Menü Bezárás

„Minden forrásom belőled fakad” – Megérkezés és hálaadás az ötödik napon

A pénteki nyugalmas délutánt követően szombaton korán ébredt a FerBit közössége. Már csak nyolcvan kilométer volt előttük, de az út felét a nagyon forgalmas 5-ös számú főúton kellett megtenni, és időben kellett megérkezni az Országúti Ferences Plébániára, Budára, a Margit körútra, mert a délutáni Országház előtti szentmisén, majd a gyertyás körmeneten részt akartak venni.

Nem volt gond nélküli az elindulás, noha a vendéglátók forró tejeskávéval és friss kaláccsal kedveskedtek reggelire. A baracsi bogáncs ugyanis olyan komoly fenyegetést jelentett a kerékpárgumikra, hogy trélerre kellett pakolni a bicikliket és mindent és mindenkit ki kellett szállítani a közútra. Bíró Csaba azonban igen rugalmas ember és egykettőre megoldotta a zarándokközösség problémáját, így a tervezett időpontban sikerült mindenkinek nyeregbe pattannia.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Támogató Alosztályának motoros rendőrei

Itt kell szót ejteni más segítőkről is, akik nagy tisztelettel tekintettek az erdélyi kerékpáros zarándokokra és minden lehetséges módon támogatták a biztonságos haladásukat. Minden megyében, amerre haladtak, a megyei rendőrfőkapitányságok kivételes segítséget nyújtottak. Békés megyében motorosrendőr volt a csapattal. Csongrád-Csanád megyében a követés megyehatáron túli megszervezésében és járőrkíséretben segítettek. Bács-Kiskun megyében az autópálya-rendőrség küldött egy rendőrautót. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Támogató Alosztálya pedig két motorosrendőrrel biztosította az erdélyi ferences zarándokok útját. Nem tudunk felsorolni mindenkit, akik előzékenyen és rendkívül precízen szervezték meg a hatósági támogatást. Amikor néhányuk nevét leírjuk, azért tesszük, hogy kifejezzük a tiszteletünket mindannyiuk iránt, és jelezzük: köszönjük és nagyra értékeljük a munkájukat. Az autópálya-rendőrségtől érkezett Pap Gábor József őrmester, illetve a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Támogató Alosztályának munkatársai, Szabó Gábor és Plósz András főtörzszászlósok megállás nélkül átvezették a zarándokbiciklistákat a városi forgalomban, a nagyforgalmú csomópontokon és a közúton a járművek forgalomterelésével óvták a kerékpározókat. Ennek az eredménye volt az, hogy egészen felgyorsultak a kerekezők, és az átlagsebesség 25 kilométer/óra fölé emelkedett, ami nagyon komoly teljesítmény egy amatőr biciklis közösségtől.

Megérkeztek Budapestre a ferences biciklitúra zarándokai

Budapest verőfényben és a legszebb arcát mutatva fogadta a ferences biciklistákat. A belső kerületekben kiépített kerékpárutakon a megérkezés boldogságától ittasulva tekertek, szinte repültek a cél felé. A kreativitásban nem szűkölködő társaság indítványozta is, hogy a továbbiakban Bonaventura testvér biciklijére szereljenek sebességtartó automatikát, mert úgy megindult, hogy nem lehetett a nyomába érni. Bonaventura testvér azzal védekezett, olyan könnyűnek érezte a pedálokat, hogy nem érzékelte a sebességét. Mindenesetre ragyogó arccal gördültek be a tervezett időpontban a Margit körúti ferences rendház udvarára, ahol Erik atya, Tibor atya, Károly atya és Benjámin testvér az erdélyi ferences rendből éppen egy csoporttal indult a Margitszigetre a NEK családi napjának rendezvényére és örömmel üdvözölték a célba ért biciklistákat.

Az Országúti Ferences Plébániatemplomban adtak hálát Istennek a kegyelmekért

A megérkezést követően első útjuk a templomba vezetett, ahol Bonaventura testvér a társai nevében is szólva hálát adott a Jóistennek, Szűz Máriának, Szent Kristófnak az útközben megtapasztalt kegyelmekért, és köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki bármivel is, akárcsak egy jó szóval is segítette útjukat és a szerencsés, baj nélküli megérkezést. Hálájuk kifejezéseképpen énekelték: „Boldogasszony Anyánk, régi nagy Pátrónánk! / Nagy ínségben lévén, így szólít meg hazánk: / Magyarországról, édes hazánkról, / Ne felejtkezzél el szegény magyarokról!”

Tisztálkodás és étkezés után felvették ünnepi pólójukat és elmentek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szombati szentmiséjére, majd részt vettek a gyertyás körmeneten, olyan könnyedséggel, mintha csak autóbuszról szálltak volna le – pedig 580 kilométert bicikliztek.

Kép és szöveg: Gulyás László

Vélemény, hozzászólás?