Menü Bezárás

Elhunyt Rasztovácz Pál hamburgi magyar lelkész – Február 14-én Berlinben szentmisén emlékeznek rá (frissítve)

Elhunyt Rasztovácz Pál, a Berlini és a Hamburgi Főegyházmegyék, a Hildesheimi és az Osnabrücki Egyházmegyék magyar katolikus híveinek lelkipásztora. A 74. életévében járó plébános Hamburgban, kórházban tért vissza Teremtőjéhez 2021. január 26-án. Halálát szívbetegség okozta.

(Forrás: Szabadkai Egyházmegye)

Rasztovácz Pál atya Szabadkán született 1947. február 12-én. Teológiai tanulmányait 1966 és 1974 között végezte Zágrábban, pappá Szabadkán az Avilai Szent Teréz-székesegyházban szentelték 1974. március 31-én. Felszentelését követően több bácskai településen: Újvidéken, Óbecsén, Magyarkanizsán és Topolyán szolgált káplánként, majd 1976 őszétől néhány évig plébániai kormányzó volt Kucorán és Torzsán. 1984-től Svédországban tevékenykedett, a göteborgi misszióhoz tartozó kb. 15 ezer magyar katolikus lelkésze volt. Átszervezte a katolikus csoportokat, megújította a hitéletüket. Felettesei 1991. második felében megbízták az Észak-Németországi Magyar Misszió vezetésével. Hamburgból hét misézőhelyen – Berlin, Hamburg, Hannover, Kiel, Lübeck, Braunschweig, Bremen – gondoskodott a hívek lelkipásztori ellátásáról.

(Forrás: Eva Geler)

Rasztovácz Pál atya lelki üdvéért 2021. február 7-én, vasárnap délután 16 órakor a Hamburg-Poppenbüttel-i Szent Bernard-templomban – a magyar szentmisék helyszínén – Stefan Hesse, a főegyházmegye érseke, a német püspöki konferencia migrációs bizottságának elnöke rekviemet tartott. Michael Becker, a főegyházmegye nem német anyanyelvű közösségekért felelős referensének tájékoztatása szerint az eseményen jelen volt továbbá a német közösség plébánosa, P. Geißler SAC, a lengyel katolikus misszió plébánosa, Bystron kanonok, valamint a járványügyi korlátozások és a rendkívüli rossz időjárás ellenére is hozzávetőlegesen ötven hívő. Közülük többeket Pál atya keresztelt vagy esketett, hiszen harminc éven át tevékenykedett a közösségben. Élete és munkássága méltatásában Stefan Hesse érsek külön kitért Pál atya sokgyermekes katolikus családból való származására, valamint arra a tényre, hogy mint misszionárius sokat volt úton, úgyszólván a követés útján. „Nagyon megható és méltóságteljes rekviem volt” – tette hozzá Michael Becker, és felvetette a kérdést Merka János müncheni magyar lelkésznek, a németországi magyar katolikus pasztoráció koordinátorának, hogy amíg rendeződik Pál atya utódjának a kérdése, van-e lehetőség arra, hogy helyettes pap havonta egyszer Hamburgban és Kronshagen/Kiel-ben misézzen. „A közösség számára ez nagyon fontos lenne” – jegyezte meg Michael Becker.

Szent Bernard-templom, Langenstücken 40, 22393 Hamburg-Poppenbüttel (Forrás: Wikipedia)

Február 14-én, vasárnap 16 órakor Berlinben a Szent Pál-templomban (St. Paulus Dominikanerkloster, Oldenburger Str. 46, 10551 Berlin) magyar katolikus szentmisén imádkoztak Rasztovácz Pál atya lelki üdvéért.

(Forrás: József Robotka)

Rasztovácz Pál atyát szülővárosában, Szabadkán kísérték utolsó útjára.

A temetésen készült fényképfelvételek forrása:
Magyar Katolikus Misszió – Münster Osnabrück Paderborn

 

Isten, aki Pál atyát szolgálatára meghívta, jutalmazza meg őt az örök élettel! R.I.P.!

Szerkesztőségünk 

(Forrás: Eva Geler)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.