Menü Bezárás

Lukács József: A kongresszus az Eucharisztiát emberközelbe hozza

Lukács József plébános Düsseldorfból érkezett a NEK-re hívei tízfős csoportjával. Az első két nap benyomásairól kérdeztük őt a Hungexpón.

A Hősök terén, az ünnepélyes megnyitó és szentmise előtt

„A hétfői napnak számomra Szabó Konstantin parókus volt a csúcsa, éppen azért, mert a saját életében megélt szenvedés nem törte meg őt, hanem inkább nemesítette és a Krisztushoz való közelségét elmélyítette. S nagyon tetszett nekem, hogy a saját életükről beszélt, a kárpátaljai magyar katolikusok életéről – ezért volt nagyon hiteles a tanúságtétele. Azok a számok, amiket elmondott a múltból és a jelenből, önmagukért beszéltek. Nem szépítgetett. Nagyon hangsúlyozta, kétszer is, hogy az elszenvedett megaláztatásokért nem történt semmifajta kárpótlás vagy bocsánatkérés és ez a tüske mélyen a szívükben van. Ez jogos és teljesen emberi. Viszont hinni akarom, hogy ezt a tüskét ő mégis tudja vinni magával. Pont ma beszélt arról Louis Raphael Sako bagdadi érsek-pátriárka, hogy a szenvedésben nemesül meg a Krisztussal való közelségünk. Nem ígérte meg Jézus, hogy nem lesz szenvedés, kereszthordozás…  De abban nemesül meg a mi Hozzá való közelségünk. Ez nagyon átjött Sako püspök tanúságtételéből.

Történelmi pillanatokra várakozva

Gérald Lacroix quebeci érsek mai katekézise nagyon dinamikus volt, mert maga az előadó is az. Igyekezett az embereket még inkább megszólítani, s mivel jó rétor, ez sikerült is neki. Lehetett látni, hogy egykor sokat volt kint a hívek között, misszionáriusi évei alatt, ezért tudja egyszerű szavakkal elmondani az Evangélium tanítását. Arról beszélt, hogy amit a szentmisében megtapasztaltunk az Úr Jézussal, azt a hétköznapi életben az apró tettekben váltsuk valóra. És minden egyes nap nyújt is elég lehetőséget, amikor bizonyíthatjuk Krisztussal való közelségünket az emberekben. Lacroix magát az Eucharisztiát emberközelbe hozta.

Reggel a Hungexpón

Nagyon tetszik, hogy a kongresszus minden napjának van egy központi témája, hagyom is magam mindig meglepni, hogy mi lesz arra a témára felfűzve, és mindig csodálatos, hogy a megszólalók mennyire szépen ki tudják bontani és mennyire nemzetközi ez az egész. Nemhiába nemzetközi eucharisztikus kongresszus! Eleinte tartottam attól, hogy túlságosan is magyar vonatkozású lesz, de nem: nemzetközi! Nagyon sokan vannak más országokból is, és jó látni, hogy a szervezők az ő szemüvegükön keresztül is próbálják a mi keresztény magyarságunkat láttatni. Ami ilyen szempontból vizsga is.”

Hamarosan kezdődik a szentmise

Varga Gabriella
Fotó: Mustos Edit

Vélemény, hozzászólás?