Menü Bezárás

„Mint a föld mélyéről feltörő víz…” – katekézis kedden a NEK-en

Gérald Cyprien Lacroix, Kanada prímása, Quebec érseke katekézise elején arról beszélt, örömmel tölti el, hogy együtt ünnepelhet Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus résztvevőivel. Úgy fogalmazott: miután Jézus maga az Eucharisztia egyetlen és valódi lényege, helyénvalóbb inkább úgy feltenni a kérdést: „ki”, és nem „mi” az Eucharisztia. Az Eucharisztia szerinte olyan, mint a föld mélyéről feltörő víz, „amely tiszta, szabad és csillapítja a szomjunkat”. Természetéből fakadóan – mondta – az Eucharisztia a béke szentsége – mint ahogyan arra XVI. Benedek pápa is emlékeztetett.

Kiemelte: Budapest, az Eucharisztikus Kongresszus helyszíne valószínűleg az egyetlen olyan főváros a világon, amelynek utcái alatt barlangok rejtőznek; méghozzá olyan barlangok, amelyeket források vájtak ki. „Imádkozzunk hát, hogy életünk útjait azon élő víz forrásai táplálják – »Minden forrásom belőled fakad«, ahogy a zsoltár szerzője írja –, amely értelmet ad, kegyelmet, békét és megbékélést hoz számunka” – mondta a prímás.

A békéről szólva – amely a NEK keddi napjának üzenete – elmondta: az Eucharisztia által kínált béke nem a konfliktus hiányát jelenti, hanem egy olyan aktív folyamatot, amely az egyének, a családok és a közösségek közötti békét és kiengesztelődést segíti elő. Leszögezte: az Eucharisztia által hihetünk abban, hogy a béke megteremtésére való törekvés nem olyan abszurd gondolat, mint amilyennek tűnik. Úgy véli, nem csupán utópia egy olyan jobb világ, „amelyben megvalósul a béke, valamint az egyéneket és a nemzeteket elválasztó különbségek elsimítása.”

Gérald Lacroix bíboros katekézise végén egyedül, majd a jelenlévőkkel együtt is elénekelte a 2008. évi québec-i nemzetközi eucharisztikus kongresszus himnuszát.

Forrás: NEK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.