Menü Bezárás

Megszületett a NEK hivatalos süteménye – az alkotás a Bibliában is megjelenő alapanyagokból jött létre

A magyar cukrászok, az 1938-as eucharisztikus világkongresszushoz hasonlóan, ismét bekapcsolódtak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeibe, az ünnepségsorozat még emlékezetesebbé tételébe. A katolikus világesemény tiszteletére a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Vojtek Éva ötletgazda kezdeményezésére pályázatot hirdetett a kongresszus süteményének megalkotására. A verseny kiírását hosszas egyeztetések előzték meg, amelybe a szakmai testület bevonta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek-metropolitát. Ő egyházi szempontok meghatározásával segítette a verseny előkészítését.

A pályázóknak számos kritérium szerint kellett a süteményüket megtervezniük, összeállítaniuk. Az egyik legfőbb ezek közül az volt, hogy a termék jellegzetes, meghatározó ízének kialakításában a cukrászok olyan alapanyagokat használjanak, amelyek a Bibliában is megjelennek. Ilyen például a füge, a datolya, a gránátalma, a szeder, a mandula, a dió, a pisztácia, a bab vagy az olívaolaj. A tervezés során ügyelniük kellett a szakembereknek arra is, hogy alkotásuk a rendezvény jellege miatt egyenként csomagolható és hűtés nélkül is tárolható legyen.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részéről Fábry Kornél főtitkár követte figyelemmel a pályázatot és helyet kapott a zsűriben is. Az első fordulóból az ítészek hét süteményt juttattak be a döntőbe:

 • Fügés keksz (Andrész Petra, Andrész Cukrászda, Biatorbágy);
 • Mandulás szedres kocka (Benczur Sándor, Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely);
 • Názáret (Czömpöly Eleonóra, Cake Art Cukrászat, Táplánszentkereszt);
 • Egy falat mennyország (Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti);
 • A szeretet íze (Márkus Beáta, Bejó Cukrászda, Békéscsaba);
 • Szent Erzsébet rózsái (Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök);
 • Hála (Csuta Rita, Csuta Cukrászda, Csákvár).

A zsűriben a NEK főtitkára mellett a hazai szakma elismert képviselői foglaltak helyet:

 • Auguszt József (Auguszt Cukrászda, Budapest);
 • Dr. Fábry Kornél atya, főtitkár (NEK, Budapest);
 • Erdélyi Balázs (Magyar Cukrász Ipartestület, Budapest);
 • Pass Szilvia (Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár);
 • Sulyán Pál (Sulyán Cukrászda, Veresegyház);
 • Vojtek Éva (Cukrászmester Magazin, Budapest) bírálták el a versenyműveket.

A döntőbe kerülő hét cukrász számos hasznos tanácsot kapott a testület tagjaitól a felhasznált anyagokat, a díszítést, az elnevezést és a csomagolást illetően is. „A zsűrit komoly feladat elé állították a versenyzők, mivel mindegyik döntős sütemény igazi kuriózum volt. Mindegyik termék más- és másféleképpen közelítette meg a témát, így még nehezebb volt a döntés” – értékelt Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke.

A nyertes sütemény megalkotója: Karl Zsolt cukrászmester a dunaharaszti Karl Cukrászdából. A zsűri értékelése szerint jól ötvözte termékében a magyar cukrászhagyományokat a Bibliában is megjelenő alapanyagokkal. A Pozsonyi tésztába csomagolt, gazdag, gyümölcsös töltelékkel készült sütemény minden kritériumnak megfelelt és a bírálók véleménye szerint jól tudja bemutatni a magyar cukrászati hagyományokat a külföldről érkező vendégek számára is.

A győztes alkotásban a narancsos ízvilág mellett megjelenik a mandula, a füge, a datolya, a szilva, a sárgabarack és a méz is. A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével a kongresszus nyitómiséjén közel 1300 elsőáldozó gyermek fogja megkapni a „NEK Süteményt”.

A kongresszus hivatalos süteményét szeptember 3-tól remélhetőleg minél több cukrászdában kínálják majd a vendégeknek. Az ipartestület minden szakmai segítséget megad a nyertes alkotás elkészítéséhez. Erdélyi Balázs hozzátette: a jelentkező cukrászdák egyben azt is vállalják, hogy egy alkalommal a rendezvény ideje alatt, egy szentmise után karitatív módon megvendégelik a misén résztvevő hívőket a székhelyük környékén lévő templomnál.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke elmondta: „A pályázat egyik célja az volt, hogy a győztes süteménnyel emléket állítsunk az Eucharisztikus Kongresszusnak, de a nem titkolt reményünk továbbra is az, hogy a győztes sütemény hosszú éveken keresztül megtalálható lesz majd a magyar cukrászdák választékában. Erről természetesen majd a vendégek fognak dönteni, ők lesznek a végső zsűri.”

Forrás: NEK
Fotók: Ambrus Marcsi és Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Vélemény, hozzászólás?