Menü Bezárás

Michael August Blume érsek: Nagyon kedvelem Magyarországot!

Afrikai misszionárius szolgálatáról, az Apostoli Szentszék képviselőjeként végzett munkájáról és magyar gyökereiről is faggatták a Katolikus Tábori Püspökség által szervezett tábor résztvevői Michael August Blume apostoli nunciust.

Neves vendég látogatta meg Berta Tibor ezredes, általános helynök meghívására a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspökség által szervezett környezet- és természetvédelmi tábor lakóit. Michael August Blume érsek, Magyarország apostoli nunciusa kereste fel a honvédelmi alkalmazottak gyermekeit, akik Karmacs községben pihenték ki az idei, furán záródó iskolaévnek a fáradalmait. A találkozón a nuncius megismerte a tábor 2004 óta íródó történelmét, megnézte a Regiment Diáktanya névre keresztelt épületegyüttest, amely immár harmadjára ad otthont az aktív pihenésre vágyó gyermekeknek.

Idén három turnusban százharminc gyermeknek van lehetősége arra, hogy kiszakadva a virtuális világból, a kütyük birodalmából, egy hetet a Kis-Balaton térségében töltsenek. Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke, és dr. Alácsi Ervin őrnagy, vezető kiemelt tábori lelkész elmondták: a tábor legfontosabb értéke az, hogy akár életre szóló barátságok is szövődhetnek – és szövődnek is – a gyerekek között.

A karmacsi templom felkeresése után Zalacsányban találkozott Michael August Blume az éppen túrán lévő gyerekekkel. A beszélgetés során bárki bármiről kérdezhette a vendéget. Sok kérdést tettek fel neki az afrikai szolgálatáról és természetesen a Szentszék érdekében végzett munkájáról.

Az érsek magyar felmenőkkel is rendelkezik: egyik nagymamája a rábaközi Himód településén született, innen került ki aztán Amerikába. A nuncius meglepte a gyerekeket néhány magyar nyelven elmondott gondolattal is.

„Huszonkilenc esztendőn át éltem misszionáriusként Afrikában, többek között például Ghánában. Akkoriban sajnos arrafelé igencsak áldatlan állapotok uralkodtak, sok ember éhezett és az országban diktatúra volt. Az utak járhatatlanok voltak, tanulási lehetőség nem nagyon volt, és mégis, az emberek, főleg a legszegényebb rétegek, nagyon nyitottan fogadták a keresztény vallás közvetítette értékeket. Szerencsére az utóbbi időben már ott is sokat változott a helyzet pozitív irányba. Nagyon kedvelem Magyarországot, és külön örülök annak, hogy a Katolikus Tábori Püspökség nem csupán a katonákkal, hanem a katonacsaládokkal és a katonák gyermekeivel is törődik, mégpedig ilyen nagyszerű tábor formájában” – mondta el a beszélgetés során.

Az Apostoli Szentszék képviselője eddig több alkalommal bekapcsolódott a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületi eseményeibe is. 2019 szeptemberében részt vett Budapesten a Szent István-bazilika előtti ünnepségen, amelyen felavatták a visszaszámláló emlékpontot. Akkor köszöntőjében arról beszélt: „Magyarországnak szerepe, feladata van Európa újraevangelizálásában. Tanúságot kell tennünk a keresztény szeretet és az Eucharisztia bensőséges kapcsolatáról.”

Blume érsek mostani tábori látogatását követően Sümegcsehiben Barsi Balázs atyával találkozott, aki megmutatta neki a Szent John Henry Newman-kápolnát és ferences remeteséget, majd a sümegi ferences kegytemplom és kolostor felkeresése után a látogatás záróakkordjaként a vendég főpapi áldásában részesítette a szerzeteseket és a jelenlévő tábori lelkészeket.

Forrás/Fotó: honvedelem.hu / NEK