Menü Bezárás

Lélek, közösségvállalás, zene, hit, játék mindenkinek – Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Családi Napja a Margitszigeten

2021. szeptember 11-én, szombaton 10 és 15 óra között a margitszigeti Alsó-Nagyréten rendezik meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Családi Napját a Családok Jézusban Közösség és a Katolikus Társadalmi Napok szervezésében. Az ingyenes esemény hívők és nem hívők számára is kínál izgalmas családi programokat és előadásokat: zenészek, írók, közösségek, játékok, párkapcsolati sátor és sok más program kikapcsolódásra, elmélyedésre, találkozási lehetőségre hívja a látogatókat.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kísérő eseményének, a Családi Napnak az a célja, hogy bemutassa az egyház sokszínűségét és elvigye az evangélium örömhírét minden érdeklődő számára: „Pál apostol azt mondja, hogy »Mindenkinek mindene lettem, hogy mindenkit üdvözítsek« (1Kor 9,22). Ennek szellemében szeretnénk, ha a Családi Nap lelkülete és szervezőelve a következő lenne: minden jóakaratú ember meghívva és minden vendég megszólítva érezhesse magát” – mondta el Liszka Levente, aki feleségével, Liszka-Kaposi Rékával az esemény arcai és társszervezői.

A Családi Napon két színpadon lesznek előadások, koncertek, beszélgetések, emellett pedig több mint 70 sátorban mutatkoznak be a szerzetesrendek, közösségek, lelkiségi mozgalmak. A nagyszínpadon és a kamaraszínpadon fellépő előadók, meghívott vendégek a produkcióikon túl beszélni fognak hitükről, Istennel való találkozásukról. Fellépnek Szalóki Ági, Lackfi János és Csókay András NEK hírnökök, Mező Misi és az Euchariszt Együttes, a Kaláka Együttes, ott lesz Hodász András atya, Göttinger Pál színész-rendező az Irish Coffee zenekarral és még sokan mások.

Az esemény két fő tematika köré épül: az egyik a párkapcsolat és házasság, a másik pedig a tágabb értelemben vett teremtésvédelem és társadalmi érzékenység. Ezek több előadás, beszélgetés témáját is adják, Orsós Zoltán roma származású pap például bemutatja a Capuccino program keretében végzett cigánypasztorációs szolgálatot, Gorove László és felesége, Gorove Kriszta, illetve Guba Judit és Imre pedig a párkapcsolati kihívásokról, a házasság gazdagságáról mesélnek majd.

Ízelítő a programokból:

Egy kép a jövőnek! 13:00-kor a résztvevők élőképet formálnak az Oltáriszentségről, amelyről felvétel készül az utókor számára. Az élőkép szereplői pólót és baseballsapkát kapnak, ezért a részvételi szándékot előre jelezni kell a weboldalon! Az esemény végén a résztvevők Székely János püspök atya vezetésével közös menetben vonulnak a Kossuth térre, az ünnepi szentmisére.

 A Családi Nap részletes programja
  
 Nagyszínpad
 10:00 Megnyitó
 10:15 Szalóki Ági
 10:45 Debreceni Hajdú Táncegyüttes
 11:00 Kaláka
 11:30 Berecz András
 11:40 Misztrál együttes
 12:10 BéRCZeSi RóBeRT
 12:30 Magidom
 13:00 ÉLŐKÉP
 13:10 Lackfi János
 13:25 Sillye Jenő
 13:35 Dicsőítő koncert: Eucharist zenekar, Csiszér László, Prazsák László, Mező Misi, Sillye Jenő... és sokan mások
 14:55 Zárás, Kattárs átadó
 15:00 Átvonulás a Kossuth térre
  
 Kamaraszínpad
 10:15 Dr. Nemes Csaba: Egy Föld, egy Kenyér – a Laudato si’ a hétköznapokban
 10:35 Orsós Zoltán atya a Capuccino programról
 11:00 Oberfrank Pál: Legyünk képesek szeretni!
 11:20 Hodász András és Göttinger Pál: Jézus, a kamasz
 11:40 Irish Coffee zenekar
 12:10 Berecz András mesél felnőtteknek
 12:25 Bolyki Balázs és a B4
 13:20 Csókay András: Családom szerepe hitem alakulásában
 13:50 Flamma Cordis hegedűduó
 14:05 Shalom közösség: Íriák éneke (színdarab)
 14:35 Egri Érseki Fiúkórus
  
 Beszélgetősátor
 10:15 Versenysport és párkapcsolat: Beszélgetés Gémesi Csanáddal és nejével
 10:45 Mi fán terem a teremtésvédelem? Teremtésvédelem a mindennapokban
 11:30 Bemutatkozik a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat
 12:15 A házasság gazdagsága: Beszélgetés Gorove Lászlóval és Krisztával, Guba Imrével és Judittal
 13:25 Beszélgetés szerzetesekkel a szerzetesi hivatásról
 14:10 Kereszténység vs. iszlám: A Szólj be a papnak szervezésében 

Előadók, előadások

Szalóki Ági gyermekkoncertje

A Szalóki Ági gyermekzenekar közel 20 év alatt négy albumot készített, több mint 600 koncertet adott Magyarországon és a határontúli magyarok közösségeiben. A zenekar mindvégig hű maradt alapelveihez: a gyermekek iránti tiszteletüket az irántuk való figyelemmel, zenei igényességgel is kifejezi. Zenéjükben a magyarországi gyermekzenék történetében először szólalt meg hangszeres improvizáció, a zenekar elsőként emelte be a dzsesszt a gyermekzenébe. Cigány nyelvű dalokkal is elsőként szóltak a gyermekközönséghez. Koncertjeik afféle zenés játszóházként funkcionálnak, amelyek jól egészítik ki a hazai alapfokú oktatási intézmények munkáját.

Díjaik: Fonogram-díj, 2006. Az év gyermekalbuma; Fonogram-díj, 2009. Az év gyermekalbuma; Liszt-díj, 2017. Szalóki Ági zenei tevékenységéért.

A közönség ezen a koncerten is számíthat arra, hogy Ági a családi koncertjén elhangzó dalokat a Körforgás című lemez dalaiból, a Cipity Lőrinc és Gingalló dalaiból, sőt, a Téli-nyári labodából válogatja. De a közönség számíthat új dalokra is, amelyeket egyik lemezen sem találnak meg!

Lemezei zenei anyagát főleg énekelt versek alkotják, többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás, Garaczi László és mások költeményei. A zeneszerzők Ági összeszokott csapatával minden lemezen színes, izgalmas zenei világot hoztak létre: a dalok a magyar, cigány, az afrikai mali és pigmeus, az indiai zenei hagyományok mellett a jazz és a könnyűzene világából is merítenek. A koncert dalai, Ági lemezei olyan útravalót adnak, amit sokan és sokáig hallgathatnak, forgathatnak, mindig találnak benne újat…

Az együttes tagjai: Szalóki Ágnes – ének; Csókás Zsolt – gitár; Födő Sándor „Fodo” – ütőhangszerek; Kovács Zoltán – nagybőgő; Rácz Krisztián – gitár; Szalai Péter – tabla és Gere Miklós – hangosítás.

A Kaláka családi koncertje

Ha családi koncertre készülünk, tudjuk, hogy két, esetleg három generáció előtt is muzsikálunk. Eleve több szó fog esni hangszerekről, és például arról, hogy mitől szólal meg a hang a furulyán, pánsípon, kalimbán, nagybőgőn, kanalakon vagy a dorombon. A Kaláka dalok a legolvasottabb klasszikus vagy mai költők verseire készültek. Ilyenkor megismertetjük közönségünket röviden a számunkra oly fontos versírókkal is. Az elhangzottakat a szülőkkel koncert után újra át lehet beszélni, kicsit tudatosítani a látottakat-hallottakat és együtt visszaemlékezni kedvenc dalainkra. Verses-zenés jó szórakozást kívánunk!

A Kaláka Együttesről

Kányádi Sándor írta a Kaláka 25 éves jubileumára: A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, „szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti „eredeti dallamot”.

A kaláka szó jelentése erdélyi népszokás: közös munka. Eredetileg házépítést jelentett.

A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Verseket énekelnek és népzenét játszanak saját feldolgozásban. Muzsikájuk sokszínű és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja.

Az Kaláka együttes tagjai és hangszereik: Becze Gábor – nagybőgő, gitár; Gryllus Dániel – furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató, duda; Gryllus Vilmos – cselló, gitár, charango, koboz, doromb; Radványi Balázs – mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba.

Az 50 éves Kaláka immár kétszeres Kossuth-díjas. A Kaláka együttes tagjai Magyarország számára kivételesen értékes, öt évtizedes művészi pályafutásuk során egyedülálló közösségteremtő képességükkel több generációt megörvendeztető zenéjük, a magyar és a világirodalom klasszikus, illetve kortárs szerzőinek megzenésített versei mellett dalokat és rajzfilmzenéket is magába foglaló sokszínű, műfaj- és stílusteremtő előadóművészetük elismeréseként 2020. március 15-én Kossuth-díj kitüntetésben részesültek.

Magidom koncert

A Magidom popzenei laboratóriumában az „állandó változás” jegyében szinte minden lehetséges: csillagászati magasságok, mikroszkopikus mélységek, viharos bendzsó-futamok, életközeli szövegek. Zenéjüket hallgatva az egyik pillanatban a Truman Show-ban, pár perccel később az Idétlen időkig című filmben vagy éppen a Harry Potterben érezhetjük magunkat. Irónia és pátosz, hétköznapi és földönkívüli élmények, mindez ügyesen ellensúlyozva a cipőbámuló melankólia és a hurráoptimizmus között.

Göttinger Pál

Göttinger Pál 1983-ban született Budapesten. 2007-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán. Vendégrendezőként dolgozott budapesti, vidéki és határontúli színházaknál, független társulatoknál, alkalmi formációkkal, zenés produkciókban amatőr és félprofi kórusokkal. 2009-től az Ördögkatlan Fesztivál munkatársa. 2008-tól 2011-ig a budapesti Bárka Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt. 2013-tól 2015-ig a Pesti Magyar Színház, 2017-től 2019-ig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház főrendezője. Jelenleg szabadúszó, együttműködésben az Orlai Produkciós Irodával, a Kőszegi Várszínházzal, a Manna Produkcióval, a Momentán Társulattal, a Delta Produkcióval és a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatával. Korábban a Pesti Magyar Színiakadémia, később a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadója. Rendezői munkája mellett színészként, zenészként és színpadi szerzőként is aktív. Budapesten él. Házas, felesége Grisnik Petra színésznő.

Hodász András

2014-ben szentelték pappá Esztergomban. Tanulmányait 2014–2016 között mint ösztöndíjas folytatta Rómában a Pápai Magyar Intézetben. 2016–2018 között a kispesti Nagyboldogasszony-templom káplánja, majd 2018-tól plébániai kormányzó az Angyalföldi Szent Mihály-plébánián, valamint egyetemi lelkész. A szemlelek.net népszerű bloggere, a Praliné a léleknek című könyv írója. 2019 februárjában elindította saját Youtube-csatornáját Papifrankó néven.

Irish Coffee koncert

Göttinger Pál és Hodász András régi ír zenekara, a magyarországi amatőr ír zene egykor meghatározó, kerek évtizedig működő, azóta néha-néha összeálló formációja. Történetmesélés, rengeteg nevetés és valamelyest ír zene.

Lackfi János: Bújócskázik velünk az Isten

Lackfi János író, költő, műfordító, tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász. Ötven eddigi éve alatt hatvannál több könyvet írt, kicsiknek, nagyoknak, közepeseknek. Verset, mesét, prózát, minden kutyafülét. Ja, kutyafülét nem, arra nem lehet írni. Hat gyermeke van és négy unokája. Írásaiban szereti feje tetejére fordítani a világot, mert az elég vicces és okosság is van benne. Szeret focizni, olvasni, fakanalat faragni és fagyizni.

Debreceni Hajdú Táncegyüttes

A Népművészet Európa Díjával, Magyar Örökség-díjjal kitüntetett közösség 1953-ban alakult. Jelenleg közel 400 főt számlálnak az óvodás kortól a szenior korosztályig. A minden alkalommal „Kiválóan minősült” együttest több ízben láthattuk a Fölszállott a páva műsorában. Repertoárjukon megtalálhatók az egész magyar nyelvterület táncai autentikus és tematikus színpadi feldolgozásban. Hagyományainkból merítkezve igyekeznek értéket, gondolatokat közvetíteni a ma embere számára. Mindezek mellett nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásnevelésre és a tehetséggondozásra is. 2019-től az Eucharisztikus Kongresszus rendezvényeinek művészeti közreműködői. Az együttes vezetője: Tiszai Zsuzsa.

Süveges Gergő

Négygyermekes apa, újságíró, tréner, aki feleségével, Margittal a párkapcsolatok, szülő-gyermek kapcsolatok és a közösségi élet megerősítésén dolgozik egyházi és világi közösségekben egyaránt.

Prazsák László

Prazsák László az énekes léviták egyik mai szellemi utóda. Sok széles körben ismert dicsőítő ének szerzője, számtalan dicsőítő alkalom szervezője és vezetője, de legfőképpen abban követője Dávid király egykori énekeseinek, hogy ugyanaz a lelkület él benne: az ő számára is ÉLETFORMA a dicsőítés, nem csupán feladat, elfoglaltság vagy foglalkozás. Az Imádság Háza Gyülekezet egyik vezetőjeként évek óta fáradozik azon, hogy a hazai dicsőítőket segítse, tanítsa, képezze, vezesse és segítségükkel 2008 januárjában elindította Budapesten a 24 órás, folyamatos dicsőítő és imaszolgálatot. Az Ez az a nap és a Nyári Dicsőítő Iskola társalapítója. László és felesége, Csilla, három fiúgyermekükkel együtt Budapesten élnek.

Kiemelt programok

Közös nagy csoportkép: A Családi Nap végén az előzetesen jelentkező résztvevők segítségével hatalmas élőképet jelenítünk meg.

Közös átvonulás a szentmisére: 15 órakor együtt vonulunk át Székely János püspök atya vezetésével a Kossuth térre, ahol saját szektorban vehetünk részt a szentmisén.

Meghallgatlak sátor: A sátorban lelkigondozó, pszichológus, gyógypedagógus, mentálhigiénés szakemberek váltják majd egymást.

Imasátor: Ahogy a héten minden egyes eseményen, a középpontban itt is Krisztus és az Ő misztikus teste, az élő Egyház áll.

Gyónási lehetőség: A Ferences kolostorrom területén 6-8 védett, de könnyen megtalálható helyet alakítunk ki, ahol lehetőség lesz gyónásra.

Városi missziós színpadok: A Széll Kálmán téren és az Örs vezér terén hétfőtől péntekig késő délutántól estig egy-egy missziós színpadon koncertek, tanúságtételek, evangelizációs darabok várják az arra járókat.

Családi Nap
Időpont: 2021. szeptember 11. (szombat) 10:00-15:00
Helyszín: Margitsziget, Alsó-Nagyrét
Belépés: ingyenes
Webwww.nekcsaladinap.hu
Facebook: www.facebook.com/katolikustarsadalminapok

Vélemény, hozzászólás?