Menü Bezárás

Portrésorozat indul a NEK előadóiról a Kossuth Rádióban

Szeptember 27-én, vasárnap este 17.05-től hallható a Kossuth Rádióban az első része annak a sorozatnak, amely a jövő szeptemberre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előadóit mutatja be. A portréinterjúk előtt, az online előtalálkozóhoz hasonlóan, Erdő Péter bíboros mond bevezetőt.

Lehetőség – így fogalmazott tavasszal rádióinterjújában Piero Marini érsek azután, hogy a világjárvány miatt a Vatikán az idén szeptemberre tervezett budapesti katolikus világtalálkozó elhalasztásáról döntött. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke hozzátette, hogy a plusz egy év lehetővé teszi, hogy még jobban elmélyítsük a felkészülést a találkozóra.

Mint ismert, a katolikus világesemény eredeti időpontjában online előtalálkozót tartottak, amelyre öt kontinens 11 államából érkeztek a meghívott előadóktól videóüzenetek. Ezek a kongresszus YouTube-csatornáján érhetők el. A kisfilmeket Erdő Péter bíboros, prímás személyes hangvételű bevezetői vezetik fel.

Az előzetes tervek szerint Ferenc pápa is részt vett volna a kongresszus zárószentmiséjén Budapesten a Hősök terén. A Szentatya szeptember 20-án az Úrangyala imádságot követően üdvözölte az eseményre készülő híveket és azt kérte: „Lélekben egyesülve haladjunk tovább az előkészületekkel, az Eucharisztiában találva meg az Egyház életének és küldetésének forrását.”

Küzdelmek, útkeresések, tévedések, felismerések, találkozások, megérkezések. Életutak, amelyek tanúságtétellé váltak – erről szól a most induló, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előadóiról, tanúságtevőiről szóló portrésorozat a Kossuth Rádióban.

Az első adásban egy világi férfi, Jean-Luc Moens egykori matematikaprofesszor enged betekintést az életébe. A Ferenc pápa által alapított CHARIS, a Katolikus Karizmatikus Megújulás Nemzetközi Szolgálatának moderátora elárulja, hogyan fér össze a mély, élő hit és a reáltudomány egyetlen életben. Beszél arról is, vajon sikerült-e megfejtenie a Jóisten logikáját.

Jean-Luc Moens sok-sok éven át az 1972-ben alapított Emmanuel közösségben tevékenykedett. Több mint hatvan országban járt, főleg a szegénynegyedekben élők között terjesztette Krisztus szeretetét. Hosszú évtizedek munkáját követően, amikor nyugdíjba vonult, telefonhívás érkezett belgiumi otthonába a Vatikánból. A hétgyermekes családapa, 11 unoka nagyapja elárulja, hogy ki és miért hívta a pápai államból.

Jean-Luc Moens fiatalként szenvedélyes ejtőernyős volt. Mi köze ennek az extrém sportágnak az evangelizációhoz? Erre is meglepő választ ad vasárnap a Kossuth Rádió 17.05-kor kezdődő adásában. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előadójával Pásztor Zoltán beszélget.

A Találkozz élőben Jézussal! sorozat adásait minden hónap utolsó vasárnapján 17 óra 05 perctől hallhatjuk a Kossuth Rádióban.

Forrás: NEK

Fotó: Ambrus Marcsi