Menü Bezárás

Pandémiás karácsony

A világban tomboló járvány az emberi találkozásokat lehetetlenné teszi, elzárja a nagyszülőket az unokáktól. Azon gondolkoztam, hogyan is tehetnék ez ellen, hogyan is legyen, hogy ne kelljen megfosztanom az unokáimat attól, hogy a karácsonyfa alól vigyék el az ajándékot, amit a Jézuska hozott nekik.

Eszembe jutott egy még a múlt században a nyolcvanas évek elején végzett kutatásom a Szentföld mozgalomról és a Szentföld Bazilikáról, amelyben a Szentföldön Jézus Krisztus életének nevezetes helyei egy bazilika kápolnáiba rendezetten sorakoztak. A Szentföld Bazilika (Megváltás Temploma) módot adott a hívőknek, hogy egy templomon belül bejárják a Szentföld azon nevezetes helyeit, amelyek Jézus életében jelentőséggel bírtak. Engem e nevezetes helyek (kápolnák) közül a születések temploma (kápolnája) fogott meg leginkább (Betlehemi Barlang, Jézus születési helye a csillaggal, Három Királyok oltára és a jászol).

El is határoztam: ha házam, telkem lesz, Jézuska Kicsi Szíve Születése Kis Kápolnát emelek rajta. Lett telkem, házam, belenyúltam az építési tervbe és a tornyot az épületen megnöveltem az ég felé, hogy a második szint felett a torony sisakjában a „Kiskirálylány-szobát” meg tudjam építeni. A tervhez képest enyhén nyurga lett így a torony. Ez mindig bántotta a szemem.

Erdélyben, Székelyderzsen járva a templomtorony tövében kis kápolnán keresztül lehetett bemenni a templomba. Innét vettem az ötletet, hogy Jézuska Kicsi Szíve Születése szabadtéri kis kápolnámat nekitámasszam a nyurgára sikerült toronynak és ezzel helyreállítsam az épületen belül az arányosságot.

Így is tettem. A kápolna harangtornyával támasztottuk a nagy toronynak a szabadtéri kis kápolnát a kis hajóval és a kazettás mennyezetű kicsi szentéllyel. A homlokfán rovásírással a következőt véstük: Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes. Ez az imádság a svájci hun völgyből származik és az ottani archaikus írásmóddal jelenítettük meg.

Most a pandémia során nyert igazi értelmet a születések kis házi kápolnájának létesítése. Azt szerettem volna, ha az unokáimnak a nálunk mindig megélt karácsonyi misztériumot ebben a járvánnyal terhelt időben is meg tudnám teremteni. Elgondoltam, hogy karácsonyfával díszítem a kis kápolnát és minél jobban az ég felé emelem rajta az angyali üdvözlettel, az ügyes kezek által mákgubóba alkotott Szentcsaláddal. Így a karácsonyfa alatt lehettek Jézuska ajándékai és legalább az unokák a szüleikkel, a mi gyermekeinkkel „körbeállhatták” a karácsonyfát és elmondhatták együtt ebben az évben is a családban generációkon át hagyományozódó karácsonyi verset:

Eljött a nap, amit várva vártunk,
Az égen csillagfény ragyog.
Jézuska fáját ím elhozták
a halkan szálló angyalok.

Köszönjük néked Édes Jézus,
hogy szíved minket így szeret.
Az angyalok dalával együtt
dicsérjük mi is szent neved.

Ha elmúlik majd a Karácsony
Te akkor is maradj velünk,
Míg élünk ezt a kis családot
Szeresd ó Édes Istenünk.

Mi Drága Hitvesemmel, a távolságtartási szabályt betartva, maszkban, maszkot viselő gyermekeinktől és unokáinktól távolról, a teraszról figyeltük őket. Szívünk fájt, ugyanakkor örömmel töltött el az a tudat, hogy járvány ide, járvány oda, mégiscsak együtt éltük meg családunkkal, egy kicsit másképp, még ha kevés ideig is, amit eddig mindig is együtt töltöttünk, a mi kicsit furcsa, de így is igazi családi karácsonyunkat.

Pestszenterzsébeti Vitéz Jámbor János