Menü Bezárás

„Készen állunk a feladat végrehajtására” – a biztonságos lebonyolításért felelős szervek is felkészültek a NEK-re

Minden olyan tudás, tapasztalat és erőforrás rendelkezésre áll, ami a NEK biztonságos és sikeres megrendezésének záloga – jelentette ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, kormánybiztos augusztus 23-án Budapesten, a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti telephelyén tartott sajtótájékoztatón. Kovács Zoltán elmondta: a héten egy a világesemény lebonyolítását biztosító operatív törzs is megalakul.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kiemelt rendezvény, amelyet Magyarország Kormánya a nemzeti rendezvényeknél megismert formában fog lebonyolítani, a vonatkozó kormányhatározatban és a kapcsolódó rendeletekben szabályozott módon. A rendezvény szervezési-lebonyolítási és tartalmi keretei közötti különbségeknek megfelelően az állam azt az elsődleges feladatát teljesíti, hogy a Budapestre látogató több tízezer, sőt százezer ember biztonságáról, illetve bizonyos kulturális és egyéb programok szervezéséről gondoskodik – hangzott el a sajtótájékoztatón. „A legfontosabb, hogy ez a rendezvény is a lehető legnagyobb biztonságban bonyolódjék, kiemelt tekintettel az idelátogató védett személyek biztosítására” – fogalmazott Kovács Zoltán.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a napokban megalakul egy a rendezvény lebonyolításáért felelős operatív törzs, amelynek a Készenléti Rendőrség mellett mindazok a szervezetek, intézmények, és más, a kapcsolódó rendezvényekben és az Eucharisztikus Kongresszus lebonyolításában részt vevő civil szervezetek is jelen lesznek. Az operatív törzs képes lesz összegyűjteni a rendelkezésre álló és szükséges információkat, szükség esetén pedig döntéseket hoz a napokon keresztül zajló rendezvénysorozat idején, ha beavatkozásra, biztonsági vagy más szempontból intézkedésre volna szükség. „Mi a magunk részéről, amint az egyházi és a rendvédelmi szervek részéről is, készen állunk a feladat végrehajtására. Minden olyan tudás, tapasztalat és erőforrás rendelkezésre áll, ami a biztonságos és sikeres megrendezésnek a záloga” – hangsúlyozta Kovács Zoltán. Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a pandémia adataiból és tendenciáiból egy hónapra előre látható lehetőségek alapján mentesítik a Kongresszust az egyébként érvényes általános korlátozásoktól, azaz nem lesz szükség védettségi igazolványra és egyéb intézkedésre. Mindez a szabályozás addig marad érvényben, ameddig azt a járványügyi adatok lehetővé teszik.

Kuczik János vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség parancsnoka emlékeztetett: szinte napra pontosan négy évvel ezelőtt, 2017 augusztusában kezdték meg a felkészülést a Kongresszus biztosítására. A belügyminiszter a rendőri biztosítás megszervezésével és végrehajtásával a Készenléti Rendőrséget, míg a zárómisére látogató Szentatya személyének védelmével a Terrorelhárítási Központot bízta meg. Kuczik János hozzátette: a NEK-kel napi kapcsolatban állnak, a biztosítást az egyházi-vallási programok jellegének figyelembevételével és a hivatásuk szabályai szerint építették fel, hogy a bel- és külföldről nagy számban érkező hívek és zarándokok zavartalanul gyakorolhassák vallásukat és köszönthessék a Szentatyát. Elhangzott: a felkészülésben a Készenléti Rendőrség együtt dolgozik a Belügyminisztérium irányítása alatt működő rendvédelmi szervezetekkel, az Országos Mentőszolgálattal, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal. A vatikáni csendőrség és a svájci gárda munkatársai is több alkalommal jártak Magyarországon és hatékony egyeztetéseket folytattak a hazai szervekkel.

A sajtótájékoztatón szóba jött az is, hogy a rendezvények ideje alatt azok környezetében számítani kell a közlekedést érintő korlátozásokra is, amelyekről a police.hu oldalon folyamatos tájékoztatást adnak majd. „Magyarország 1938-ban, 83 évvel ezelőtt rendezett legutóbb Eucharisztikus Világkongresszust és 25 évvel ezelőtt járt legutóbb Szentatya Magyarországon, így a várható érdeklődést is figyelembe véve, elmondhatom, hogy a rendőrség felkészült a feladatra. Rendezvények nemcsak Budapesten, hanem Komárom-Esztergom megyében is lesznek. Valamennyi helyszínhez, eseményhez, valamint az érdeklődők létszámához igazított rendőri létszám és eszköz rendelkezésre áll, a rendőrség minden szükséges erőforrásával közreműködik a Kongresszus sikerességében” – zárta szavait a tábornok.

Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a NEK Titkárság vezetője kiemelte: nagyszabású eseménysorozatra készülünk, amely nyolc napon keresztül tart Budapesten, és amely a pandémia óta az első nagy világegyházi esemény az egész világon, ilyen értelemben sajátos érdeklődésre tart számot. Noha a járványhelyzet a távolabbról érkezők egy részének nem tette lehetővé, hogy személyesen a magyar fővárosba utazzon, a szervezők biztosítani fogják azt, hogy az interneten keresztül, öt világnyelvre tolmácsolva, ők is be tudjanak kapcsolódni élőben az eseményekbe. „Ebből kifolyólag a nemzetközi figyelem sok irányból Magyarországra irányul ebben az időszakban, és nagyon fontos lehetőség ez arra, hogy megmutassuk magyar sajátosságainkat, vendégszeretetünket és kultúránkat az egész világ felé” – mutatott rá Mohos Gábor püspök. Elmondta: több, nemcsak katolikus, hanem más keresztény magas rangú egyházi vezető is jelen lesz az eseményen Ferenc pápa személyén kívül, illetve nagyon gazdag programsorozatot kínál a NEK az egész hét folyamán. A sok program, sok helyszín és sok résztvevő óhatatlanul nehézséget jelenthet azok számára, akik a város érintett területein élnek, hiszen lesznek forgalomkorlátozások és különböző helyszínek időlegesen le lesznek zárva. A Hősök tere, a Kossuth tér, a Szent István-bazilika előtti tér és a Hungexpo környékén várhatóak különösen is nagy létszámmal zarándokok. „Ezúton szeretném megköszönni az együttműködést az állami szerveknek, a Fővárosi Önkormányzatnak, a biztonsági és egészségügyi szerveknek, és mindenkinek, aki az előkészítésben és a lebonyolításban aktívan részt vesz. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai egész hét folyamán nagy erőkkel állnak rendelkezésre, a Magyar Vöröskereszt száz önkéntessel kapcsolódik be, a Máltai Szeretetszolgálat rohamkocsit ajánlott fel és több ezer önkéntes is jelentkezett a rendezvényre. Köszönetet mondunk egyúttal mindazoknak, akik a városban élő lakosokként ezzel a nagy rendezvénnyel járó különböző nehézségeket türelemmel elfogadják és ilyen formában hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországról szép képet tudjunk a világ elé tárni. Az az általános tapasztalatunk, hogy alapvetően pozitív a hozzáállás és az együttműködés minden irányból, ezt külön is szeretném megköszönni” – fogalmazott a NEK Titkárság vezetője.

Kérdésre válaszolva tájékoztatott arról is, hogy a NEK nagy szabadtéri eseményei – a szeptember 5-i nyitószentmise a Hősök terén, a szeptember 11-i ünnepi szentmise a Kossuth téren és az azt követő eucharisztikus körmenet, illetve a szeptember 12-i pápai szentmise – regisztráció nélkül is látogathatóak. Aki regisztrál, az közeli szektorokban, aki pedig nem regisztrál, az távolabbi szektorokban kap helyet, de utóbbi is ugyanúgy részt tud venni az eseményen. Lesz kivetítés, kihangosítás, tehát nem feltétlenül szükséges a regisztráció, ugyanakkor a szervezés szempontjából nagyon nagy segítséget jelent. Hétfőtől péntekig a Hungexpo területén zajló programok azonban szigorúan regisztrációkötelesek.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra regisztrálni

– online a https://iec2020.hu/hu/regisztracio felületen 2021. augusztus 29-ig,

– papíralapon ennek az űrlapnak: http://tar.eucharisztikuskongresszus.com/reg_lap_kongresszus.pdf a le- és kitöltésével 2021. augusztus 29-ig és

– telefonon munkanapokon 10 és 17 óra között a +36 1 955 5823 telefonszámon lehet 2021. augusztus 29-ig (https://iec2020.hu/hu/hirek-sajto/varjuk-hivasat-jelentkezzen-nek-nagymiseire).

Kép és szöveg: Varga Gabriella

Vélemény, hozzászólás?