Menü Bezárás

Péter Endre: „Örömmel tölt el, hogy vannak a hit iránt elkötelezett fiatalok”

Péter Endre Csíkszeredában két iskolában tanít római katolikus vallást: 2003 óta a Kós Károly Szakközépiskolában és 2005-től a József Attila Általános Iskolában. A hittan.ro Őáltala, Ővele és Őbenne című digitális kiskönyvkészítői pályázatán két diákja, Hompoth Beáta Karina VI. osztályos és Péter Blanka Xénia VII. osztályos tanuló vett részt. Mi ösztönözte a pályázaton való részvételre, hogyan zajlott az alkotói munkafolyamat, mennyire dolgoztak önállóan a diákok, milyen jellegű segítséget igényeltek, mit adott tanárnak és diáknak ez az aktivitás, mi volt benne a legszebb és mi a legnehezebb, a mai világban miként lehetne azokat a fiatalokat közelebb vezetni az Oltáriszentséghez, akik még nincsenek elég közel hozzá… sok más mellett ezeket kérdeztük Péter Endre vallástanártól.

„Amikor megláttam a pályázati lehetőséget, arra gondoltam, hogy jó lenne kivitelezni, lelkes diákokat keresni. Ösztönzőleg hatott rám, hogy vannak olyan lelkes diákjaim, akik mernek vállalkozni egy ilyen feladatra. Első olvasatra nem találtam könnyűnek a feladatot, és kicsit rövidnek is találtam a leadási határidőt (pedáloztunk is emiatt), de többszöri elolvasás után úgy tűnt: nem lehetetlen kivitelezni. Több osztálynak feltettem a pályázati felhívást a Google-tanterembe, felhívtam rá a figyelmüket, hogy van egy ilyen lehetőség. Jelentkeztek is öten a pályázat megírásához. Nagyon örültem a jelentkezésüknek és elkezdtük a munkát. Első lépésként a digitális könyv linkjét küldtem ki a diákoknak, majd utána többször is beszéltem velük telefonon és a Meet-felületen online találkozót is szerveztem. Bizonyos értelemben könnyű helyzetben voltam, mert a jelentkezők egy része már ismerte a Book Creator felületet, a másik része pedig nagyon könnyen elsajátította. Hol a diákok hívtak, hol én hívtam őket telefonon, érdeklődtem, hogy mennyire haladnak, bátorítottam, lelkesítettem őket. Folyamatosan figyeltem a munkájukat, próbáltam eligazítást adni elsősorban szakmai téren, de a könyv szerkezetére, felépítésére, a hibák kiküszöbölésére vonatkozóan is tanácsokkal láttam el őket. A minimális eligazításokon túl a gyerekek önállóan dolgoztak, nagyon kevés alkalommal kértek segítséget.

Sajnos a kezdeti lelkesedést nem mindenki tudta tartani, hárman utolsó héten úgy döntöttek, hogy nem folytatják tovább a pályázati munkát. Nagyon őszintén azt mondták, hogy nem akarnak „félkész, összecsapott munkát” beküldeni. Természetesen tiszteletben tartottam a döntésüket, megdicsértem őket az őszinteségükért, megköszöntem a munkájukat. Ezek után maradtak ketten, akik be is küldték a pályázatot, név szerint Hompoth Beáta Karina és Péter Blanka Xénia. Mindketten bevonták a családot is a munka folyamatába, de Xénia esetében ez hangsúlyozottan megnyilvánult az édesanyja részéről. Ennek nagyon örültem, hisz’ fontos, hogy a szülő tudjon arról, gyermeke mivel dolgozik, másrészt pedig, az édesanya elmondása alapján, nagyon sokat tanultak. Úgy gondolom, hogy az elméleti tudás, amit megszereztek a pályázat során és a gyakorlati tapasztalat a kiskönyv szerkesztésénél mind-mind nagyon fontos, de ennél is fontosabb az a minőségi idő, amit a gyerek(ek) a családdal töltött(ek) azért, hogy az Oltáriszentséghez még közelebb kerüljön, kerüljenek.

Szerintem ez a pályázat minden család életében hozott bizonyos változást az Oltáriszentség tisztelete vonatkozásában, hisz’ akarva vagy akaratlanul tudomást szereztek gyermekük munkájáról, és ez már kivált(hat) egy más „magatartást” az Oltáriszentség iránt. Nagyon jó élmény volt számomra ilyen gyerekekkel dolgozni, és elmondhatom, hogy semmilyen nehézséget nem jelentett velük együttműködni, sőt örültem a lehetőségnek, és azt is megtapasztaltam, hogy a gyerekek sem teherként élték meg, lelkesedéssel, szeretettel végezték munkájukat. Ilyenkor tapasztalja meg az ember, hogy vannak még a hit iránt elkötelezett fiatalok, és ez örömmel tölt el. Úgy gondolom, hogy a ma fiataljait megfelelő eszközökkel, különböző, számukra érthető és elérhető „csatornákon” keresztül meg lehet, és meg is kell szólítani, közelebb vinni Krisztushoz, aki forrása mindennek.”

A Péter Endre által felkészített diákok digitális kiskönyvei:

Hompoth Beáta Karina
József Attila Általános Iskola, Csíkszereda, VI. osztály

Péter Blanka Xénia
József Attila Általános Iskola, Csíkszereda, VII. osztály

SZERETETTEL GRATULÁLUNK!

 Szerkesztőség

 

1 Comment

  1. Pingback:Örömmel tölt el, hogy vannak a hit iránt elkötelezett fiatalok – interjú Péter Endrével – hittan.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.