Menü Bezárás

Isten éltesse a ma 90 éves Simonffy Erikát!

Simonffy Erika, a Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesületének tiszteletbeli elnöke, lapunk hűséges olvasója ma, 2024. február 5-én ünnepli 90. születésnapját! Szívből, őszinte szeretettel és sok-sok jókívánságunkkal köszöntjük őt!

Simonffy Erika 1934. február 5-én született Budapesten. A Szent Margit Gimnáziumban érettségizett, majd kereskedelmi iskolában gyors- és gépírást tanult. Harminchét évesen, 1971-ben került Linzbe, és ott nagy örömmel hallotta, hogy a Szent Margit Gimnázium kedvesnővérei közül mintegy huszonöten – köztük egykori rajztanárnője, kémiatanárnője – a városban vannak. Akkor kerültek oda, amikor Mindszenty József bíboros, hercegprímás letartóztatása után az állami hatalom a szerzetesrendeket megszüntette. Erika Linzben mindig az apácák székhelyére járt szentmisére, hogy magyar szót halljon. Ott értesült arról, hogy működik a városban egy magyar egyesület, és hogy Kiss Mihály megalapította a 80. számú Árpád Cserkészcsapatot. A cserkészcsapatnak éppen egy gyors- és gépírni tudó jegyzőkönyvvezetőre volt szüksége, Erika pedig boldogan elvállalta a feladatot, mert ott is magyar szót hallhatott. A kultúregyesületnek pedig pénztárosra volt szüksége és ő oda is jelentkezett – így a cserkészcsapatnál és a kultúregyesületnél is rögtön a vezetőségbe került. De a kultúregyesületben nemcsak a pénztárosi teendőket látta el, segített mindenben, amiben csak tudott, például, számítógép akkor még nem lévén, borítékok százait címezte meg kézzel és küldte ki a különböző rendezvényekre invitáló meghívókat a felső-ausztriai magyaroknak. 1987-ben az egyesület akkori elnöke, az egyre idősebb és az egyesületen kívül is egyre több feladatot ellátó Balog Vince atya Erikát javasolta az elnöki tisztségre, amit a közgyűlés el is fogadott. Simonffy Erika húsz éven keresztül, 2007-ig, hetvenhárom éves koráig volt a Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesületének elnöke, titkára, pénztárosa, szervezője egy személyben. Fábián László mérnök, az egyháztanács korábbi elnöke sokat segített neki a tanácsaival, a szeretetvendégség terén pedig a Törköly házaspárra számíthatott. Több évi közös tevékenykedés után 2007-ben bekapcsolódott a vezetőség munkájába Tőkés Enikő, Márton Irénke és még sokan az Erdélyből elszármazottak közül, ekkor sikerült átadni az elnöki tisztet Tőkés Enikőnek. Erika ezt követően is mindenben segített az egyesületnek, amiben tudott. Mint mondja, nagyon jólesett neki, amikor a tiszteletbeli elnöki címmel megajándékozták… Simonffy Erika ma is jelen van a magyar szentmisén, időnként a Hitünk és Kultúránk című egyházközségi értesítőben is olvashatjuk sorait. Kedves jelenlétével, szívélyes szavaival, nem utolsósorban saját készítésű finom sajtosrúdjával ott látjuk a nagyobb magyar rendezvényeken is – a közösség pedig tisztelettel, megbecsüléssel tekint rá. Másként nem is lehet, mert Simonffy Erika egy valóságos csodaasszony!

Adjon neki a Jóisten erőt és egészséget, hogy még sokáig örülhessünk személyes jelenlétének a linzi magyarok között. Boldog születésnapot, kedves Erika!

Az Életünk újság szerkesztősége nevében:

Varga Gabriella felelős kiadó, főszerkesztő és
Vencser László felelős szerkesztő

Összeállításunk egy korábban vele rögzített interjú alapján készült.

1 Comment

  1. Simonffy Gabor

    Kedves Gabriella és Vencser Atya!

    Édesanyàm nevében, nagyon köszönöm a szép születésnapi köszöntést és elismerö sorokat munkàssàgàról, amit a Magyar Közösségért tett. Ezzel is szebbé tettük a mai napját.

    Üdvözlettel Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük