Menü Bezárás

Történelmi pillanatok, egyedülálló kulturális események, zenei premierek – és sok minden más a NEK programkínálatában

A keleti és a nyugati kereszténység nagy találkozójának helyszíne lesz Budapest a NEK idején. Erdő Péter bíboros, prímás szerint ez hazánk földrajzi és kulturális helyzetéből és adottságaiból is fakad, egyúttal feladatot is ró ránk.

A keleti és nyugati kereszténységnek egy olyan találkozása lesz szeptember 5–12. között Budapesten, amely az eucharisztikus kongresszusok történetében teljesen egyedülálló – mondta Erdő Péter bíboros, prímás a világesemény augusztus 24-i sajtótájékoztatóján. A főpásztor kiemelte: mindez Budapest és Magyarország földrajzi és kulturális helyzetéből adódik, de az adottságot ebben az esetben feladatként is kell tekintenünk.

Erdő Péter felidézte, hogy 2000-ben a világegyház és a magyar kereszténység ezeréves jubileumán I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka Budapesten, a Szent István téren államalapító királyunkat az ortodox egyház számára is szentté avatta. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson is jelen lesz a konstantinápolyi pátriárka, aki szeptember 11-én a Kossuth téri szentmise előtt mond beszédet. Erdő Péter elmondta, hogy ez az esemény részben arról szól, hogy Szent István egy olyan időszakban vezette a magyarságot a kereszténységbe, amikor még a Kelet és Nyugat egyháza teljes közösségben volt egymással. A nagy egyházszakadás 1054-ben, Szent István halála után 16 évvel következett be.

Erdő Péter felidézte azt is, hogy milyen tisztelettel fogadta őt 2001-ben II. Alekszij moszkvai pátriárka, amikor ajándékba vitt neki egy aprócska Szent István-ereklyét. Az egész ortodox világ szentként tiszteli első királyunkat.

A kongresszus hetében közel félszáz keleti katolikus püspök tartja találkozóját Budapesten. Magyarországra látogat Béchara Boutros Raï, Antióchia és egész Kelet maronita pátriárkája Libanonból, akinek az Egyházát hazánk jelentősen támogatta az elmúlt időszakban az átélt nehézségek után. Szeptember 8-án a Szent István-bazilikában Jusszef Abszi, a Melkita Görögkatolikus Egyház pátriárkája lesz a főcelebránsa a bizánci rítusú isteni szent liturgiának. Magyarországra várják Karekin örmény pátriárkát, valamint Hilarion metropolitát, a moszkvai patriarchátus külügyi vezetőjét is.

Erdő Péter bíboros átnyújtotta a kongresszus Önkéntes Hírnökeinek díszoklevelét. Ők tízen azok, akik nemcsak népszerűsítik az önkéntes munkát, hanem maguk is bekapcsolódnak önkéntesként a világesemény sikeres lebonyolításába.

Dani Gyöngyi paralimpikon, Magyarország első világbajnoka női tőrcsapatban és Ekler Luca világcsúcstartó, Európa- és világbajnok paraatléta Tokióban az ötkarikás játékokon vesznek részt. Dánielfy Gergő színész, zenész, Csender Levente József Attila-díjas író, Fodor Réka missziós orvos, Miklósa Erika operaénekesnő, Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya, Kuzmányi István diakónus, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője, Tóth Gabi énekes, előadóművész személyesen vehették át a főpásztortól az oklevelüket. Tóth Márton egyetemista, a Cserkészek-NEK kommunikációs vezetője Franciaországban táboroztat, de szintén önkéntesként kapcsolódik be a világesemény lebonyolításába.

Perényi Szilvia, az önkéntes program vezetője arról számolt be, hogy augusztus 16-a óta több száz önkéntes kapcsolódott be a NEK előkészítő munkáiba. A világesemény idején több ezren végeznek majd szolgálatot. Bemutatta az önkéntesek formaruháját, amelyre Pio atya is rákerült, hiszen ő az önkéntesek védőszentje. „Mi készen vagyunk, kezdődhet a kongresszus” – zárta köszöntőjét Perényi Szilvia.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején rendezik meg immár 15. alkalommal az Ars Sacra Fesztivált. A szeptember 4-től kezdődő programfolyamban olyan nagyszerű előadókat is hallhatunk, mint Sebestyén Márta, Kaláka, Agócs Gergely, Bogányi Gergely, Berecz András, Snétberger Ferenc, Boros Misi. Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a szakrális művészet létünk függőleges tengelyét mutatja be. A látható mulandó, a láthatatlan azonban örök – tette hozzá. E gondolatok fényében szerveznek négyszáz programot országszerte. Ezek közül kiemelte a Keresztkoncertek című ökumenikus koncertsorozatot, amely során meghallgathatjuk Fassang László világhírű orgonaművészt a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-templomban, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművészt a Deák téri evangélikus templomban, a Szent Efrém Férfikart – a Liszt-díjas Bubnó Tamás vezetésével – a Kálvin téri református templomban, a Központi Református Kórus pedig a budapesti Istenszülő Oltalma görögkatolikus templomban lép fel. Az elmúlt években megszokhattunk, hogy rengeteg vidéki helyszín is része a fesztiválnak. Így lesz ez az idén is. Szolnokon, az egykori zsinagógában „Ti adjatok neki enni” címmel Bukta Norbert festőművész kiállítása nyílik meg a februárban elhunyt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök emlékére. Az augusztus 1-jétől az Egri Főegyházmegye fenntartásába került Eszterházy Károly Egyetem is egész héten programokat szervez a NEK jegyében, a bazilikában pedig Szarka Tamás nagyszabású Missa missio című műve hangzik fel. Az Ars Sacra Fesztivál programjairól bővebben az esemény honlapján olvashatunk.

Az eucharisztikus kongresszus számos különleges zenei programot kínál az érdeklődőknek. Szeptember 1-én tartják a Szent István-bazilikában a lovári nyelvű mise ősbemutatóját.

A világesemény hetében hallhatjuk a Pejtsik Péter által szerzett Budapest misét is.

A sajtótájékoztatón bemutatták a NEK süteményét, borát, azokat az emlékérmeket, amelyet az elsőáldozók vehetnek majd át, valamint azt, amelyik a kongresszus tiszteletére készült.

Számos kulturális esemény, premier kapcsolódik a kongresszushoz. Már kapható az a gazdagon illusztrált kötet, amely az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház, a Szent István-bazilika és a Budavári Nagyboldogasszony-templom történetét mutatja be. Az Íme, Isten hajléka az emberek között! című könyv rendkívül olvasmányos stílusban kalauzolja végig az olvasót a templomépítések küzdelmes évein át egészen napjainkig.

A Kecskeméti Színházban szeptember 3–5. között Újvilág Passió című programsorozatra várják az érdeklődőket. A színház igazgatója, Cseke Péter Megváltás címmel versíró pályázatot is hirdetett.

Forrás: NEK
Fotók: Ambrus Marcsi

Vélemény, hozzászólás?