Menü Bezárás

Üldözöttség és spiritualitás Irakban – tanúságtétel kedden a NEK-en

A babiloni káld katolikus pátriárka, Louis Rafaël Sako bíboros, érsek a közel-keleti keresztények üldözöttségéről, híveik spiritualitásáról szólt és Ferenc pápa iraki látogatásának tapasztalatait osztotta meg keddi tanúságtételében. Sako bíboros felidézte, hogy Jézus mondata, a „béke legyen veletek” többször is felhangzik a szentmise során, de ők maguk iraki keresztényekként háborús körülmények között élnek, az „ő drámájuk évek óta tart”, emiatt folyamatos az elvándorlás a környező országokba. Azt az esetet is felelevenítette, amikor egyik napról a másikra 120 ezer keresztény vonult ki Moszulból és a Ninivei-síkságról, maga mögött hagyva mindent, biztonságos menedéket keresve. Több mint három évig maradtak többek között Kurdisztánban a 2017-es felszabadulásig – mondta a bagdadi érsek.

Egyházuk hitéről szólva kiemelte, ők is az antiochiai Krisztushitet követik, amelyre a szinoptikus evangéliumok leírásának megfelelően az emberiből az Isten felé haladó, történetileg felemelkedő Jézus személye jellemző. Megjegyezte: különbség csak a szóhasználatban van.

Sako bíboros „történelmi léptékűnek” nevezte Ferenc pápa idén márciusi iraki látogatását, amelynek jelentősége – álláspontja szerint – abban áll, hogy támogatja az üldözött egyházat, amely továbbra is a bizalmatlanság és a gyanú légkörében szenved.

Összegzésképpen Sako bíboros úgy fogalmazott: az Eucharisztikus Kongresszus alkalom kell hogy legyen arra, hogy elmélyítse az egységet Krisztussal, megerősítse a közösséget és az egységet a többi kereszténnyel az egyházhoz tartozás által. „Minden eucharisztikus ünneplés az utolsó vacsora ünneplése, amely magában hordja az osztozás és az együttlét jelentését” – zárta tanúságtételét a káld egyházi vezető.

Forrás: NEK

Vélemény, hozzászólás?