Menü Bezárás

Legyünk mások számára a béke csatornái – szentmise kedden a NEK-en

Szeptember 7-én, kedden egy olyan érsek celebrálta a Hungexpón a szentmisét, aki a legmesszebbről érkezett a budapesti nemzetközi eucharisztikus kongresszusra: Jose Serofia Palma a Fülöp-szigetekről 11 ezer kilométert tett meg azért, hogy a világeseményen jelen lehessen. Cebu érseke átélte és tudja, hogy milyen átható változásokat indíthat el egy nemzetközi eucharisztikus esemény a közösség életében: 2016-ban ők voltak a házigazdái a kongresszusnak. Elég, ha csak azt emeljük ki, hogy ötezer utcán kóborló gyermeket ültettek egy asztalhoz a szeretetvendégség során és aztán építettek számukra egy árvaházat.

Öt évvel ezelőtt nagy szeretettel fogadták hazájukban a kongresszusra érkező magyar küldöttséget: piros, fehér, zöld színekbe öltöztették a templomkertet, az utcán és a belső terekben molinókon köszöntötték a magyarokat és Erdő Péter bíborost. Az eredeti tervek szerint mintegy ötszáz Fülöp-szigeteki küldött vett volna részt a budapesti eseményen, azonban a járvány miatt törölni kellett a programot. Az ország fővárosában, Manilában, a Szent Kereszt-templomban 2021. szeptember 11-én viszont országos, „virtuális” eucharisztikus kongresszust tartanak a helyi püspöki konferencia szervezésében, online térben az Eucharisztia által összekapcsolódhatunk az ottani hívekkel.

Cebu érseke, Jose S. Palma a NEK keddi szentmiséjére „a béke és az öröm üdvözletét” hozta, lévén, hogy a város volt az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus házigazdája. Az ország – tette hozzá – idén ünnepli kereszténységének 500. évét. Homíliájában elmondta: örül annak a csodának, hogy az Úr „a világjárvány ellenére összegyűjtött bennünket itt a nagymúltú és gyönyörű Budapesten, hogy elmélkedjünk és ünnepeljük az Eucharisztia csodálatos ajándékát”.

A szentmisében – amelyen Szent Márk, Szent István és Szent Menyhért kassai vértanúkat is ünnepelték – a békéről szólva azt mondta: az nem jelenti a fájdalom és a szenvedés hiányát, hanem Isten jelenlétének felismerését a fájdalomban és a szenvedésben. Az érsek a Jézus és Máté közötti missziós beszélgetést idézte az evangéliumban. Elmondta: minden fájdalom és szenvedés ellenére az Úr arra biztatja apostolait, hogy ne féljenek és ne aggódjanak, „mert ha az Isten számon tartja a verebeket, mennyivel inkább engem és téged, akik bensőséges kapcsolatban vagyunk mennyei Atyánkkal. Mihelyt tudatosítjuk magunkban, hogy az Atya gyermekei vagyunk, akkor semmilyen fájdalom vagy szenvedés sem tudja megzavarni vagy elpusztítani azt a békét, amely Isten szívéből fakad, mert »ha Isten velünk ki ellenünk?«” (Róm 8,31).

Az Eucharisztiában – zárta homíliáját Jose S. Palma – bőségesen megáldottak és betöltöttek bennünket Isten kegyelmének forrásai, „ezáltal meghívást kaptunk arra, hogy a béke csatornái legyünk mások számára”.

Forrás: NEK

Vélemény, hozzászólás?