Menü Bezárás

NEK online előtalálkozó: szeptember 18., a Hit napja. A második videóüzenetet küldte: Ägidius J. Zsifkovics, a Kismartoni Egyházmegye püspöke (Ausztria)

Az Eucharisztia összeköt

Különleges szolgálatot tölt be Ägidius Johann Zsifkovics püspök az eisenstadti egyházmegyében, ahol több nemzetiség él együtt: német, horvát és magyar hívek alkotnak közösséget.

Ägidius J. Zsifkovics 1963-ban született Güssingben, horvát nemzetiségű családban. 1987-ben szentelte pappá Stefan Laszlo püspök a kismartoni Szent Márton-székesegyházban. A német, horvát, olasz és angol nyelveken kívül valamelyest magyarul is beszél. Aktívan részt vett a 2004-es mariazelli Népek Zarándoklata és a 2007-es ausztriai pápalátogatás előkészítésében. XVI. Benedek pápa 2010-ben nevezte ki a Kismartoni (Eisenstadt) Egyházmegye harmadik püspökévé. Felszentelése utáni köszöntőjében anyanyelvükön köszöntötte a Burgerlandban élő magyarokat. Zsifkovics nagy figyelmet fordít a nemzetek közötti párbeszédre. Egy alkalommal úgy fogalmazott: „A kismartoni egyházmegye püspökeként az Ausztriában élő magyarok védnökének tekintem magam, aki hidat épít az osztrák és a magyar katolikus egyház között.”

Hogyan lehet a különböző nyelvű és nemzetiségű híveket lelkipásztorként a legjobban szolgálni? Ez a kérdés már hosszú ideje foglalkoztatja Ägidius Johann Zsifkovicsot. Eisenstadt (Kismarton) püspökét régi jó ismerősként üdvözli Erdő Péter a NEK jegyében szervezett online előtalálkozón. A magyar bíboros egykor tanára volt az egyetemen Zsifkovicsnak. Erdő Péter elismerően szólt korábbi tanítványának tevékenységéről, aki különösen nagy gondot fordít a magyar határhoz közeli eisenstadti egyházmegyében nemcsak a német, hanem a horvát, magyar és más nyelvű hívekre is. Az ő üzenete és munkája rávilágít arra, hogy mennyire fontos az Eucharisztikus Kongresszuson a különböző népek találkozása. „Adja Isten, hogy a népek Krisztus körül találkozzanak!” – fogalmaz Erdő Péter a bevezetőjében.

Nem mindennapi tapasztalást éltek meg a keresztények a koronavírus-járvány idején a Kismartoni Egyházmegye püspöke szerint. Ägidius J. Zsifkovics ezt a zsidó népnek a pusztai vándorlása során megtapasztalt nélkülözésével állítja párhuzamba. Az egyház megmutatja az ember számára, hogy hol tudja az éhségét és a szomját csillapítani a mennyei kenyér által. „Ott, ahol a kenyeret megtörik és a kelyhet nyújtják neki. Jézus az Oltáriszentségben önmagát adja nekünk mint az örök élet kenyerét” – fogalmaz üzenetében a püspök.

Ägidius J. Zsifkovics püspök „Pusztai vándorlásunk idején fordítsuk tekintetünket Jézusra” címmel közzétett, Erdő Péter bíboros által felvezetett üzenete megtekinthető ITT.

(Forrás: NEK)