Menü Bezárás

Különleges emberek, különleges életutak – Neves előadók a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson

Szolgálat a fegyverek árnyékában, golyózáporban, titkosrendőrség megfigyelése alatt vagy vakságból kigyógyulva.

A világ minden pontjáról érkeznek előadók Budapestre, olyan személyek, akiknek eddigi életútjuk már önmagában tanúságtétel. Velük találkozhatnak szeptember 13–20. között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előadásain a Hungexpón.

A gerillaszervezetek háborújától sújtotta Kolumbiában szolgált kilenc éven át Québec bíborosa, Gérald Lacroix. A háborús övezetben 18 órát tett meg öszvérháton azért, hogy a plébániájához tartozó falvakba eljusson. Így beszélt az ottani szolgálatáról: „Áram nem volt, gyertyákat használtunk világításra. A templom tele volt gyermekekkel, felnőttekkel, idős emberekkel, akik szomjazták, hogy hallják az Isten szavát, és boldogok voltak attól, hogy együtt imádkozhatunk.”

„A golyóálló brazil bíborosként” is emlegetik Orani João Tempestat, aki túlélt két fegyveres rablást és egy utcai tűzharcot, amelyet a rendőrség vívott bűnözőkkel Rió utcáin. Hatvanhatodik születésnapját a brazil nagyváros leghírhedtebb negyedében a rászorulók között étel- és ruhaosztással ünnepelte. Arra vágyik, hogy Riót ne csak a természeti adottságai, történelme kapcsán emlegessék, hanem azért, mert lakói szeretettel és szolidaritással fordulnak egymás felé.

Huszonegy évesen elvesztette szeme világát egy betegség miatt, az orvosok nem adtak esélyt arra, hogy visszanyerje a látását. Chiara Amirante azonban meggyógyult. Azóta életét annak szenteli, hogy a társadalom perifériájára sodródó embereket támogassa. Utcai missziót hívott életre: utcagyerekeket, prostituáltnak eladott lányokat, egyedülálló anyákat, drogosokat segít jobb élethez az általa alapított Nuovi Orizzonti (Új Horizontok) közösségben. Az elmúlt közel három évtizedben a szervezet Olaszországban és azonkívül is közel 230 központot hozott létre, éves szinten több mint százezer embernek nyújtanak konkrét segítséget és egymillió támogatásra szoruló fiatalt szólítanak meg. „Ők valójában a szeretet koldusai” – véli Amirante, aki 1994-ben hozta létre katolikus lelkiségi mozgalmát.

Előadást tart majd Szabó Konstantint Kárpátaljáról is, aki papcsaládból származik. Édesapját hite miatt elhurcolták, öt évig raboskodott a Gulágon. Őt magát titokban – mivel a titkosrendőrség megfigyelte őt, családját és tanárát – készítették fel és szentelték pappá 1986-ban. Évekig titokban végezte a szertartásokat, mialatt civilként is dolgozott. Jelenleg sislóci káplán, a koncházi magyar és szláv hívek lelkipásztora, részt vesz az egyházmegye múltjának történelmi kutatómunkájában.

Rajtuk kívül számos érdekes program, előadás várja a résztvevőket szeptember 13-tól. A Hungexpón való részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezés: az iec2020.hu oldalon.