Menü Bezárás

Zene, film, képzőművészet és hit: szeptember 12-én nyílik a XIV. Ars Sacra Fesztivál

Az eredeti elképzelések szerint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik kísérőrendezvényének szánták az eseményt. A katolikus világtalálkozót a világjárvány miatt elhalasztották, de a fesztivált sok érdekes programmal megrendezik.

2007-ben Erdő Péter bíboros kezdeményezésére Európa számos fővárosához hasonlóan, Budapesten is megrendezték a Városmissziót, amelynek nyomán megszületett az Ars Sacra Fesztivál. A programsorozat célja, hogy az európai kultúra zsidó-keresztény gyökereit megmutassák a legkülönfélébb művészeti ágakon keresztül.

Az idei évben a korlátozások és a tavaszi karanténidőszak ellenére is gazdag programkínálattal várnak mindenkit a szervezők. Az események között szerepel többek között a XIV. Szakrális Építészeti Konferencia, amelyet szeptember 15-én a Szerzetesi Hittudományi Főiskolán rendeznek meg. A Boldog Özséb halálának 750. évfordulójához kapcsolódó pálos év kapcsán a tanácskozás középpontjába ezúttal a rend építészete kerül.

Lectio Divina, Részletek Szent Margit legendájából címmel zenés, elmélkedős estre várják a fesztiválhoz csatlakozó Magyarok Nagyasszonya-sziklatemplom közösség tagjai az érdeklődőket. Keresztény női misztikusok tanításai hangzanak el középkori zenei kísérettel.

A zenei programok között meghallgathatjuk többek között: Bogányi Gergelyt, a Gemma Énekegyüttes koncertjét, Szabó Balázs orgona-, Ránki Fülöp zongorajátékát. A koncertkínálatban szerepel Klukon Edit, Ránki Dezső vagy Snétberger Ferenc gitárművész, a dzsesszt játszó Nagy János Trió is, valamint Újhelyi Kinga színésznő, aki a magyar klasszikus költészet gyöngyszemeit zenei köntösbe öltöztetve adja elő.

Izgalmas és bőséges a kiállítási programajánlat is. A fesztivál alatt nyílik meg Józsa Judit keramikus tárlata Magyar csillaglegendárium címmel. Ezenkívül fotó-, festmény- és textilkiállítás is várja az érdeklődőket.

A fesztivál eseményei természetesen nem kizárólag a fővároshoz kapcsolódnak. Rengeteg vidéki és határokon túli helyszín is csatlakozott az Ars Sacra Fesztiválhoz. Hárskúton például az Oltáriszentséget ábrázoló képekből nyílik kiállítás, Simontornyán a miseruhákat állítják ki. Terényben Dávid Zsuzsanna festőművész Eucharisztia ihlette képeit nézhetik meg.

Izgalmas programnak ígérkezik szeptember 16-án este a Kérdezd a lelkészt, kérdezd a rabbit online esemény, amelybe a világhálón keresztül bárki bekapcsolódhat. Az est vezető témája: „Minden forrásom belőled fakad!” (Zsolt 87,7) – Aleftől az omegáig Zoom-beszélgetés Kósa László református lelkésszel és dr. Kurucz Ákos rabbijelölttel.

A fesztivál programkínálatában szerepel az Óbudai Társaskörben Szabó T. Anna és Lackfi János közös fellépése is.

Immár ötödször nyílik meg az Ars Sacra Filmfesztivál. Az idén 96 alkotást neveztek. Dér András rendező elnökletével a zsűri 44 alkotást választott ki, amelyet szeptember 14–20. között a Tabán Art Moziban vetítenek.

A programokról, a határainkon belül és azon túl zajló eseményekről bővebb tájékoztató a fesztivál hivatalos oldalán olvasható. Érdemes átböngészni. Azon kívül, hogy a bőség zavarával szembesülhetünk, megtudhatjuk, hogy mely rendezvényekre kérnek a szervezők előzetesen részvételi regisztrációt.

Forrás: NEK