcsolatban teológiát végzett vagy pap/szerzetes ismerősömnek?

 

Katekizmus365: Mintha tiszta forrásból innánk
Beszélgetés Fábry Kornéllal, a NEK főtitkárával a szeptember 21-től kezdődött Katekizmus365 programról

– Hogyan született a Katekizmus365 ötlete?

– Ahogy eddig mindegyik felkészülési évnek, úgy ennek a plusz egy esztendőnek is kerestünk mottót, ami úgy hangzik: „Jöjjetek hozzám mindnyájan”, és ezzel a címmel egy könyvet is megjelentettünk. Az alcím: „Még egy év a hitből fakadó tettekNEK”. A könyvben többek között szó esik a fenntartható fejlődésről a Laudato Si’ alapján, a karitászról, a Lisieux-i Szent Teréz-féle kis útról stb. Arra gondoltunk, ha már a hitből és szeretetből fakadó tettekről van szó, ismerjük meg jobban a hitünket a Katekizmus elolvasása által. Lelkipásztorként nagyon gyakran tapasztalom, hogy olyan dolgokat kérdeznek tőlem a hívek, amelyekre a válasz mind benne van a katekizmusban, már csak ezért is érdemes azt elolvasni.

– Feliratkozhatunk e-mailen a napi részletekre, heti összefoglalókra, de letölthetjük a Katekizmus olvasási menetét pdf-ben is a NEK oldalán, amit könyvjelzőként is használhatunk. A Katolikus Egyház Katekizmusához (KEK) hozzáférhetünk applikáción, az interneten vagy nyomtatott formában. Milyenek az első visszajelzések, hányan jelentkeztek eddig?

– Rendkívül pozitívak: csupán az első hét alatt 1450-en kérték a napi, 450-en a heti e-maileket, és folyamatosan érkeznek az újabb és újabb feliratkozások. Mindenkit arra buzdítunk, hogy kapcsolódjanak a közös olvasáshoz.

– Mennyire ismerik az emberek a Katekizmust?

– Azok közül, akiket megkérdeztem, csupán egyetlen ember volt, aki már végigolvasta, de ő teológus végzettséggel rendelkezett…

– Mivel leszünk gazdagabbak, ha egy éven át rendszeresen olvassuk a Katekizmust?

– Remélem, lelki szinten olyan tapasztalatunk lesz, mint amikor annak idején a Vatikáni Zsinat dokumentumait olvastam: olyan érzés volt, mintha tiszta forrásból innék. Letisztult, érthető, és szinte visszhangzik bennem, hogy ez az igazság. Azt remélem, hogy a Katekizmus olvasásával mindenki megerősödik a hitében. Sokan csupán elsőáldozó-korukig járnak hittanra, de felnőttfejjel már egészen másként fogalmaznák meg vagy értelmeznék a hitbéli kérdéseket, témákat. A Katekizmus segítségével tudatosabban tudjuk megérteni, megélni a hitünket.

– A Katekizmus365 nem csupán olvasásra, de az olvasottak közös megbeszélésére, értelmezésére is hív.

– Így van. Bizonytalan időket élünk, ki karanténban, ki nem, s azt szerettük volna, ha egy COVID-kompatibilis programot tudnánk nyújtani a híveknek, hiszen fontos, hogy ne csak egyénileg olvasgassák a Katekizmust, de kis csoportokban beszéljék is át azt. Éppen ezért adtunk öt segítő kérdést, illetve javasoltuk, hogy hozzanak létre helyi KEKO-kat, azaz Katolikus Egyház Katekizmusa Olvasócsoportokat. Ezek a beszélgetések a közös hitet is gazdagítják.

– A programot a NEK Titkárság indította el. Van lehetőség arra, hogy más országokból is bekapcsolódjanak a hívek?

– Azt tervezzük, hogy a felhívást kitesszük a honlapunk angol oldalára is, illetve a Facebook-on is posztolunk egy angol nyelvű szöveget erről.

Forrás: NEK
Portré: Ambrus Marcsi