Menü Bezárás

Pénzes József Szabolcs: Az eucharisztikus lelkület segít a felszín alatti lényeg megélésében

Pénzes József Szabolcs 2002 óta a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola római katolikus hitoktatója. Hitoktató-franciatanári diplomáját a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Fakultásán szerezte. Azóta több iskolában is tanított, amelyek közül az említett tanintézményben megszakítás nélkül végzi ezt a szolgálatot. Lehetőségeihez mérten a város plébániáin is segít a hitoktatói és más önkéntes munkákban. Egyedüli módszernek, ami segíthet a fiataloknak az Eucharisztiához való közeledésben, a személyes példát látja, olyan tanúságtételeket, amelyek a Jézussal való találkozás öröméről, erejéről számolnak be.

– Mi ösztönözte arra, hogy diákjával részt vegyen a hittan.ro Az Eucharisztia és a családom című rajzpályázatán és milyennek találta a feladatot?

– A felhívás alkalmat adott a gyermekeknek az Eucharisztiával kapcsolatos személyes tapasztalataik kifejtésére, ezért mutattam be nekik a felhívást és biztattam mindenkit a részvételre. Bátorítottam és segítségemről biztosítottam őket. A feladatot is jónak találtam. Az online teendők sokasága miatt sajnos úgy éreztem, hogy egyesek ezt is egy hasonló „feladatnak” tekintik. Három diákom jelezte a részvételi szándékát, de végül csak egy, Gábor Norbert második osztályos tanuló küldött be pályamunkát. Ő teljesen önállóan dolgozott, segítséget tőlem nem igényelt, nem is kérdezett, csak hozta a kész, Édesapám áldozik című rajzát.

– Oktatóként milyen tapasztalatokat szerzett a pályázat során?

– Számomra új lehetőséget jelentett, de ugyanakkor csalódást is, hiszen arra számítottam, hogy nagyobb lelkesedéssel és jelentkezési kedvvel találkozom diákjaim körében. Valahol az online „telítettség” számlájára írom a hozzáállásukat, és elgondolkodtam azon is, hogy mivel tudnám őket a továbbiakban még jobban bátorítani az ilyen jellegű kezdeményezésekben való részvételre.

– És mivel tudná?

– Talán kedvet kapnának, ha közösen kezdenénk meg a feladatot vagy többször próbálkoznánk hasonló tevékenységekkel az órákon és azon kívül is. Lehetséges, hogy kortársaik példája is bátorítóan hatna diákjaimra, ezért törekszem majd megosztani velük a hozzájuk hasonló diákok munkáit, remélve, hogy kedvet és lelkesedést kapnak az aktívabb bekapcsolódásba.

– Ön szerint mit ad hozzá egy család életéhez az Eucharisztia-tisztelet jelenléte? 

– Szerintem elsősorban a családi példa a meghatározó az eucharisztikus lelkület terén, főleg kisebb korban, és mindenképpen hozzájárul a hitélet elmélyüléséhez a családban. Segít az ünnepek felszíne alatti lényeg megélésében és növeli a hitbeli és közösségi egységet.

– Véleménye szerint miként lehetne azokat a fiatalokat közelebb vezetni az Oltáriszentségben jelen lévő Jézushoz, akik még nincsenek elég közel hozzá?

– Én a személyes példákat látom egyedüli módszernek, ami segíthet a fiataloknak az Eucharisztiához való közeledésben: saját és olyan ismerősök tanúságtételeit, amelyek a Jézussal való találkozás öröméről, erejéről számolnak be.

– Milyen más programok, kezdeményezések voltak és vannak az Önök közösségeiben az Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében?

– Plébániai közösségemben heti két alkalommal szentségimádást tartunk, és plébániai hittanórai tevékenységeket is, amelyeken az Eucharisztiára fókuszálunk. Iskolámban interaktívabb tanórákon, templomlátogatásokon, élménypedagógiai foglalkozásokon próbáljuk közelebb vinni a gyermekeket az Eucharisztiában jelen lévő Krisztussal való találkozás vágyához és valóságához.

Varga Gabriella

 

Pénzes József Szabolcs diákjának rajza:

 

Gábor Norbert
Váradi József Általános Iskola, Sepsiszentgyörgy, II. osztály

 

SZERETETTEL GRATULÁLUNK!

Szerkesztőség

1 Comment

  1. Pingback:Az eucharisztikus lelkület segít a felszín alatti lényeg megélésében – interjú Pénzes József Szabolccsal – hittan.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.