Menü Bezárás

Trianon 103 – Százhárom fejezet a magyarság történetének elmúlt százhárom évéből

Idén, „Trianon 103” évében szándékunkban áll összegyűjteni 103 olyan írást, amely a magyarság elmúlt 103 évének politikatörténeti, egyháztörténeti, irodalomtörténeti, kultúrtörténeti, helytörténeti vagy családtörténeti fejezeteiből merít és a szélesebb közönség előtt kevésbé ismert részletekre mutat rá. A tematikus cikksorozat kiemelt szerzője Buczkó József nyugalmazott etnográfus, muzeológus, többkötetes író, aki arra tette fel az életét, hogy levéltári kutatómunkával és az oral history módszerének fáradságot nem ismerő alkalmazásával egyének és közösségek valaha megélt, de elfeledett, meg nem örökített, fel nem dolgozott, a múlt ködében rejlő életepizódjaira fényt derítsen. Feltárta sok más mellett a székelységnek az 1916-os román betöréskor bekövetkezett elmeneküléstörténetének részleteit is.

Az így létrejövő, Trianon103 mottóval fémjelzett tematikus cikksorozatunk egyes elemeit az Életünk újság internetes és/vagy nyomtatott, a Kalejdoszkóp folyóirat internetes, az Új Misszió hetilap internetes és/vagy nyomtatott kiadásában és más helyeken, sorszámmal ellátva publikáljuk majd – ám minden egyes írás, azaz a teljes gyűjtemény meg fog jelenni az Életünk online oldalán (a Trianon103 menüpont alatt), ismertetve természetesen a megjelenés eredeti helyét is.

A projekt eddigi két együttműködő partnere a miskolci Új Misszió Alapítvány és az újfehértói székhelyű Debreceni Magvető Alapítvány, de a szponzorok keresése és az újabb partnerségek kiépítése még folyamatban van.

A projekt vezetője és a cikksorozat szerkesztője: Varga Gabriella.