Menü Bezárás

NEK online előtalálkozó: szeptember 17., a Remény napja. A második videóüzenetet küldte: Moysés Azevedo, a Katolikus Shalom Közösség alapítója (Brazília)

A Remény napja, a remény hangja

A Remény napján hallhatjuk Brazíliából egy világi személy, Moyses Azevedo, a Shalom Katolikus Közösség alapítójának bátorító üzenetét. Erdő Pétert több mint egy évtizedes ismeretség fűzi a lelkiségi mozgalom szülőatyjához. A magyar főpásztor felidézi egy korábbi beszélgetésüket, amelyben Moyses Azevedo elmesélte neki, hogy az Eucharisztikus Kongresszus különösen fontos szerepet tölt be az életében. A hivatását a brazíliai nemzeti találkozó során kapta, amikor őt választották ki, hogy az ifjúság nevében köszöntse II. János Pál pápát és adjon át neki egy általa kitalált ajándékot. Azevedo szegény ember lévén a saját életét ajánlotta fel a Szentatyának. Azóta az egész élete arról szól, hogyan vigyen közelebb másokat Krisztushoz a zene, a művészetek, a tánc eszközeivel. A Shalom Katolikus Közösség hazánkban is jelen van.

Moysés Azevedo a brazíliai Fortalezában született 1959-ben, egy katolikus család hatodik gyermekeként. Édesanyjának régi vágya volt, hogy ha fia születik, felajánlja őt Istennek. Öt lánya született, de továbbimádkozott, míg 45 éves korában végül várandós lett Moysés-szel. A fiú 12-13 éves korában kijelentette, hogy nem szeretne többet templomba menni. „Azt gondoltam, hogy a mise nagyon bürokratikus, olyan, mint egy múzeum.” A fordulópont egy lánynak, Teréznek köszönhető. Rávette Moysést, hogy menjen el egy fiataloknak szóló lelkigyakorlatra. Ott, életében először, 16 évesen nagyon erősen megtapasztalta, hogy Jézus szereti őt. 1980. június 30-án II. János Pál pápa először látogatott Brazíliába, azon belül Fortalezába, hogy részt vegyen a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszuson. Mint azt Erdő Péter bíboros is elmeséli, a város püspöke a 20 éves Moysést választotta ki, hogy az egyházközség fiataljai nevében ajándékot adjon a pápának. Nemcsak átadnia kellett, hanem el is kellett döntenie, hogy mit adjon a Szentatyának, ő pedig úgy döntött, felajánlja, hogy egész életét a fiatalok evangelizációjának szenteli. Át akarta adni nekik, amit ő ingyen kapott. Ez meg is történt 1980. július 9-én, II. János Pál pápa lábainál. Az ifjú Moysés megkapta a pápa áldását és két évvel később letehette közösségének „alapkövét”. A közösség 1982 óta folyamatosan növekszik, hivatalosan 2007-ben hagyta jóvá a Szentszék mint pápai jogú nemzetközi társulatot. 2008-ban Moysés megismerkedett Erdő Péter bíborossal Brazíliában, akit megragadott a közösség szellemisége, és meghívta őket, hogy telepedjenek le Magyarországon is. „Mindig is bennünk volt az a vágy, az az érzés, hogy ahová az egyház küld, oda mi menjünk. Pontosan ez történt Magyarországgal is” – mondta később Moysés Azevedo.

Az Eucharisztia szeretettel teli áldozat, amelyben együtt vagyunk Krisztusban, Krisztus által és Krisztussal – hangzik el a Brazíliából küldött üzenetben.

Moyses Azevedo üzenetében arról beszél, hogy nem Isten küldte a vírust és tudjuk, hogy Ő velünk van, jelen van szeretettel és részvéttel eltelve az emberiség fájdalma és szenvedése közepette. A Shalom Katolikus Közösség alapítója kihangsúlyozza: nem vagyunk egyedül. Az Eucharisztia jelenlét. „Jézus ígérte meg nekünk, hogy életünk minden napján velünk lesz. Megadja nekünk a kegyelmet és az erőt, hogy a kereszt és a feltámadás erejével győzedelmeskedjünk.” Az Eucharisztia szeretettel teli áldozat, amelyben együtt vagyunk Krisztusban, Krisztus által és Krisztussal. Az Eucharisztia szentáldozás, szolgálat és remény is. Azevedo hozzáteszi: „Isten mindazon szenvedésből, amelyen az emberiség keresztülmegy, egy sokkal nagyobb jót kovácsol. Csordultig vagyunk reménnyel és bizalommal.” A közösségalapító reményét fejezi ki, hogy 2021-ben Budapesten együtt ünnepeljük majd a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

Moysés Azevedo „Az Eucharisztia által Krisztus élő jelenlétévé válunk a világban” címmel közzétett, Erdő Péter bíboros által felvezetett üzenete megtekinthető ITT.

(Forrás: NEK)