Menü Bezárás

Kerékpáros és lovas találkozó lesz augusztus 1-jén Csíksomlyón a Hármashalom-oltárnál

Erdély ikonikus magaslata, a Székelykő lába alól, Torockóról indul 2021. július 28-án a hagyományos kerékpáros zarándoklat, hogy Magyarfenes, Marosvásárhely, Székelyudvarhely útvonalon augusztus elsejére megérkezzen Csíksomlyóra a Szűzanyához. A 14. Ferences Biciklitúrát (FerBiT) a Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szellemiségében hirdették meg „Minden forrásom belőled fakad” mottóval.

Tizennégy évvel ezelőtt indult útjára a Ferences Biciklitúra Szent Ferenc Naphimnusza ihletésében: tisztelegve a teremtés csodája előtt és elköteleződve a teremtés védelme mellett. Az eltelt csaknem másfél évtized alatt a ferences biciklisták bejárták Erdély és Székelyföld legszebb vidékeit és templomait, de ellátogattak Magyarországra, a máriapócsi kegyhelyre is. Kisebb csoportok pedig évről-évre messzebb jutottak Európa zarándoktérképén: Mariazell, Częstochowa, Međugorje, Lourdes, Fatima, Róma kegyhelyeire is eltekertek a bringások. Az úton eltöltött idő megtanította a résztvevőknek, milyen életérzés kikerülni a hétköznapi komfortzónából, Istenre hagyatkozni és elfogadni az áldást és a kegyelmet. Sok lehetetlen helyzetben érezték az imák hatását és erejét, és azt, hogy milyen biztonságos a Szűzanya palástjának védelmében haladni a kitűzött cél felé.

Főcze Imre, Bonaventura testvér a romkat.ro erdélyi katolikus portálon hírül adta azt is, hogy a biciklitúra hagyománya szerint a pihenőidőket idén is mindennap elmélkedésre fordítják. Ezúttal a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus által meghirdetett témákat veszik sorra: mire tanít az Eucharisztia? Hogyan jelenhet meg életünkben a tevékeny szeretet gyakorlata? Mit tehetünk egyénileg a teremtett világ védelméért? Mekkora értéket jelentenek Isten szemében egyéni felajánlásaink, a hit apró tettei?

A 14. Ferences Biciklitúra zárónapját különlegesen kívánják megünnepelni. A porciunkula búcsú előnapján Szent Ferenc lelkesültségét szeretnék megélni: „Ez az, amit én akarok, ez az, amit én keresek, ez az, amit teljes szívemből tenni kívánok!” Ennek a gondolatnak a jegyében találkozóra hívnak minden székelyföldi kerékpárost a csíksomlyói hegynyeregbe, a Hármashalom-oltárhoz. „Mutassuk meg a Székelyföldi Kerékpáros Találkozón, hogy mennyien vagyunk, hogy mindannyian ugyanazt keressük és ugyanazt akarjuk!” – fogalmaz írásában Bonaventura testvér. A Hármashalom-oltárnál a szentmisén a csíkszeredai ROLE együttes zenél majd, velük együtt az összegyűltek eléneklik majd az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalos himnuszát.

Várják a jelentkezőket a 14. Ferences Biciklitúra programjára. Jelentkezni lehet: a +40/741-940 171 telefonszámon vagy a bonimreofm@yahoo.de levelezési címen.

Mindenkit hívnak a 14. Ferences Biciklitúra zárónapjára

A Ferences Biciklitúra FB-oldalán július 6-án Bonaventura testvér ezekkel a szavakkal hívta az augusztus 1-jei eseményre a családokat:

„Ki biciklivel, ki lóháton, ki motorral, ki az apostolok lován, de mindenki jöjjön a csíksomlyói hegynyeregbe! Tudtad, hogy a lovas zarándokok is érkeznek? Akár gyalog, autóval, két keréken, lóháton, de mindenképp légy ott a családoddal augusztus 1-jén a csíksomlyói hegynyeregben, mert a világra szóló eseménynek, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak a főszervezői, hírnökei is velünk együtt zarándokolnak!

Csíksomlyói Édesanyánk, jövünk Tehozzád, mint szomjas vándor a forráshoz!

Bonaventura testvér”

Böjte Csaba testvér is ezt üzeni: Nyeregbe!

Nyeregbe! Szeretettel várunk – Bonaventura testvérrel – a csíksomlyói nyeregbe! Kerékpáron, de nem csak –, hisz’ a motoron, de még a ló hátán is van nyereg – indulj el az erdélyi ferences szentföldre, Csíksomlyóra, a nyerges Porciunkula ünnepére!

Gyergyószárhegyről László Pali vezetésével lóháton is jön egy nagy csapat a pünkösdi búcsúsok által kitaposott útvonalon! A kerékpáros és a motoros csapat több irányból is indul, Bonaventura testvér szervezi a részleteket. Természetesen az apostolok lován, gyalog is lehet jönni, de aki autóra „vetemedik”, azt is testvéri szeretettel várjuk, fogadjuk!

Gyertek, szeretettel hívunk, köszöntsük a csíksomlyói szép Szűz Máriával az Oltáriszentségben közénk jövő Jézus Krisztust! Mária igenjére kétezer évvel ezelőtt Isten emberré lett, megtestesült! Hisszük és valljuk, hogy jelenlétünkkel a ma kimondott igenre ugyanaz a nagy Isten közénk jön, megtestesül, kenyérré lesz, hogy az Oltáriszentségben átölelhesse gyermekeit! Anyánk az Egyház, Jézus Krisztus szentségi jelenlétének tiszteletére négyévente megszervezi a keresztény világ legnagyobb ünnepét. Ezt az ünnepet, a Világegyház 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusát idén Budapesten tartják szeptember 5–12. között, amelyre mi is mindannyian meghívást kaptunk! A lelki életünk „olimpiájára” Ferenc pápa is eljön, ő fogja bemutatni a zárószentmisét.

Az augusztus 1-jei Porciunkula-búcsú fenn a nyeregben nagyszerű főpróba számunkra, amelyre a budapesti kongresszus főszervezői is eljönnek, hogy lelkesítsenek és a hatalmas rendezvény részleteit ismertessék. Mint az Eucharisztikus Kongresszus hírnöke, én is nagy szeretettel hívlak, gyertek, induljunk el augusztus elsejére Csíksomlyóra és szeptember ötödikére Budapestre, hogy ünnepi örömmel, jó testvérekként köszöntsük Jézus Krisztust a szentségi jelenlétben!

Szeretettel, Csaba testvér

Vélemény, hozzászólás?