Menü Bezárás

Kristó Gabriella: „Fogjátok meg az Ő kezét szorosan és ne engedjétek el soha”

Kristó Gabriella 2005 óta a csíkszeredai Xantus János Általános Iskola vallás szakos tanára, de már 1991-től pedagógusként tevékenykedik. „Világéletemben tanár szerettem volna lenni. Természetesen nagyon szeretem a munkámat és igazi hivatásként élem meg. Ezt, úgy gondolom, másként nem is érdemes. Hitvallásom, hogy az igazi pedagógusnak nemcsak a szellem-, hanem a lélek szolgálatában is kell állnia. E mellett feleség, két gyermek édesanyja és Isten kegyelméből már két kisunoka boldog nagymamája is vagyok” – hallhattuk bemutatkozásában. A tanárnővel a hittan.ro nemrég zárult alkotói diákpályázatai kapcsán beszélgettünk.

– Az Oltáriszentség és a családom, valamint Őáltala, Ővele és Őbenne – e két címmel hirdetett alkotói pályázatokat ez év január végén kisebb és nagyobb diákoknak a hittan.ro szerkesztősége. A felhívások láttán azonnal megszólítottnak érezte magát? Milyen megfontolások alapján döntött úgy, hogy ezzel az úgymond fakultatív teendővel foglalkozni fog?

– A pályázaton való részvétel természetes volt számomra, hisz’ „célközösség” is voltunk, ugyanakkor jó lehetőségnek láttam a diákok lelki-szellemi fejlődésének szolgálatában. A kiírást meglátva, azt gondoltam, hogy íme, itt egy jó és hasznos lehetőség az eucharisztikus Jézushoz való közeledésre, ugyanakkor a kreatív gondolkodás fejlesztésére, a vallási (és nem csak) ismeretek bővítésére és nem utolsósorban a családi együttműködés ösztönzésére.

– Mit gondolt a feladatok típusáról, jellegéről?

– A kisebbek számára kiírt feladat – a rajz-, festmény- vagy kollázskészítés – nem tűnt túl nehéznek, a nagyobbak esetében azonban voltak kétségeim, hogy lesz-e olyan diákom, aki vállalja az e-book elkészítését. Végül nyolc alsó tagozatos diákom nyújtott be pályamunkát. Kezdetben egy ötödikes diák is jelentkezett, de nem tudta a digitális kiskönyvét számára elfogadható módon befejezni, így ő végül visszalépett.

– Hogyan láttak munkához, melyek voltak az első, majd a további lépések?

– A pályázati lehetőséget minden diákkal ismertettem és mindenkinek lehetőséget adtam a részvételre. Örültem volna, ha többen is jelentkeznek, de a jelenlegi járványhelyzet és az elég gyakori online térbe való áttérés, annak minden hátrányával és nehézségével, mindenképpen rányomta a bélyegét a jelentkezők számarányára is. Én mindenképpen hálás vagyok azoknak, akik időt szántak a pályamunkák elkészítésére, hiszen ezzel is tanúságot tettek Jézus iránti szeretetükről. Több gyerek is beszámolt arról, hogy a család miként működött együtt egy-egy rajz elkészítésénél, és hogy milyen jó dolog, hogy számíthatnak a szüleikre, az ő jó tanácsaikra. Pontosan emiatt különösebb segítséget tőlem nem is kértek. Leginkább olyan diákok jelentkeztek, akiknek a családja gyakorló keresztény, így az Oltáriszentséggel való kapcsolatuk is élő. Ebből kifolyólag a kapott feladat sem minősült, úgy hiszem, megvalósíthatatlannak számukra. Nagyon szép volt ugyanakkor, ahogy egyes gyerekek – elmondásuk szerint – Jézus iránti szeretetből, nagy lelkesedéssel fogtak munkához.

– Azoknak a családoknak, akiknek az életében nincs jelen az Eucharisztia-tisztelet, hogyan fogalmazná meg, miért lenne jó nekik is az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztus felé fordulniuk?  

– Azt hiszem, erre leginkább egy esküvői szertartáson elhangzott, az ifjú párnak adott atyai jótanács segítségével tudnék legmegfelelőbben válaszolni: Ne távozzatok innen (ti. a templomból) csak ketten! Vigyetek magatokkal egy harmadik személyt is, Jézust! Fogjátok meg az Ő kezét szorosan, és ne engedjétek el soha, mert abban a családban, ahol Jézusnak helye van, az a család élni fog. Jöhet az életnek bármilyen vihara, Jézus segít majd legyőzni a vihart. Veletek lesz a nehézségekben is, de veletek örül majd sikereiteknek is. Ha Őt teszitek meg családi életetek kormányzójának, akkor biztonságban lesztek.

Az Eucharisztiában jelen lévő Jézus tehát a legbiztosabb erőforrásunk, az egyes ember, de a családok számára is. Ő az élet, az igazi élet forrása. Ahol Őt befogadják, ott igaz élet, élhető élet, boldog élet fakad. Ezt a hitet szeretném valami módon átadni én is a tanítványaimnak.

– És a fiatalok megszólítása ilyen szempontból a mai világban Ön szerint hogyan lehetséges?

– Napjainkban – tapasztalatom szerint – nem könnyű olyan fiatalokkal beszélni az eucharisztikus Jézusról, akiknek a családjában hiányzik a vallásgyakorlás. Bár való igaz, sok olyan gyerekkel, fiatallal is találkoztam, akik éhezik a krisztusi szeretetet, akik keresők, akik többre vágynak, mint amit a világ tud nyújtani számukra. Ebben az esetben a személyes példa vagy egy-egy hiteles példakép megtalálása, megismerése, mint például Boldog Carlo Acutis vagy Szent Chiara Luce Badano élete, példája, esetleg személyes megtapasztalás, mind-mind jó hatással lehet a keresők Eucharisztiához való közeledésére. Korunk szentéletű fiataljai az igazi forrásból, Jézusból merítkeztek rövid életük során és betegségükben is, és mindvégig boldogok tudtak maradni. Carlo Acutis, mint tudjuk, már zsenge gyermekkorától az Eucharisztiában jelenlévő Jézusra figyelt és az internet adta lehetőséget kihasználva, az Eucharisztia-tiszteletet szerette volna előmozdítani az egész világon. Mindketten jelenkorunk fiataljai voltak, nem távoli idők szentjei, ezért talán még közelebbi példaképek lehetnek a fiatalok számára. Nekünk pedig az a dolgunk, hogy lehetőséget teremtsünk a megismertetésükre, alkalmat adjunk eucharisztikus élmények megtapasztalására, a többi pedig, úgy hiszem, kegyelem.

– Önök hogyan készülnek a szeptemberi budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra?

– Egyházközségünkben imákkal, szentségimádásokkal készülünk az Eucharisztikus Kongresszusra. Plébániánkon minden hónap első szerdáján szentségimádást tartunk, ezenkívül diákjainkkal bekapcsolódunk a hittan.ro szerkesztősége által szervezett és havonta megrendezésre kerülő szentségimádásokba is, mint például a legutóbbiba, amelyet május 6-án városunkban tartottunk Tamás József nyugalmazott püspök atya vezetésével.

Varga Gabriella

 

A Kristó Gabriella által felkészített diákok rajzai:

 

Csilip Nóra
Xantus János Általános Iskola, Csíkszereda, III. osztály

 

Dani Florika
Xantus János Általános Iskola, Csíkszereda, I. osztály

 

Izsák-Székely Enikő
Xantus János Általános Iskola, Csíkszereda, III. osztály

 

Jakab Noémi
Xantus János Általános Iskola, Csíkszereda, I. osztály

 

Kinda Bernadett
Xantus János Általános Iskola, Csíkszereda, II. osztály

 

Páll-Tankó Ágnes
Xantus János Általános Iskola, Csíkszereda, I. osztály

 

Szép Dóra
Xantus János Általános Iskola, Csíkszereda, IV. osztály

 

Tankó István
Xantus János Általános Iskola, Csíkszereda, I. osztály

 

SZERETETTEL GRATULÁLUNK!

 Szerkesztőség

2 Comments

  1. Szombatfalvi Erika

    Szívből gratulálok! Példaértékű hozzáállás, tanítás! A Tanárnő hiteles, elkötelezett, és meg is éli amit tanít a gyerekeknek! Kívánok egészséget, sok erőt, Isten áldását életére, munkájára❣️

  2. Pingback:Fogjátok meg az Ő kezét szorosan és ne engedjétek el soha – interjú Kristó Gabriellával – hittan.ro

Vélemény, hozzászólás?