Menü Bezárás

NEK online előtalálkozó: szeptember 16., a Türelem napja. Videón üzen: Timothy Dolan bíboros, New York érseke (USA)

Üdvözlet Budapestnek, ölelés a pápának

A NEK jegyében szervezett online előtalálkozón ezúttal Timothy Dolan gondolatait hallgathatjuk meg.

Timothy Dolan amerikai bíboros különleges jelenség az egyházban: kommunikációs készsége, nyitottsága sokszor meglepte már a bíborosi kollégium tagjait is. Amikor az Egyesült Államok Püspöki Konferenciájának élére választották, a média elkezdte őt az „amerikai pápaként” emlegetni. A Missouri államban található St. Luisból származó bíboros hét évig Rómában élt mint az Észak-Amerikai Kollégium vezetője. 2009-ben New York érsekévé nevezték ki. Dolan egy alkalommal elvitte magával XVI. Benedek pápához audienciára az akkor 84 éves édesanyját, és megkérte a Szentatyát, hogy nevezze ki őt „a bíborosi kollégium first ladyjének”. Mire Benedek pápa megjegyezte: „Ön még túl fiatal ahhoz, hogy egy bíboros édesanyja legyen!” Erre az édesanya hasonlóan szellemesen reagált: „Ez egy tévedhetetlen kijelentés?” – kérdezte a Szentatyától. Dolan derűs és valóban fiatalos lendülettel evangelizál: pubokban beszélget fiatalokkal, blogot ír, amelyben komoly és kevésbé komoly dolgokról is szó esik.

A Türelem napján New York érseke azzal bátorít minket, hogy Jézus megújulást hoz számunkra. Az Üzenetek a világból negyedik részében Erdő Péter bíboros bevezetőjében egy derűs, a világra nyitott, energikus személyiségként mutatja be Timothy Dolant, aki következetes szeretettel vezeti a rábízott közösséget. A magyar főpásztor felidézi azt az esetet, amikor Ferenc pápa megválasztása után az egyházi főméltóságok sorban, egymást követve gratuláltak a Szentatyának. „A legtöbben kezet csókoltak, Dolan bíboros azonban megölelte Ferenc pápát és megveregette a vállát, mintegy biztatásul.”

Timothy Dolan üzenetében hangsúlyozza, mennyire várja, hogy jövőre itt lehessen Budapesten, a NEK-en.

Kiemeli: ha van valami, amit a karantén alatt gyakran hallott, az az, hogy az emberek újra szentmisére akarnak járni, mert hiányzik nekik az Eucharisztia. A bíboros emlékeztet: az az éhség, amit Izrael népe tapasztalt a pusztában és amit Isten mannával enyhített, most visszhangzik az új, választott népben, a Szent Katolikus Anyaszentegyházban. New York érseke úgy látja, nem újulhatunk meg az egyházban anélkül, hogy ne újulnánk meg hitünkben is.

Timothy Dolan érsek „Nem újulhatunk meg az Egyházban anélkül, hogy ne éheznénk az Eucharisztiát” címmel közzétett, Erdő Péter bíboros által felvezetett üzenete megtekinthető ITT.

(Forrás: NEK)