Menü Bezárás

Dombi Tinódy László: Színek üzenete

Piros fényű a Nap teste,
fehér színű a hang csendje,
zöld a hegyek ősi leple,
nincsen, nincs még minden veszve.

Piros fényű a Nap teste,
fánknak ága nincsen nyesve,
feléd megyek, jössz nevetve,
álmot szitál békés este.

Fehér színű a hang csendje,
égi hitünk nincsen veszve,
az Úr figyel, szól szeretve,
áldó imánk érccé zenge.

Zöld a hegyek ősi leple,
hazánk földje nincsen veszve,
remény éltet, bút feledve,
átkot zilál széppé rendje. –

Piros fényű a Nap teste,
fehér színű a hang csendje,
zöld a hegyek ősi leple,
nincsen, nincs még minden veszve.

Tolna, 2017. január 3.

Dombi Tinódy László 1958. január 9-én született Szekszárdon. Édesanyja Tinódy Julianna, édesapja Dombi Ferenc. Tolnán él, szellemi szabadfoglalkozású.

Az első versét 1969-ben írta. Mint mondja, felolvasta szüleinek, testvéreinek – Erzsinek és Ferinek –, akik meglepődve, mosolyogva hallgatták. A középiskolás évektől kezdve hosszú ideig volt amatőr színjátszó, versmondó, rendező. Irodalmi pályázatokon 2011-től kezdve vesz részt. Elhatározásához a Szekszárdi Gitárkvartett abban az évben, június 5-én bemutatott Federico Garcia Lorca-estje adott új indíttatást.

A Kézjegy Tolnai Tollforgatók Klubjának 2012 óta tagja, 2016-tól titkára. A Hangraforgó együttes szervezésében megrendezett InternetVers Fesztiválok rendezvényeibe 2012-ben, a Vers-dal Fesztiválok programjaiba 2015-ben kapcsolódott be. Közreműködött Kisgyőrben a Nagy László, 2016-ban Gerjenben a Buda Ferenc, majd a 2017-ben megtartott Arany János Alkotótábor munkájában. Ez év márciusában vették fel a Magyar Nemzeti Írószövetségbe.

Verseinek megzenésítői, előadói: Szigeti Éva, Tóth Sándor Péter, Kasó Tibor, Légrádi Gábor és Hegedűs Bori, a K-Ember zenekar, a SzeRBuSz zenekar, az Ősforrás – Zenei Műhely, a DeVaLaMi zenekar, Faggyas Csenge és a Hangraforgó, a Szotyola zenekar.

Megjelent könyvei:

  • A gömbbe zárt idő – Versek és dalszövegek, Geográf Kiadó, 2017;
  • Pepe és a bandita – Mesejáték, Geográf Kiadó, 2019;
  • Pepe és a bandita – Színező, Versekkel, Geográf Kiadó, 2020.

(Megvásárolhatók: a Líra könyvesboltokban, Budapesten az Írók boltjában, a Könyvtárellátónál és az interneten. Tolnán a BabLencse Bioboltban és az Office-Zone üzletben, Szekszárdon Beke Vince könyvkereskedőnél az Arany János utcában.)

Színdarabjai:

  • Pepe és a bandita – Mesejáték egy felvonásban;
  • Az igazi otthon – Zenés színjáték két felvonásban.

Írásai a Kézjegy Tolna megyei alkotók 19–23. antológiájában, a 2015-ös és a 2016-os Tolnai Kalendáriumban, az Agria, a Napút, a Csendes Sakál, a Hetedik, a Szózat, a Magyar Múzsa egy-egy számában, valamint több kulturális hírportálon is olvashatók.

Fotó: Németh István