Menü Bezárás

NEK online előtalálkozó: szeptember 19., a Hűség napja. Az első videóüzenetet küldte: Gerald Lacroix bíboros, Québec érseke (Kanada)

Halljuk meg Jézus hívását!

A kongresszus segít, hogy meghalljuk Jézus hívását, hogy keljünk át a másik partra és találkozzunk azokkal, akik még nem ismerik Isten szeretetének örömét! – üzeni Gérald Lacroix bíboros, Quebec érseke.

Hétgyermekes, szerény kanadai családba született Gérald Lacroix, aki szomorúan nyugtázta, hogy Kanada és a világ egyre kevésbé vallásos. Ezért szerinte nagy szükség van most arra, hogy „kinyissuk az ajtókat és ablakokat és kimenjünk a világba”. Háborús övezetben, a katonai gerillaszervezetek ellenőrzése alatt álló Kolumbiában kilenc éven át szolgálta az Egyházat. Az ottani nehézségekről így vallott: „A plébániához 18 falu tartozott. A legtávolabbit 18 órába telt elérni öszvérháton. Minden este 7 órakor tartottuk a szentmisét. Áram nem volt, gyertyákat használtunk világításra. A templom tele volt gyermekekkel, felnőttekkel, idős emberekkel, akik szomjazták, hogy hallják az Isten szavát, és boldogok voltak attól, hogy együtt imádkozhatunk.” Gerald Lacroix ma már egymillió hívet és 38 plébániát számláló érsekség élén szolgál. Az egyházmegye tagjainak fele nagyvárosokban él, a többi vidéki közösség hatalmas távolságra, több órás autóútra fekszik egymástól. Québec és a vele azonos nevű tartomány is megtapasztalta a súlyos méreteket öltő koronavírusjárványt. Lacroix a karantén legnagyobb szenvedőinek a magányos időseket tartja: „Megdöbbentő hírt közöltek a médiában: az otthonokban élő idősek 90 százalékát senki sem látogatja. Ez elfogadhatatlan a keresztények számára. Segítő kezet kell nyújtanunk az időseknek és sokkal jobban oda kell rájuk figyelnünk. Ez most egy ébresztő számunkra, hogy missziós egyházként szolgáljunk tovább.”

Az Üzenetek a világból sorozat következő részében Gérald Lacroix bíboros osztja meg gondolatait a világjárvány hatásairól. Üzenetében Quebec érseke így fogalmaz: mivel a világjárvány miatt sokakon aggodalom, félelem lett úrrá, ez eggyel több ok arra, hogy közeledjünk az Úrhoz, aki azt mondja: „Én vagyok, ne féljetek, bízzatok, itt vagyok.”

A bíboros szerint az Eucharisztia az Úr jelenléte, s nagy vigaszt jelent tudni, hogy nem vagyunk egyedül. Quebec 2008-ban rendezhetett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, ennek jelentőségéről is említést tesz üzenetében. „A NEK összegyűjtött bennünket, hogy azután hazatérve sugározzuk az evangélium örömét” – mondja Lacroix.

„A járvány rádöbbentett minket arra, mennyire nem tudunk élni az Eucharisztia, Isten igéjének e tápláléka, a szentáldozás és a testvéri közösség nélkül, s mennyire nem tudunk valódi misszionáriusnak lenni a világban.”

Quebec érseke úgy látja, a világjárvány meghívást jelent a hitben, a bizalomban való elmélyülésre, és arra, hogy hagyjuk, hogy ez a forrás táplálja és betöltse szívünket. A bíboros hisz abban, hogy a NEK megújít bennünket. Megadja azt is, hogy újra megtapasztaljuk az Úr jelenlétének örömét önmagunkban, másokban és a világban azért, hogy továbbadjuk ezt a testvéreinknek. A kongresszus segít, hogy meghalljuk Jézus hívását, hogy keljünk át a másik partra, és találkozzunk azokkal, akik még nem ismerik Isten szeretetének örömét!

Gerald Lacroix bíboros „Biztos forrás Jézus jelenléte az Eucharisztiában” címmel közzétett, Erdő Péter bíboros által felvezetett üzenete megtekinthető ITT.

(Forrás: NEK)