Menü Bezárás

Oltáriszentség-tisztelet versben – Külhoni szereplőkkel zajlott a miskolci eucharisztikus szavalóverseny

A vetélkedőre tizedik életévüket betöltött amatőr versmondók nevezhettek, a magyar irodalomból olyan költeményt választva, amely kapcsolódik az eucharisztia témaköréhez. Szavalataikat videófelvételen küldték el a szervezőknek, a július 3-i döntőn pedig személyesen is jelen voltak a kategóriák legjobbjai.

„A hit mindig nagy szerepet játszott az életemben, és az Oltáriszentség vételétől erőt tudok meríteni mindennapjaimhoz. Most új és érdekes dolgot próbáltam ki, megpróbáltam az Eucharisztia iránti szeretetemet megjeleníteni egy vers elszavalásával…” – írta egy felvidéki legény, Képes Lóránt a bemutatkozásában, és ez a gondolatsor akár mottója is lehetne az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódóan rendezett miskolci szavalóversenynek, hiszen a többi résztvevő is hasonló lelkülettel érkezett a július 3-i gálaünnepségre.

– Csodálatos délelőttön vagyunk túl, feltölthettük lelki tartalékainkat a gyönyörű versekben megjelenő örök igazságból és szent szeretetből. Nyertek azok is, akik mondták a verseket, s azok is, akik hallgatták – foglalta össze a zsűri elnöke, Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

A verseny iránt nagy volt az érdeklődés: több mint hatvan fiatal jelentkezett a 10–14 és a 14–18 évesek kategóriájában. Online beküldött előadásokból az előzsűri választotta ki a döntőbe meghívott, kategóriánként tíz-tíz versenyzőt, akiket aztán élőben Kubik Anna színművésznő, Ötvös Éva előadóművész, Kincses Károly Déryné-díjas színművész, Koós Ede, az Egri Érseki Papnevelő Intézet teológiai tanára, templomigazgató, plébános és Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus értékelt.

Külön öröm, hogy az anyaország mellett Erdélyből, Felvidékről és Délvidékről is érkeztek nevezések, s a díjazottak közé is több határon túli magyar diák került.

A Miskolci Akadémiai Bizottság székházában július 3-án rendezett döntő – és gála – sok érdeklődőt vonzott, teltház előtt mondhatták a verseket a fiatalok. Többüktől is elhangzott Babits Mihály Eucharistia című ismertebb műve, de hallhattunk kevésbé ismert gyönyörű verseket az Oltáriszentségről, például Faustyna nővér, Kurczina Terézia vagy Vasadi Péter által jegyezve. A versenyzőket kérdezve kiderült, hogy egyáltalán nem úgy készültek erre a megmérettetésre, mint egy általánosabb témájú szavalóversenyre. Illetve – amint mondta egyikük – a verstanulási szakaszban még úgy, de amikor már értelmezni, hangsúlyozni kellett, azt egyfajta ,,hittanóraként”, lelkigyakorlatként is át lehetett élni. Megerősíti ezt a fiatalok hozzáállása is: a versekhez mellékelt bemutatkozásukból kitűnik istenszeretetük. Egy nagyváradi lány, Gyarmati Noémi Krisztina különösen megható gondolatokat írt le: „Az Eucharisztia biztos pont az életemben, sőt talán a legbiztosabb. Az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztus tanító és jó barát, aki tud titkot tartani, mindent meghallgat, nem fordít hátat, nem nevet ki. Erőt ad minden alkalommal, amikor néven szólítjuk. És Ő az, aki mindannyiunkat egybefűz…”

A rendezvényt az Éltető Lélek Alapítvány, a Miskolci Versbarátok Köre és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének miskolci csoportja szervezte. Az ötletgazda és főszervező Horta Rita (a versbarátok köre vezetője) a közönséghez szólva a Teremtőhöz nemrég megtért édesanyjára emlékezett, neki is ajánlva a rendezvényt. Elmondta: tízéves kislányként édesanyja ott volt a ’38-as budapesti eucharisztikus kongresszuson, ahonnan feltöltekezve jött haza. „Egy kis magot elültettek a szívébe, ami aztán gyönyörű fává terebélyesedett. Csodákat látott ott ez a kislány. Látta, hogy a több tízezres tömeg pisszenés nélkül hogyan hallgat végig szertartásokat, hallgatja végig Pacelli bíboros beszédét, látta, hogy a vihar hogyan áll el egyik pillanatról a másikra, ahogy elkezdődött a szentmise, és rácsodálkozhatott, nyakas nagyapja hogyan változott meg a férfiak éjszakai miséje után és közeledett egyre inkább a Jóistenhez…” A főszervező azt kívánta a szavaló gyermekeknek, hogy ilyen kis magocska kerüljön a szívükbe e rendezvény kapcsán, amely szépen csírázzon, lombosodjon és hozzon minél több gyümölcsöt és termést.

Farkas Erzsébet, a Szent István Rádió riportere műsorvezetésével hallhatták a jelenlévők Petrás Mária Magyar Örökség-díjas népdalénekes, a NEK hírnöke és Vihula Mihajlo gitárművész előadását, a Versbarátok Köre Corpus Christi című műsorát, illetve gondolatokat Dragonits Mártától, az Ars Sacra Alapítvány és a NEK művészeti albizottsága elnökétől, Juhász Ferenc mindszenti plébános, esperestől és Várhelyi Krisztinától, az Éltető Lélek Alapítvány képviselőjétől.

A rendezvény vendége volt Fábry Kornél, az 52. Eucharisztikus Kongresszus Főtitkára is, aki különösen örült annak, hogy a NEK-hez kapcsolódó szavalóversenynek nem a főváros, hanem egy vidéki nagyváros adott otthont.

A két kategória első három helyezettjének szavalatai meghallgathatók a www.ujmisszio.hu honlapon:

10–14 évesek 
1. Szeles Chloe (Izsa, Felvidék) Visky András: Esti ima – Új Misszió (ujmisszio.hu)
2. Galusz Áron (Zenta, Délvidék) Wass Albert: Én és az Isten – Új Misszió (ujmisszio.hu)
3. Derzsi Bence (Csíkszereda, Erdély) Wass Albert: Ünnepvárás – Új Misszió (ujmisszio.hu)

14–18 évesek
1. Stomp Bence Áron (Szerencs) Sík Sándor: Jó nekem, Uram – Új Misszió (ujmisszio.hu)
2. Sáry Veronika (Miskolc) Babits Mihály: Eucharistia – Új Misszió (ujmisszio.hu)
3. Tóth Katarina (Temerin, Vajdaság) József Attila: Csöndes estéli zsoltár – Új Misszió (ujmisszio.hu)

Kép és szöveg: Dobos Klára
Forrás: NEK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.