Menü Bezárás

„Lábbal” imádkozni!

Lehet igy is? – Tette fel a kérdést egy idősebb úr egy beszélgetés során. A válasz mintha puskából jött volna: igen, lehet – és a társaságból már többen el is kezdték sorolni zarándokélményeiket.

A mi zarándok szavunk az ószláv sztránnyik-ból származik. Ez azt jelenti, hogy különös, furcsa, idegen. Olyan ember, aki valamilyen meggondolásból kilép az addigi életéből és az őt foglalkoztató kérdésekre válaszokat keres. Régen sokan büntetésként kapták a zarándoklatot. Az út célja sokszor valamilyen a vallásuk, hitük számára fontos hely volt. A keresztények legtöbbször Rómába, Jeruzsálembe, Mária-jelenések helyszíneire mentek.

Mára kicsit megváltozott ez, legtöbbször nem is a cél a fontos, hanem az ÚT.  Sokan egyedül vágnak neki, mások a szervezett és kísért zarándoklatokat részesítik előnyben.

Magyarországot is több tematikus út hálózza be. A teljesség nélkül:

– A Szent Jakab-(zarándok)út, amely a Santiago de Compostela felé vezeti a „zarándokokat”.

– A Mária-út, amely mintegy keresztet formálva köti össze Mariazellt Csíksomlyóval és Częstochowát (régi magyar nevén: Csensztokó) Medjugorje-vel. Több ilyen út is létezik. Mariazelltől a Via Maria-n keresztül Altöttinget is meglátogathatják az érdeklődők.

– A Szent Erzsébet-út Sárospatak és Kassa között kínál alkalmat Árpád-házi Szent Erzsébet életének és erényeinek megismerésére. Akinek ez a táv rövid lenne, az Európát keresztül szelő E3-as turistaúton elmehet egészen Eisenachig (Wartburg vára), ahol a csodák történtek. Majd innen a sírjához is el lehet jutni az Elisabethpfadon keresztül Marburgba.

– Szent Márton-út – ilyen is több van, de a fő útvonal Szombathelyet (Savaria, Márton szülőhelye) köti össze a Franciaország-beli Tours-sal, ahol püspök volt és a sírja van.

– Gyöngyök útja – A Mátraverebélyt Mariazellel összekötő 760 kilométeres Via Margaritarum többnyire azoknak a középkori országutaknak a vonalát követi, amelyen elődeink is zarándokolhattak. Az út tematikája, az „élet gyöngyei füzér”, Martin Lönnebo svéd evangélikus püspök ötletéből született 1996-ban, aki egy gyöngyökből álló füzért használt segítségül elmélkedéseihez.

– Magyar Zarándok-út – Esztergomtól Máriagyűdig vezet. A barátság, békesség, szeretet, elmélyülés és megnyugvás útja. Segít a testi, szellemi és lelki megújulásban. Az út végig járása nehéz feladat és időnként nagy toleranciára van szükség hozzá.

És még lehetne sorolni a többit is, amik esetleg csak egy település körül vannak kitáblázva.

Igazán a zarándokút azzal a döntéssel indul, amivel eldöntjük, hogy elindulunk.

Dr. Szűcs László: Indulj az úton

Indulj az úton, előre nézz!
Nem tántoríthat ezernyi vész.
Életed útját végig kell járni,
és az út végén Jézus fog várni!

Ha néha gondok csüggesztenek,
bátran előre, föl a fejed!
Gyalog kell menned, nem lehet szállni,
és az út végén Jézus fog várni!

Szeresd a társad, segítsd meg őt,
ne hagyd a porban a csüggedőt!
Ezen az úton együtt kell járni,
és az út végén Jézus fog várni!

Most mi is bátran elindulunk.
Az vezet minket: Hozzád jutunk.
Nem fogunk soha tétlenül állni,
és az út végén Jézus fog várni!

Testvér, ha egyszer eljutsz oda,
nézz vissza hozzánk, bátorítva,
Mutasd az utat, amin kell járni,
és az út végén Jézus fog várni!

Funke Attila, Erding

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.