Menü Bezárás

Krisztus a szeretet aranykapcsa – Josip Bozanić elmélkedése pénteken a NEK reggeli laudesén

Az ember kicsinysége, gyengesége alkalmas arra, hogy megmutatkozzon bennünk Krisztus hathatós működése – vélte Josip Bozanić zágrábi érsek. A horvát bíboros idézte Boldog Alojzije Stepinac zágrábi érseknek 1938-ban
elmondott szavait is, aki szerint Jézus a „szeretet aranykapcsa”.

„A legszívesebben a gyengeségeimmel dicsekszem, hogy Krisztus ereje költözzön belém. Kedvem telik a Krisztusért való gyöngeségben, gyalázatban, nélkülözésben, üldöztetésben és szorongattatásban, mert amikor gyönge vagyok, akkor vagyok erős” (2Kor 12,9b–10). Josip Bozanić bíboros, zágrábi érsek az Eucharisztikus Kongresszus szeptember 10-i, péntek reggeli laudesében erre a szentírási idézetre utalva arról beszélt, Isten logikája „feje tetejére állítja szokványos, berögzült elképzeléseinket”, amikor a gyöngeséget mint lehetőséget mutatja be arra, hogy Krisztus hathatós működése megmutatkozzon. Felidézte: a Szentírásban sokszor a gyöngék és kicsinyek azok, akik felismerik Istent és képesek Őt követni, ilyenkor „a szegénység és gyöngeség alkalmat teremtenek Isten feltárulkozására”. A kicsinyek és gyöngék azok, akik minden körülmények között bíznak Istenben és menedéket képesek találni az Ő erejében – emelte ki Bozanić bíboros.

A horvát főpap idézte Ferenc pápát, aki szerint „az Eucharisztia, jóllehet a szentségi élet teljességét jelenti, nem jutalom a tökéletesek számára, hanem bőkezű gyógyszer és táplálék a gyöngéknek”.

Visszaemlékezett elődjére, Boldog Alojzije Stepinac zágrábi érseknek az 1938-as budapesti Eucharisztikus Kongresszuson elmondott beszédére, amelyben a háború egyre valóságosabb veszélyét szem előtt tartva arra utalt, a híveknek szilárd hittel kell hinniük, hogy „igenis létezik mindenható Szeretet”. Stepinac akkori beszédét felidézve azt mondta, az Eucharisztia „a szeretet aranykapcsa”, amely „egyesíti az egyéneket, a különálló családokat, a népeket és nemzeteket”.

A zágrábi érsek hangsúlyozta, ha elismerjük kicsinységünket és gyöngeségünket, akkor rálelünk Jézusra, aki „ismeri törékenységünket és táplálékká lesz számunkra utunkon”.

Forrás: NEK

Vélemény, hozzászólás?