Menü Bezárás

NEK online előtalálkozó: szeptember 14., a Jóság napja. Videón üzen: Valerian Okeke, Onitsha érseke (Nigéria)

Szívhez szóló üzenet a világjárványtól és a keresztényüldözéstől is sújtott afrikai országból

Mint ismert, a pandémia miatt egy évvel el kellett halasztani a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A szervezők arra vállalkoztak, hogy a rendezvény eredeti időpontjában, a meghívott előadók videóüzeneteivel Budapesten át összekapcsolják az Eucharisztia jegyében a katolikus közösség tagjait. A Jóság napján Valerian Maduka Okeke, a nigériai Onitsha egyházmegye érseke üzent.

Valerian Okeke, Onitsha érseke nemrég ünnepelte beiktatásának tizenhetedik évfordulóját. Az érseki szolgálata alatt az Onitsha Főegyházmegye plébániáinak száma 70-ről 183-ra növekedett. Saját alapítványán keresztül segíti a fiatalok boldogulását. Évente háromszor látogat el személyesen az onitshai börtönökbe, adományokat juttat el a bentlakóknak és ezreknek nyújt reményt a jelenlétével. Okeke 64. születésnapját a börtönben ünnepelte, a foglyokkal együtt vágta fel az ünnepi tortáját. A magyar Afréka Alapítvánnyal együttműködve eddig háromszor osztott rizst. Legutóbb kétezer családot támogattak az élelmiszerosztással. Nigéria lakossága különösen nehéz időszakot él át, hiszen a világjárvány mellett gyakoriak a fegyveres támadások is, amelyek célkeresztjébe egyre többször kerülnek keresztény közösségek. Okeke érsek a lelki támogatáson kívül szívügyének tekinti a keresztény kórház fenntartását is, ahol magyar orvoscsoport segíti a környékbeliek gyógyulását.

A kisfilm felvezetőjében Erdő Péter bíboros mutatja be a nigériai egyházmegyét és annak érsekét. A térségben igen nagy a szegénység, gyakran van szükség humanitárius segítségre, hiszen az ott élőknek rendkívül korlátozott a hozzáférése az egészségügyi ellátáshoz és az élelemhez is. Amint a bíboros elmondja, magyar orvosok dolgoznak a katolikus kórházban Onitshában, a magyar katolikus közösség pedig élelmiszerszállítmánnyal, adományokkal segítette az egyházmegyét. Mivel az országban keresztényüldözés folyik, sokan halnak meg hitükért, Erdő Péter bíboros arra buzdít a kisfilmben, hogy imádsággal kísérjük a nigériai keresztények életét.

Üzenetében Valerian Okeke köszönetet mond a „derék magyar embereknek”, valamint a magyar kormánynak és Isten népének, akik megmutatták az eucharisztikus szeretetet. Az érsek kiemeli a Fodor Réka vezette Afréka Alapítvány Nigériában végzett munkáját, „fantasztikus humanitárius és orvosi segítségét”, hiszen az alapítvány élelmezi a szegényeket, orvosi ellátást és ételt biztosít a raboknak, diákoknak, rászorulóknak.

„Az Eucharisztia a keresztény élet és minden szentség központja a katolikus hagyományban” – mutat rá Okeke érsek, aki arra kér minket, imádkozzunk, hogy jövőre jobban megoszthassuk a Szent Eucharisztiába vetett hitünket.

Onitsha érseke üzenete végén megáld minket, s arra kéri Istent, legyen kegyes hozzánk és gyógyítsa meg népünket a járvány idején.

Valerian Okeke érsek Az Eucharisztia minden szentség központja” címmel közzétett, Erdő Péter bíboros által felvezetett üzenete megtekinthető ITT.

(Forrás: NEK)